Stevia är ett växsläkte som ursprungligen kommer ifrån Paraguay. Stevia innehåller glykosider som är upp till 400 ggr sötare än vanligt vitt socker och används som ett sötningsmedel. Det finns olika arter av stevia och den som vanligen mest används som sötningsmedel är: Stevia rebaudiana.
- Flera hundra år historia som sötninsgmedel
- Innehåller noll kalorier
- Stevia är inte beroendeframkallande
1. Stevias ursprung
Stevia är en ört som tillhör krysantemumfamiljen. Stevia upptäcktes för första gången under 1500-talet av den spanske botanikern och forskaren Pedro Jamie Esteve. Innan dess så hade stevia använts som ett sötningsmedel i 100-tals år av guaraniindianerna i Paraguay och i norra Argentina.
En annan växt som ger ett nyttigt sötningsmedel är agave.
2. Noll kalorier
Stevia är ett sötningsmedel med noll GI och noll kalorier och som dessutom tycks döda kariesbakterier. Enligt vetenskapliga undersökningar så har det visat sig att den mänskliga kroppen inte smälter eller metaboliserar de intensivt söta glykosiderna i stevian. De passerar därför oförändrade genom hela matsmältningskanalen och detta gör att vi inte tar upp några kalorier alls från den rena stevian, som alltså har ett glykemiskt index på 0!
3. Ett naturligt sötningsmedel
Stevia är ett naturligt alternativ till syntetiska sötningsmedel som t.ex. aspartam och sukralos. Ett blad som Paraguays indianer använt i 100-tals år och som nu marknadsförs med rättviseargument som ett sätt att minska arbetslösheten bland Sydamerikas fattiga småodlare.
4. Stevia – Inte än godkänt av EU
Just nu så grubblar EU:s livsmedelsmyndighet över ansökningar om att godkänna stevia både som ett livsmedel och en tillsats. Anledningen till att stevia än så länge är förbjudet inom EU, USA, Kanada och större delen av världen, är för att ämnet visat sig vara cancerframkallande i en del djurförsök.
Men det visar även sig innehålla ett ämne som fungera hämmande för reproduktionen. Paraguays indianer använder inte bara stevia bladet för den söta smaken utan även som preventivmedel. Stevia är inte än så länge godkänt som ett livsmedel eller livsmedelstillsats inom EU. Så länge som man inte marknadsför stevia som ett livsmedel går det både att sälja och att köpa.
5. Stevians innehåll
Stevia örten innehåller bl.a. sött smakande glykosider, minst 31 st. essentiella oljor, klorofyll, enzymer, vitaminer, mineraler, spårämnen så som magnesium, kalcium, mangan, zink, kisel och tenn.
Ett annat nyttigt sötningsmedel är gula melaka.
6. Skapar inget begär
Stevia skapar inte något begär efter mer stevia. I stället så reducerar stevia begäret efter sött av alla slag och kan därför vara en betydelsefull hjälp vid viktnedgång. Stevia sägs även höja energinivån för de som har lågt blodsocker. Något som är helt säkert är att stevia är ett säkert och hälsosamt sötningsmedel.
7. Tips på användning av stevia
Stevia kan användas till att söta vatten, te och andra drycker så som soppor och andra typer av mat. Men man bör vara medveten om att det tar tid för den söta glykosiden i stevia att lösas i en kall dryck, än i varm vätska. Man kan även använda stevia som ett fint kryddpulver, som kan strös över maten precis som många andra kryddor.
Stevia kan så klart användas som ett alternativ till socker och syntetiska sötningsmedel.
Lönnsirap är ett annat nyttigt naturligt söningsmedel.
8. Hälsoegenskaper
- Stevia motverkar svampinfektioner och bakterier.
- Vid influensa och förkylningar så sägs den ha en hjälpande effekt.
- Verkar bakteriehämmande och orsakar inte munkaries, stevia minskar därför bildningen av plack och kan därför motverka hål i tänderna.
- Har använts i Japan i ca 40 år som alternativt sötningsmedel.