Rönn är en art som tillhör familjen rosväxter. Frukten som växer på rönnen kallas för rönnbär. Rönn är ett buskliknande träd, som vanligtvis är ganska litet, men det kan bli upp till 15 m högt. Trädet har mörkgröna bladen som sitter i 6-8 par, på små kvistar och bladen är vasst sågtande.
- Ordspråket: “surt sa räven om rönnbären”
- Väldigt syrlig och mycket rik på C-vitamin
- Guden Tors speciella träd
Höstfärgen på dessa blad är ofta intensivt röda. Och nä den blommar, så blommar det små vita blommor som sitter i klasar och dessa har en tung kvalmig doft.
1. Ursprunget
Rönnen hör hemma i Europa och Asiens skogar, men växer även i hagar och på stränder och de är allmänt förekommande i hela Sverige. Rönnen är väldigt mytomspunnen för bl.a. så var det guden Tors speciella träd. Den har även förknippats med blixtnedslag och då antingen som skydd, eller att den drar till sig blixten.
Man säger även att om det växer rikligt med rönnbär så bådar det en kall och snörik vinter. Även räven och duvorna som är en utav Asiopos fabler: En räv misslyckas att nå druvorna som hänger så högt upp på en vinranka. Vilket han bortförklarar genom att påstå att han inte vill ha druvorna eftersom de är så sura.
LISTA – Dom 38 Nyttigaste Bären & Frukterna du kan Hitta
Lärdomen i berättelsen är att: “det är lätt att ringakta något man inte kan få” i nutida betydelse ” att man misslyckats med något man försatt sig, bortförklarar sitt tidigare engagemang för frågan med att man egentligen inte alls var intresserad från början.
Denna fabel har även gett upphov till det svenska ordspråket: “surt sa räven om rönnbären”. Men eftersom att rönnbären är sura så har ordspråket förlorat sin ursprungliga poäng, dock är betydelsen detsamma.
2. Rönnbären
Frukten på rönnträdet är en skenfrukt som är vackert gulröd och till smaken är den väldigt syrlig och mycket rik på C-vitamin. Man äter inte rönnbären naturella utan de användas bl.a. till att göra marmelad och gelé på. Under 1700-talet så gjordes det även mycket brännvin av jästa rönnbär.
ARTIKEL – Nyttiga bär är inte bara gott
ARTIKEL – Torkade bär är populärare än någonsin
ARTIKEL – Frysta bär ger även de massor av vitaminer
3. Säsong för rönnbär
Säsongen är mellan September och oktober. Och man plockar bären sent gärna när de är frostbitna. Men man kan även plocka dem när de är mogna och sedan själv frysa in dem innan de tillagas.
4. Användnings tips
Rönnbär kan man använda både för att göra gelé, marmelad, blanda i sin smoothie, blanda i morgongröten och man kan även använda dem som krydda.