Humle är en flerårig snabbväxande klätterväxt som kan bli upp till 7 meter hög och blommar i slutet på sommaren. Humle tillhör familjen hampväxter men innehåller inget cannabinol. Örten är kanske mest känd som en ingrediens i öl och ger ölets dess bittra smak.
Humle växer i Europa, Asien och Nordafrika och Nordamerika. I Sverige odlas den i många av våra trädgårdar, men växer även vilt i södra och mellersta Sverige.
Hampa är också en växt som är nyttig
Humle under kudden
Humle är vi van att se klättra på väggar och plank i våra trädgårdar, då det är en tacksam växt som växer snabbt och lätt. Men vad kanske inte alla vet är att man kan stoppa växtens kottar i örngottet för att hjälpa sömnen.
Humlekuddar användes i fältsjukhusen under första världskriget som ett lugnade och sövande medel för de sårade soldaterna. Apoteken sålde till och med humlekottar förr i tiden, men idag säljs främst extrakt av humle.
Medicinska studier har visat att man somnar bättre efter att ha intagit humleextrakt. Humle ska dock inte användas under graviditet och bör inte intas av depressiva personer.
Inte bara i öl
Humle har används i ölbryggning sedan medeltiden, men har även sedan länge tillbaka använts i medicinskt syfte, då framförallt som ett rogivande och sövande medel. Även idag använder vi örten och den finns att köpa som te och tinktur.
Många känner igen att man kan bli sömnig efter några öl, dock brukar sömnen inte bli den bästa. Men te gjort på humle har en lätt lugnande effekt och har använts i över tusen år som hjälp för att somna och den har en mycket god effekt.
I körtelhåren på humlekottarnas blad finns flyktig eterolja och harts, som består av bitterämnen. Dessa bitterämnen ger ölet dess arom, lukt och smak. Det är även dessa ämnen som ger humle dess lugnande och sömngivande effekt.
De ger även växten en antiseptisk och kramplösande effekt och den stimulerar aptiten och matsmältningen. På senare tid har man även kunnat visa att vissa bitterämnen kan stimulera immunförsvaret. Humlens antiseptiska egenskap har genom historien använts mot bland annat tandvärk, tuberkulos och mot pesten.
Gör eget te på humle
Om du vill göra ditt eget te på humle så tar du 2 msk humleblommor per kopp med kokhett vatten. Låt det dra i 10-15 minuter och drick det varmt innan du går och lägger dig. Om du vill stärka den lugnande effekten kan du blanda i lavendelrot och blad av citronmeliss.
Andra växter som passar bra att göra te på är kamomill och brännässla.