Träna med Pulsklocka – Ditt Viktigaste Verktyg

Att träna med en pulsklocka, kallas även ibland för pulsträning, har blivit väldigt populärt under de senaste åren. Nuförtiden så är det inte bara eliten som tränar med pulsen som träningsredskap, utan nu kan alla göra det! Pulsträning har visat sig vara väldigt bra i många olika sammanhang t.ex. på elitnivå, motionsnivå, för att gå ner i vikt, för att förbättra sin hälsa.

1. Att gå ner i vikt med pulsklocka

Det är många idag som vill gå ner i vikt och detta är förhållandevis lätt att åstadkomma med en pulsklocka. Många människor kontrollerar idag sitt BMI och försöker att få en bättre figur genom att pulsträna och detta fungerar bra. Det viktigaste är att man kommer igång med sin träning.

För att kunna få fullt utbyte utav pulsträningen så måste man först och främst veta vilken puls och kondition man har.  Här krävs det en liten räkneoperation för att räkna ut det lägsta respektive den högsta pulsen. När du har dessa 2 värd så är det bara att sätta i gång med målmedveten träning.

2. Mäta vilopulsen

När du har bestämt dig för att använda pulsen som träningsredskap så ska du först och främst ta reda på dels vilken vilopuls du har och vilken maximal puls du har. Vilopulsen är den enklaste och den går lätt och enkelt att finna.

Så fort du har vaknat, ja medan du fortfarande ligger kvar i sängen så ska du ta din puls. Du kan antingen ta pulsen på halspulsådern m.h.a. sekundvisaren på en vanlig klocka, eller så kan du sova med pulsklockan. Mät pulsen din puls varje morgon under 1 veckas tid och den lägsta pulsen är din vilopuls.

Är du i normal form så ska din vilopuls ligga på runt 60, ligger den över 70 så är det inte en dag för tidigt att du kommer i gång med lite träning. Har du en bra kondition så ligger din vilopuls förmodligen runt 50. Tävlingscyklister eller längdåkare har ofta en vilopuls som ligger runt 30.

3. Mäta maxpulsen

Den maximala pulsen beror på din ålder och i mindre grad på din kondition. En tumregel är att maxpulsen bör ligga runt 220 minus åldern. Den regeln kan du använda dig av om du tränar för att komma i bättre form och inte har något speciellt mål då du måste veta exakt vilken maxpuls du har.

Vill du veta din exakta maxpuls så krävs det lite intensiv träning, t.ex. en löprunda. Först börjar du med att värma upp i 15 min. och då springer du sakta. Det följande 6 min. ska du först fortsätta i samma tempo men varje minut ska du öka farten.

Den sista minuten ska du alltså spurta. Titta på din pulsklocka precis innan du känner dig totalt utmattad av träningen. Den högsta pulsen som visas är din maxpuls. Du kan även utföra testet när du åker skidor eller tränar i simhallen.

4. Pulsklocka

Pulsklockan är ett utomordentligt redskap för den som vill planera sin träning, hålla lite koll på träningsintensiteten eller mäta energiomsättningen under ett pass. Nuförtiden finns det ett flera olika märken av pulsklockor, allt ifrån den enklaste varianten till de med massor av funktioner.

Pulsklockan mäter pulsen, vilket vill säga antalet pulsslag per minut. Pulsen är ett mått på hur mycket kroppen måste arbeta, hur mycket syre som går åt vid ett visst tillfälle. Pulsen kan användas för att bestämma energiförbrukning, arbetsintensitet eller konditionsförbättring.

5. Som en slags personlig tränare

Att träna med en pulsklocka kan fungera lite som en personlig tränare, samtidigt som du lär dig hur du kan maximera din träning. När du håller koll på din puls kan du lära dig vad som gör dig trött och efter detta forma träningen. Är pulsen högre än rekommenderat så löper du större risk för skador.

Priset och kvalitet på en pulsklocka varierar men de billigaste ligger runt några hundra kronor.

Integritetspolicy