Gula Melaka – Lämplig som Sötningsmedel (Kraftig Smak)

Är du ute efter efter kraftfullt i smak sötningsmedel? Då kanske denna lilla sak kan vara svaret för dig. Gula melaka är ett palmsocker som är gjort på den söta saven från kokos palmer, gula melaka är även känt som kokospalmsocker.

  • Lämpligt som sötningsmedel
  • Har blivit väldigt populär
  • Har en väldigt kraftig smak

1. Gula melaka – väldigt populär

Gula melaka har snabbt ökat i popularitet i den progressiva global hälsosamfundet och det har blivit som ett alternativ till agave sirap. Detta socker säljs i naturliga livsmedelsbutiker i Indien.

Ett annat populärt socker i Indien är jaggery socker.

2. Smaken och användningsområde

Smaken av gula melaka påminner om brunt socker, men har en mer rund karamellaktig och kola aktig smak, med en avslutande smak av farinsocker. Smaken är väldigt kraftig och den är väldigt lämplig i matlagning för den har en väldigt låg smälttemperatur och en extremt utbränningstemperatur.

Vilket gör den väldigt lämplig för sötningsmedel för sockerbagare. Det är därför vanligt att man använder gula melaka i kakor, bakverk, pulver protein, barer energi, drycker eller precis som rårörsocker används.

Det används även för att söta maten t.ex. för att balansera ut den salta smaken utav ex. fisk. Dess främsta användning i det thailändska köket är i godis och efterrätter, men även i curryrätter och såser.

3. Säljs i olika varianter

Gula melaka sockret är ett gyllenbrun socker säljs som granulat, block eller i flytande form. Det kan vara ljusa eller mörkt, mjuka eller hårda.

Ett socker som är väldigt hårt är candysocker.

4. Inte samma som sälj i Thailand

Det finns kokospalmsocker som säljs i thailändska marknader, men detta är i allmänhet inte 100% rent kokospalmsocker. Man blandar ofta ut det med vitt socker från sockerrör och även malt socker. Dessa tenderar att bli vita hårda klumpar.

Det är viktigt att urskilja vilken produkt som du letar efter, om det är rent kokospalmsocker eller kokospalmsocker som är blandat med andra sockerarter.

5. Tillverkning

Gula Melaka tillverkas genom att man först extraherar saven från blomknoppar av en kokospalm. Flera snitt skärs i palmen och en kruka binds sedan fast under knoppen för att samla ihop saven.

Därefter så kokas saven tills den förtjocknat varefter den på traditionellt sätt hälls i bamburör som är mellan 3-5 cm. på längden och lämnas sedan till att stelna för att bilda cylindriska kakblock. Alternativt så kan den hällas i glasburkar eller plastpåsar.

Ett sötningsmedel som däremot är flytande är rissirapen.

Integritetspolicy