Himalaya salt är som det låter, från de högtbelägna bergstrakterna kring Himalaya. Saltet är ungefär 250 miljoner år gammalt och har fått en exotisk rosaaktig färg tack vare sitt höga mineralinnehåll. Den högre mineralhalten tillför spännande aromer och ger en fylligare smak.
- Har en väldigt högt mineralinnehåll
- Naturligt bergssalt skördat för hand
- Mycket aromer i smaken
Saltet har som sagt var en vackert rosaskimrande färg och en perfekta kornstorlek, dess smak är mild och lite aromatisk. Himalayasalt är ett naturligt bergssalt som skördas för hand och det sägs innehålla 84 st. olika mineraler och det sägs att Himalayasaltet ger bra karma i maten.
Himalayasalt har en väldigt intressant arom och tillför en spännande smak i matlagningen. Saltet är rikt på många fler mineraler än vad vanligt bordssalt gör, som bara innehåller natrium.
1. Skillnaden mellan salterna
En viktig skillnad mellan Himalaya salt och mineralsalt är att halten av natrium är hög i Himalaya salt. Detta gör att Himalayasalt är ett sämre alternativ för de som har högt blodtryck.
Så Himalayasalt innehåller precis som vanligt bordssalt en hög andel natrium och natrium binder vätska i kroppen och kan därför medverka till ett högt blodtryck.
Himalayasalt bör därför inte användas som ett mer hälsosamt alternativ till vanligt salt för de som har högt blodtryck eller har problem med att vätska binds i kroppen. Välj i detta fall istället ett mineralsalt.
Ett annat nyttigare salt är blacksalt.
2. Himalaya salt – Ett natursalt
Himalaya saltet är ett natursalt och det har samma sammansättning som i naturen. När t.ex. vanligt bordssalt tillverkas så separeras många mineralämnen bort. Det är därför som ett natursalt som Himalaya salt innehåller så mycket mer mineraler och mer arom i smaken.
Brytningen av Himalaya saltet sker i Nepal och i Pakistan, där saltet funnits under många miljoner år. Eftersom att saltet bildats för så länge sedan så tros det kunna innehålla färre föroreningar jämfört med t.ex. natursalt eller havssalt som är gjorda på dagens havsvatten.
3. Saltlampor
Saltlampor är gjorda på Himalayasalt och dessa lampor ger upphov till negativa joner, precis som luftrenare med jonisatorer.
Om din saltlampa drar till sig mera damm än andra föremål som står i närheten av lampan, kan detta vara en positiv effekt eftersom att detta indikerar på att mängder joner som tillverkas är tillräckligt hög för att påverka omvärlden.
Oavsett den eventuella påverkan där saltlampor minskar mängden partiklar i luften, så är lamporna väldigt vackra att titta på.
Ett annat salt är mineralsalt.
4. Användnings tips för Himalaya salt
- Tänk på att inte hälla Himalaya salt i kokvattnet när du kokar t.ex. råris eller andra helkornsprodukter, för då kan kornen sluta sig och förbli hårda.
- Byt ut ditt vanliga salt mot Himalaya salt.
- Munsköljning för att stoppa blödningar i tandköttet, motverka tandsten, förebygga karies & tandlossning. Blanda 1/2 tsk. Himalayasalt med 1,5 msk vatten och cirkulera i munhålan under 3-4 min. spotta sedan ut allt.
- Vid nässköljning använd 1/2 tsk salt i 250ml ljummet vatten i din näskanna.
- Vid förstoppning kan du blanda 1/2 tsk salt i ljummet vatten
- Använd som badsalt: 250g / bad (ca 20 min).