Gult Te – Ett väldigt Ovanligt Te och Unik i smaken

Gult te är fantastiskt gott, men tyvärr ett väldigt ovanlig te. Kanske kan detta bero på att tillverkningen är lite mer komplicerad. Gult te är precis som Oolong bara till en viss del oxiderat. Och te mästaren behöver både instinkt och kunskap i tillagningen för att stoppa oxidationen i det rätta ögonblicket.

  • Lite mer komplicerat att tillverka
  • Gult te har en unik smak
  • Har en stimulerande effekt

Gult te har sedan länge varit ett privilegium för buddhistmunkar och detta på grund av dess stimulerande effekt. Gult te får oxidera, då försvinner grässmaken som annars lätt kan finnas i grönt te. Men alla de nyttiga näringsämnena finns kvar i det gula teet. Tiden som ett gult te får oxidera ligger någonstans mitt emellan det gröna teet och oolong teet. Man bereder gult te på lite lägre temperatur än oolong, någonstans mellan 75-80 grader. Låt det dra mellan 1-3 min.

1. Det kejserliga teet

Den gula färgen sägs vara en kejserlig färg och de historier som finns om detta tillverkningssätt menar att  det fortfarandet går tillbaka i tiden till det te som tillagades speciellt för kejsaren och hans hov.

2. Tillvekningsprocessen av gult te

Tillverkningsprocessen av det gula teet liknar den vid tillverkning utav grönt te, men det gula teet genomgår en speciell torkningsfas som ger det gula teet dess unika smak. Torkningsfasen är dock längre än det för grönt te och det är här som det gula teet får sin gulaktiga färg. Men den exakta processen är hemlig.

3. En unik smak

Gult te har en väldigt unik smak och teet finns ibland att få tag på marknaden, men det är ett relativt ovanligt te. Man tillagar gult te tillagas med en temperatur som ligger mellan 70 – 85 grader.

4. Det gula teets ursprung

Gult te är inte alls något nytt koncept som te. Detta te tillverkades redan under 1200-talet, som ett tribut-te till den kinesiske kejsaren. Men gul te har aldrig varit vanligt förekommande p.g.a. att tillverkningsmetoden mycket omständigare än grönt te och att den lilla mängden som tillverkades blev därmed väldigt dyr.

Mycket av det gula teet produceras i Sichuan-provinsen och gult te är väldigt likt grönt te både till utseende och tillverkningsmetod, men istället för att man wokar tebladen direkt efter den 1:a torkningen så ångar man bladen istället försiktigt och låter bladen sedan vila över övertäckta dukar.

Man anser att detta gör att bladens aromatiska ämnen inte “flyger iväg” utan kan återabsorberas utav teet. När denna process är färdig, så går man vidare till wokningen och fortsätter då som man skulle ha gjort med ett grönt te. I med detta så kan man brygga gult te ungefär som på samma sätt som med grönt te, i ca 75 grader.

Ett annat nyttigt te är vitt te.

Integritetspolicy