HUSMOR: Så Tar du Bort Blodfläckar – Kläder, Tyg & Lakan – (ENKELT)

Har du fått blod på kläderna eller på ditt lakan? Ja det är något som händer oss alla förr eller senare. Det är även något som många har problem med att få bort. Det kan vara envist och förödande på det där nya vita plagget som man precis köpt eller som är ens favorit. 

  • Har du spillt blod på dina kläder?
  • Är ditt lakan nerblodat?
  • Vet du inte hur du ska få bort blodfläckar?
  • Är du orolig för att ditt favorit plagg är förstört?

Oroa dig ej längre för blodfläckar på kläder, här listar jag dom magiska tipsen som löser dina problem och botar din ångest. Så låt oss nu ta ditt plagg och göra det blodfritt.

VIKTIGT!!!

#Kör kalla program i tvättmaskinen. Varmt vatten gör att blodfläcken sätter sig hårdare.

#Använd helst vit trasa då en färgad trasa kan släppa färg

#Gnugga inte ut fläcken när du behandlar så du sprider den ännu mer. Var försiktigt.

NÖDSITUATION

Är du ute på en restaurang med dina vänner eller familj och du får blod på dina kläder? Se till att sno åt dig av lite bordsalt. Spring in på toaletten, blöt fläcken med kallt vatten och gnugga (LÄTT) in fläcken med salt. Så, när du sedan kommer hem så kan du sätta igång den riktigt processen att ta bort blodfläcken från dina kläder.

1. TIDEN : “Agera så fort det går…Tick tack”

När blodet hamnar på på dina kläder så är det av vikt att agera så fort du kan. Desto längre du väntar med att agera mot fläcken, desto svårare kommer den bli att får bort. Men inget är omöjligt, trots att det gått ett tag så ge ej upp hoppet. Alltid är det värt ett försök. Så låt oss börja med dom hetaste tipsen för att göra dina textiler fina och blanka igen.

2. Kallt vatten är den bästa början

Passa dig för varmt vatten, det kan nämligen göra din fläck permanent. Se alltså till att skruva igång den kalla kranen och få fläcken blöt så snart som möjligt. Blodet ska inte torka in i plagget, då kommer det att bli betydligt svårare att få bort fläcken. Det är proteinet i blodet i blodet som stelnar, eller som man säger koagulera. När du gjort det här första viktiga så är det dags att gå vidare.

3. Salt är mineralen blodet måste ha

Salt är en riktigt bra mineral, precis som blodet i kroppen suktar efter saltet, så kan det även komma till användning utanför kroppen. Leta fram något att lägga ditt plagg i. Här blötlägger du den med kallt vatten som vi pratade om tidigare. Sedan tillsätter du någon nypa salt. Det blir perfekt om du tillsätt 2 matskedar salt för varje liter vatten som du använder.

3. Diskmedel duger inte bara till att göra porslinet fint

Underskatta inte heller styrkan av lite diskmedel. Precis som ett bra diskmedel kan göra underverk mot ingrodd mat, kan den även här hjälpa. Badda in, gnugga lite lätt med fingrar eller någon mjuk borste, låt stå en stund och skölj med kallt vatten. Det här kan du också prova innan saltet om du så vill, efter det så kan du annars låta det ligga i salt i ett par timmar eller över natten.

4. Vinäger stinker riktigt men är effektivt

Har du lite vinäger hemma? Perfekt, då kan du även prova att hälla vinäger (vit) direkt på/över blodfläcken och låta stå i minst 15 minuter, sedan öppnar du tvättmaskinen och hivar in den där och kör en tvätt i tvättmaskinen.

5. Bikarbonat är en av kockens vänner

Det är inte bara i matlagning som du kan använda dig av bikarbonat, förutom då även i kropps- och skönhetsvård kan även du använda den för att få bort eländiga blodfläckar. Ta och Blanda två delar bikarbonat till en del vatten.

Den här mixen lägger du sedan direkt över fläcken och låt stå i minst 30 minuter. Sedan fram med en lite lätt fuktig trasa, tryck försiktigt på blodfläcken. Avsluta sedan med ett program i tvättmaskinen.

6. Bakpulver är inte bara Bagaren bästa vän

Vad använder du bakpulver till? Ahh men men förutom till bakningen så kan även detta lilla pulver användas för att få bort blod från kläder. Att ta bort bold från bland annat lakan med bakpulver är ett mycket effektivt vapen.

Det här pulvret har tagit bort mycket blod från folk som ställt till det för sig.  Mixa ihop en del bakpulver tillsammans med två delar vatten. Den här blandningen lägger du sedan direkt över blodfläcken. Låt stå åtminstone över en timme, torka sedan lätt med en lätt fuktig trasa. Sen precis med bikarbonaten, lägg i tvättmaskinen och kör den ett program.

7. Citron skall inte underskattas

Tycker du att citron är sur? Ja det kommer även få blodet att få fnatt. Citroner är fulla av vitaminer och antioxidanter och kan komma att sänka blodtrycket. Detta är även ett gammalt knep för att får bort blod. Pressa en citron över en blodfläck för att få den väck.

Du kan även skära den i hälften och gnida den över fläcken. Du kan sedan hjälpa till med att strö lite salt över fläcken och låta stå i minst 30 minuter. Ta sedan bort saltet och citronen med en fuktig trasa och kör den i tvättmaskinen.

8. Coca Cola om du är ute på vift

Är du ute på vift och det otänkbara händer? Ja om du tar dig en slurk coca cola så kommer blodtrycket att gå uppåt. Men det är också ett av många gamla trick för att kunna arbeta bort blodfläckar på tyg och otyg. Det är faktiskt även ett effektivt sätt att rengöra toaletten på.

Du kan nämligen hälla ner hela cola i toan och låta stå i en timme. Fett är ibland mycket svårt att få bort, och även där kan coca cola vara räddaren i nöden.

Coca cola är effektivt för borttagning av bland annat:

  • Rostfläckar
  • Fett och oljor
  • Tuggummi i hår
  • Rengöra grytor och pannor
  • Rengöra mynt

9. Ta bort blodfläckar som torkat

Har du blodfläckar som torkat fast? Då är det så klart alltid mycket lurigare, men du har inte så mycket att förlora.

1. Börja med att skrapa bort den del av blodet som du kan med något, exempelvis en kniv, den får inte vara vass så att att du skadar tyget eller kläderna.

2. Sedan så spolar du tyget, kläderna eller vad det nu är bakifrån med kallt vatten. Och som sagt, se till att vattnet är kallt och inte varmt. Väldigt viktigt.

3. Sedan så du prova att använda något av tipsen i denna artikel, Citron, Bakpulver, Bikarbonat, Vinäger, Diskmedel eller salt.

4. Avsluta sedan med att köra ditt plagg eller tyg i tvättmaskinen.

10. Kan du fortfarande inte få bort blodfläcken?

Om det är en riktig envis blodfläck så kan vi ta till en annan metod. Vi försöker göra den mindre märkbar genom att bleka den. Du tar då 20% väteperoxid tillsammans med sex delar kallt vatten. Blanda detta och stryk det över den envisa blodfläcken. Men se upp att använda på ömtåliga kläder såsom ylle och siden.

10. Ring Kemtvätten

Är du osäker eller om du inte lyckas på egen hand? Du kan då kontakta en kemtvätt som hjälper dig. Tänk på att du inte har något att förlora på att försöka då plagget ändå är förstört isåfall.

Så lycka till, dela min artikel och hoppas vi ses igen!

Integritetspolicy