Zink är ett ämne som vi behöver för att våra celler ska kunna påbörja tillverkningen av livsnödvändiga proteiner. Zink är i synnerhet behövlig för att koldioxid ska kunna transporteras bort ifrån kroppens vävnader till lungorna. Men zink är även bra vid nedbrytning av kolhydrater och omvandlig till energi.
- Har du problem med att du tappar hår?
- Blir du ofta förkyld?
- Har du problem med psoriasis eller eksem?
Har du något problem med något av ovanstående så kan det bero på just zink brist. I denna artikel går vi igenom det du behöver veta om om zink och dess effekter på din kropp.
1. Livsnödvändigt
Zink är ett grundämne som vi måste inta för att överleva. Flera 1000 av de proteiner som bygger upp kroppen innehåller zink. Zink anses vara ett utav de mineral som vi i västvärlden oftast har brist på.
Vid brist på zink så tappar man hår, får utslag och diarré m.m. Och zinkbrist leder förr eller senare till döden. Även syn, smak, lukt och ett dåligt minne kan orsakas av zinkbrist. Zink är även en livsviktig antioxidant.
2. Zink bra mot förkylning
Det finns olika studier som visar att zink är bra vid förkylning. Men man vet än inte hur stor dosen måste vara och hur stor betydelse upptagningsförmågan spelar in. Lider man av zinkbrist så påverkar detta immunförsvaret negativt, så ett intag av extra zink är positivt för hälsan.
Något som även är bra för immunförsvaren är Nonijuice.
3. Vad Zink bidrar till…
Man vet att ca. 70 enzymer är beroende av zink och nästan även alla ämnesomsättningsprocesser är även det. Detsamma gäller för hormonproduktionen i hypofysen, sköldkörteln, könsorganen och i bukspottskörteln.
Zink ingår i de enzymer som främjar transporten och utforsling utav koldioxid och i amylas som omvandlar stärkelse.
Vid syntesen utav nukleinsyra s.k. RNA och DNA och även proteiner så medverkar zink aktivt. Det främjar din nagel och hårväxt, bildandet av ben och läkandet utav sår.
Immunförsvarets överordnade organ (thymus) är beroende utav zink, samtidigt som det är en beståndsdel i cellernas respirationsenzymer. Dessutom så är Zink en förutsättning för utnyttjandet av järn och bildandet av blod, normal funktion av prostata och optimalt utnyttjande utav A-vitamin.
Zink kan man återfinna i alla celler, men det har en särskilt hög koncentration i ögon, hud, binjurar, hjärna, hypofys, könsorgan, sköldkörtel, hår, naglar, lever och njurar.
Något som även är bra för huden m.m. är hampfröolja, läs mer om den.
4. Zinkbrist kan leda till…
Eftersom att kroppen inte själv kan bilda zink så måste det tillföras via din kost eller som ett kosttillskott. Förutom att man får mindre sexlust så kan zinkbrister leda till sänkt motståndskraft, sämre aptit, sämre tillväxt hos barn, ett förändrat smaksinne och försvåra en sårläkning.
Du kan även få hudbesvär så som:
- Psoriasis
- Eksem
- Oren hy
- Acne
- Långsamt läkande av sår
- Mjäll
- Håravfall
- Vita fläckar på naglarna
- Sår på skenbenen.
Man kan drabbas av mentala tillstånd så som:
- Apati
- Irritation
- Depression
- Aggression
- Dålig inlärningsförmåga.
Du kan drabbas av cirkulations- och blodsjukdomar så som:
- Åderförkalkning
- Högt blodtryck
- Blodbrist.
Man kan få matsmältningsbesvär p.g.a. nedsatt produktion av matsmältningsenzymer, magsår.
Hormonella besvär så som:
- Diabetes
- Sterilitet
- Impotens
- Nedsatt produktion av mjölk hos ammande kvinnor
- Missbildningar av foster
- Störningar i utveckling och tillväxt
- Prostatabesvär
- Menstruationssvårigheter
Man kan även få nedsatt smak- och luktförmåga, viktförlust, trötthet, ökad mottaglighet för infektioner, nedsatt resistens mot stress, vissa njur- och leverbesvär, cancer och senilitet.
Något som även sägs skydda om cancer är olivoljan.
5. Vid intag av kosttillskott
När en person intar kosttillskott så är det alltid viktigt att komma ihåg att det är många faktorer som påverkar hälsan och välbefinnandet. Det är därför alltid att rekommendera att man kombinerar kosttillskott med en näringsrik kost, motion och en hälsosam livsstil.
6. Exempel på livsmedel som innehåller zink
Sill, ostron, musslor, ägg, lamm, lever, oxkött, mjölk, vetegroddar, vetekli, fullkornsprodukter, öl jäst, nötter, ris, ärter, rödbetor, morötter, solrosfrö och pumpa frön.