Rosenrot hör till familjen fetbladsväxter och växer i norra Europa, Pyreneérna till Karpaterna, norra Asien, östra Nordamerika och Grönland. Den växer även i Sverige och är vanlig i fjällen, men förekommer även i Hälsingland, Norrbotten och Bohuslän. Rosenrot har fått sitt namn eftersom dess rot luktar som rosor.
Andra nyttigheter är echinacea, ginseng och linfrön.
1. Rosenrot som naturmedicin
Rosenrot är en så kallad adaptogen, vilket betyder att den hjälper kroppen att anpassa sig och hantera stress. Växtens rot har sedan forntiden använts som läkemedel. Den innehåller antioxidanter och verkar centralstimulerande precis som te, kaffe, men upplevs ofta annorlunda än dessa. Man tror även att rosenrot verkar immunstimulerande.
2. Rosenrot ger ökad koncentration
Rosenrot innehåller ämnet glykosiden salidrosidsom som framförallt verkar positivt på hjärnan. När du är under stress så blockeras hjärncellernas förmåga att tillgodogöra sig den energi den behöver.
Detta innebär att hjärncellernas kommunikation försämras, serotonin och andra signalsubstanser minskar. Detta medför att koncentrationen, tankeskärpan och initiativförmågan avtar.
Rosenrot stödjer hjärnaktiviteten och förbättrar såväl de medvetna som de omedvetna funktionerna. Energin ökas eftersom signalsubstanser, som gör att hjärnan fungerar, balanseras på ett optimalt sätt.
Denna effekt kommer snabb efter intaget av rosenrot och redan efter 30 minuter kan en lätthet att koncentrera sig märkas. Just när det handlar om att öka den mentala förmågan fungerar rosenrot mycket effektivt.
3. Rosenrot ökar sexlusten
Redan 1978 kunde forskare visa att de aktiva komponenterna i rosenrot, salidrosid och rhodosin, har en positiv effekt på signalsubstansernas nivåer i det limbiska systemet. Det är just där som lustcentrat ligger och detta styr funktioner såsom glädje, lust och känslor.
Detta innebär att rosenrot både kan förbättra humöret och stimulera den sexuella lusten hos både kvinnor och män.
4. Hjälper erektionsproblem
En studie gjort 1987 visade att män med erektionsproblem och problem med förtidig utlösning fick en påtagligt förbättrad sexuell förmåga när de intog rosenrot. Man upptäckte även att prostatavätskan normaliserades och att halten av det manliga könshormonet testosteron ökade.
5. Ökar chansen att bli gravid
Även kvinnor med utebliven mens och svårigheter att bli gravida hjälptes av rosenrot, enligt en studie. Efter endast 14 dagar fick 25 av de 40 kvinnorna, som deltog i studien, tillbaka sin mens. Och efter ytterligare några månader blev 11 av dem gravida.
6. Rosenrot tillsammans med antidepressiva
Studier på vilken effekt rosenrot har på personer med depression har visat att de som kompletterade sin antidepressiva medicin med rosenrot kom hur sin depression 30 % snabbare.
Man märkte även att biverkningarna av den antidepressiva medicinen, såsom huvudvärk, hjärtklappning, förstoppning och muntorrhet, minskade dramatiskt. Forskarna tror att detta beror på att rosenrot har en förmåga att öka serotoninhalten i blod och vävnad.
7. Rosenrot och träning
Flera studier har visat att rosenrot tillfälligt kan öka den fysiska prestationsförmågan. Man menar även att den kan skynda på återhämtningen efter träning. Många använder rosenrot vid styrketärning för att motverka trötthet.