Lönnsirap

Lönnsirap

Lönnsirap framställs från saven av rödlönn och sockerlönn. Saven får avdunsta och upphettas sedan till 104 grader,  för att därefter  filtreras och besiktigas. Den riktiga ekologiska lönnsirapen ska inte förväxlas med den onyttiga pankassirapen som man ofta serverar i USA eller som finns i olika matbutiker. Lönnsirap ger lika mycket energi som socker, men den är till skillnad från socker, inte bara en tom kalorikälla utan bidrar till en hel del mineraler.

Ett annat sötningsmedel som görs från ett träd är björksocker.

Ursprunget av lönnsirap

Lönnsirap användes redan i indiankulturen förre européernas ankomst. De använde lönnsirapen på våren för att den då var stärkande och stimulerande.

Framställning av lönnsirap

Lönnsirapen kommer ifrån lönnträdets råa sav även kallat lönnvatten, detta skördar man i början på våren och sedan får detta dunsta på låg värme tills att man fått en gyllenbrun sirap. Genom att göra en skåra i trädet så skördar man lönnvattnet som innehåller 2- 3 % socker. Sockret kommer ifrån trädens rötter och kommer upp i trädet på våren så att trädet då får energi att återhämta sig efter den långa vintern.

Det är endast efter avdunstningen som lönnvatten blir till lönnsirap och man behöver ungefär 35 l lönnvatten för att få 1 liter lönnsirap. Den sav som man skördar i början på våren är väldigt annorlunda från den sav som man får ifrån trädet senare under våren. Denna får ofta en bitter smak. Så när man skördat denna sav, så är skörden på lönnsirap slut.

Rårörsocker är ett nyttigare alternativ till vitt “vanligt socker” .

Dess nyttiga innehåll

Lönnsirap är naturligt rik på mineraler som zink, tiamin och kalcium.

Användnings tips av lönnsirap

Lönnsirap är ett klassiskt tillbehör till pannkakor och våfflor. Men används även till godis och som glaze som man penslar på kött under grillning.

Skillnad på lönnsirap och lönnsirap

Den lönnsirapen som säljs under namnet pankakssirap (pancake syrup) brukar ofta bestå utav billigare majssirap som är smaksatt med lönnsirap essens. Denna sirap är ok att äta på pannkakor, våfflor. Men de riktiga lönnsirapen är helt underbart god att t.ex. ha i desserter och fruktkakor och den riktiga lönnsirapen är ljuvlig att ha på pannkaka.

Rissirap är en annan lite annorlunda sirap.

Bästa Priserna för Lönnsirap på Nätet

Integritetspolicy