Kers och skvallerkål är några namn som ofta används på kirskål, något som är ett av våra vanligaste trädgårdsogräs. Kirskålen är flerårig växt och har en kal upprätt stjälk som kan bli upp till 8 dm. hög.
Växtens krypande jordstam är rikt förgrenad och detta gör ofta att den växer i täta massor. Bladen är långskaftade och 1-2 gånger 3-fingrade med breda spetsiga småblad som har tandade kanter och oftast ett snett hjärtlik bas. Kirskålen blommar mellan juni-augusti och får då små vita blommor som sitter samlade i klungor.
Blommorna saknar både allmänt och enskilt svepe. Frukterna som sedan bildas är äggformade och platta från sidan, delfrukterna har 5 smala åsar och saknar oljekanaler.
Användning av Kirskål
Kirskål kan både ätas kall som varm. Den är den perfekt i sallader, såser då den unika smaken verkligen får komma fram och visa sig från sin allra bästa sida.
Tänk grönt och ersätt den med kirskål. En riktigt bra kombination är kirskål och koriander, dessa 2 kompletterar varandra perfekt. När kirskålen steks eller kokas fungerar den som ett spenatsubstitut, fast man kan lika gärna vända på det och säga att spenat endast är en ersättare för den bortglömda kirskålen.
Andra ätliga ogräs är bl.a. brännässlor, harsyra och ängssyra.
Ursprung
Kirskålens artnamn: podagraria kommer ifrån grekiskans podagra (som betyder fotgikt) och syftar på att den förr ansågs bota podager. Och namnet kirskål användes redan av Matthias Lobelius år 1576.
Sägen om Kirskål
Under medeltiden levde en munk som hade tröttnat på alla våra svenska kålsorter. Han hade nämligen ätit dem alla och var less på dem, så han bestämde sig för att importera en ny variant från en broder i Tyskland: Denna broder hade nämligen lovat att detta nyförvärv inte skulle likna någon annan kål som han någonsin hade smakat.
Munken planterade sin nya C-vitaminrika erövring i sin klosterträdgård och lät den växa för att sedan skörda, tillaga, äta och njuta tillsammans med sina fromma bröder. Och hela livet ut, så mumsade munkarna i sig den lättskötta primören.
Men åren gick och den gamle munkens recept glömdes bort. De nu yngre trädgårdsmunkarna svor över grödan och tyckte att de gröna bladen tog över hela deras kryddträdgård och försökte därför på alla sätt och vis utrota de gröna terroristerna, men de gick bet gång på gång.
Senare så lades klostret ned och trädgården inledde sin Törnrosasömn, kvar blev endast en ruin med frodande grönska. Växten som den gamle munken hade planterat spred sig hejdlöst över vidderna och är nu mer känd och fruktad bland hela landets trädgårdsmästare.
Denna grödan känner vi numera till som kirskål och att det är en grönsak är sedan länge bortglömt. Idag så skäller många på den som ogräs. Och kirskålen är stark och ger inte upp i första taget, så det allra bästa sättet att hålla ogräset någorlunda i trim är att plocka bladen när de är små och späda. Det är även under denna fas som de är som bäst att äta!
Utbredning
Kirskål är vanliga på alla typer utav kulturmark runt om i hela landet, utom i fjälltrakterna där den inte är så vanligt förekommande. Kirskål är ett utav våra mest svårutrotade trädgårdsogräs. Detta eftersom att den har jordstammar med väldigt rik skottbildning där varje enskild bit växer upp till nya plantor om de bryts av eller grävs av.
Att hitta kirskål är inte svårt, för den växer överallt. Och trots att kirskålen växer runt nästan varje husknut, så känns det väldigt exklusivt att kunna få en närodlad primör, utan att ens behöva betala eller plantera den.