Carob eller Ceratonia siliqua går även under det svenska namnet johannesbröd eftersom att det enligt vissa tolkare var just carob som tillsammans med honung utgjorde Johannes Döparens stapelföda under hans prövotid i öknen.
- Har använts som sötningsmedel
- Carob är rik på vitaminer och mineraler
- Sägs vara bra mot potensen
Carob ser ut som en torkad bönskida, men är dock lite större och tjockare än en vanliga sockerärta och grön böna. Och enligt Grön gastronomi så är carob en frukt. Den tillhör helt enkelt fabacea leguminosae som är ärtväxter. Carob är söt i smaken och innehåller mycket kolhydrater och protein.
1. Carob – Grönsaken från Medelhavet
Carob är en grönsak som kommer från det ständigt grönskande carobträdet (Ceratonia siliqua), det är egentligen en buske som formas till ett träd. Den växer runt Medelhavsområdet och odlas för sina ätbara avlånga frökapslar.
Caroben har sitt ursprung runt Medelhavet men odlas numera även i andra varma delar utav världen som i t.ex. Florida och Kalifornien. Carob kallas även för Johannesbröd eftersom att det sägs att Johannes Döparen livnärde sig på dessa när han strövade runt i vildmarken.
Innan sockerrör och sockerbetor fanns tillgängliga i Europa, så användes den vilda caroben som ett sötningsmedel.
En annan söt grönsak är pepino.
Det tar hela 6-8 år för ett carobträd att ge frukt, men den fortsätter sedan att ge frukt i 100 år. Ett fullvuxet carobträd får flera 100 kg frukt per år. Carobfruktens kapslar är rödbruna till färgen och kan bli upp till 30 cm långa.
Det som vi människor konsumerar är den torkade kapseln och inte själva fröna. De torkade kapslarna mals ner till ett finkornigt, brunt, kakaoliknande carobpulver. Detta carobpulver används ofta som ett substitut för kakao och har som sagt var en söt, lite kolaaktig smak.
Carob är rik på vitaminer och mineraler så som t.ex. kalcium och innehåller inte något koffein eller oxalsyra.
2. Innehållet i carob/carobpulver
Carobpulver passar väldigt bra ihop med kakao och då både smakmässigt och näringsmässigt. Dessa två ämnen kompletterar varandra väldigt bra, eftersom att kakao har ett högt magnesiuminnehåll och carob har ett högt kalciuminnehåll. Carob innehåller dessutom mycket vitamin B1 och vitamin A och även vitamin B2, magnesium, kalium, järn, koppar, nickel, mangan och krom.
Carobdrinkar dricks ofta traditionellt sett under t.ex. den Islamska högtidsmånaden Ramadan. Det sägs även att det också är ett afrodisiaka och är alltså bra för potensen.
Ett liknande och nyttigt pulver är macapulver.
3. Några sätt att använda carobpulver
Den torkade caroben har en lätt söt smak och används i pulverform som t.ex. ingrediens i en tårta, i kakor och andra typer av bakverk. Carobpulvret har en smak som påminner lite om kakao men innehåller mindre andel fett och även mindre kalorier.
Carob används även på samma sätt som kakao används, för du kan t.ex. ha det i smoothies, drinkar, efterrätter och i snacks.
Något som även går utmärkt att använda i smoothies, efterrätter och snacks är morötter.
4. Hälsoeffekter
Carob sägs hjälpa mot diarré, kräkningar och orolig eller ont i magen.
5. Negativa biverkningar
Det finns inte några kända biverkningar av carob/carobpulver.