Nordiska dieten, eller även kallad vikingdieten. Ny forskning visar att den klassiska svenska maten är precis lika bra för hjärtat och figuren som medelhavs mat. Så vi behöver alltså inte köpa dyra Medelhavsgrönsaker när det inte är säsong för det.
Studier på Nordisk diet
I en studie från Uppsala så visar forskare att den klassiska nordiska maten som t.ex. havre, lax och äpplen, är precis lika bra för hälsan som olivolja och vattenmelon. Det kan faktiskt till och med vara så att vi nordbor mår bättre utav nordisk kost eftersom att vi anpassat oss till den under flera sekler.
Enligt undersökningar
I undersökningen fick personer äta svenska rotfrukter, kyckling och lax som kryddades med typiskt nordiska smaker så som senap och pepparrot. Mellan målen bestod av plommon, päron, nötter och massor av blåbär. Personerna skulle motioner som vanligt, men resultaten kom ändå snabbt.
För efter bara 6 v. så visade vågen på en nedåtgående trend. När studien inleddes så hade alla deltagare förhöjda värden av det ”onda” kolesterolet, som kan öka risken för hjärtsjukdomar i framtiden. Men efter 6 v. så hade de fått en klar förbättring av blodfetterna. De hade dessutom fått bättre insulinkänslighet, vilket kan minska risken för typ-2 diabetes och ett sänkt blodtryck.
Ät som en viking
Om man vill äta som en viking så rekommenderas det att man satsar på lokalproducerad mat, vilket menas att man äter efter säsong t.ex. jordgubbar på sommaren och palsternacka på hösten osv.
Man ska även försöka ha en bra balans mellan fett, proteiner och kolhydrater i sin kost. En typisk måltid för en bantande viking kan t.ex. innehålla: grovt bröd, bär, grönsaker, fisk, fågel och vilt. Man ska vara sparsam med nötkött och fläsk.
Så lite förenklat uttryckt kan man säga att den nordiska dieten handlar om att äta närproducerat och efter säsong. Rotfrukter, fisk och kyckling är ett stort inslag och det är ett stort fokus på sammansättningen av fetter i kosten, och vilka typer utav kolhydrater som man får i sig.
När det gäller fetter så har forskarna faktiskt kommit fram till att olja ifrån raps och solrosor är precis lika bra som den sydeuropeiska olivoljan (som sedan länge höjts till skyarna av forskare).
Viktminskning med nordisk diet
Den viktminskning som man uppnår under den nordiska dieten ska inte bara tillskrivas p.g.a. fettsammansättningen, utan det har förmodligen mycket att göra med kosten som helhet.
Eftersom att den nordiska dieten innehåller en stor del fibrer och långsamma kolhydrater och dessa bryts ner långsammare i kroppen än vad socker och andra snabba kolhydrater gör , detta gör att blodsockervärdena blir jämnare och man känner sig dessutom mätt längre på samma kaloriintag.
Mättnadskänsla är ett återkommande tema när man utövare den nordiska dieten. Man äter sig riktigt mätt vid varje måltid, trots att portionerna inte är större än vad de var tidigare. Detta beror delvis på de långsamma kolhydraterna och dels på andelen protein som är något högre i nordiska dieten än vad den är i t.ex. Medelhavsdieten.