Clementinen tillhör arten småcitrus, tillsammans med en rad andra små apelsinliknande citrusfrukter, såsom till exempel mandarin, satsumas och tangerin. Clementinen växer på ett medelstort citrusträd med vintergröna blad. Trädet får vit/rosa väldoftande blommor.
- Skalen ska givetvis inte ätas
- Väldigt rik på C-vitamin
- Ett bra komplement till din kost
Frukten har en rund något tillplattad form med ett segt orange skal, som är rikt på eteriska oljor. Den har ett mycket saftigt orange/gult fruktkött formade i klyftor. Clementiner är lättskalade och oftast kärnfria och har en intensiv, söt och uppfriskande smak. Detta gör dem till ett väldigt populärt mellanmål för många barn.
En annan citrusfrukt men kanske ganska ovanlig är Yuzu.
1. Clementin – snål på kalorier och rik på C-vitamin
Clementinen har uppkommit genom korsning av olika citrusfrukter i början på 1900-talet och den är döpt efter sin upphovsman, den algeriske prästen Pierre Clément. Idag odlas clementiner framförallt i Spanien och Marocko. Precis som apelsiner och andra citrusfrukter är clementiner väldigt rik på C-vitamin.
Clementin innehåller endast 44 kalorier per 100 gram, och förutom C-vitamin, så innehåller den även järn och nyttiga fibrer. C-vitamin är en viktig antioxidant som även stimulerar koppens upptag av järnet. Frukten är supergod att äta färsk men den kan även användas i sallader, desserter, smoothies och i bakverk.
Den kan även pressas till juice. Clementiner säljs framförallt under säsong, från november till mars. Clementiner som säljs i maj-juni kommer oftast från Sydafrika.
En annan frukt som förekommer i Sydafrika är Feijoa.
2. Clementin hjälper din syn och hy
Citrusfrukter som clementin är ett bra komplement till din kost och kan säkra ditt intag av C-vitamin. Frukten innehåller även ett flertal karotenoider som bland annat ger den dess gula färg. Zeaxantin och lutein är speciellt bra för din syn.
Clementin innehåller också mer betakaroten än till exempel apelsin. Detta ämne är ett förstadium till A-vitamin som är nödvändigt för ögats funktion och mörkerseende, slemhinnor och hud. En brist på A-vitamin kan leda till nattblindhet, ögonkatarr, inflammationer i huden, mjäll, sköra naglar och ökad mottaglighet för infektioner.
En annan frukt som är bra för hyn är Graviola.
3. Miljögifter i skalet
För att förhindra mögel på citrusfrukter som clementin används fungicider. Men detta gift stannar mest i skalen. Skalen ska givetvis inte ätas och man bör inte heller kompostera skalen. Ekologiska alternativ blir allt mer vanliga och rekommenderas naturligtvis.
Tills skillnad från clementiner så kan man äta skalet på Kumquat