ONT I MAGEN – Behandling, Diagnos, Tips, Sjukdom – “Kolla upp det!”

Ont i magen kan man få av olika anledningar och det är inte alltid som en läkare kan hitta någon orsak till magbesvären. Får man plötsligt ont i magen, så kan det t.ex. bero på: magsjuka, blindtarmsinflammation, njursten, tarmvred, gallstensanfall eller något annat.

  • Viktigt kolla upp smärta i magen vid längre problem
  • Äter du några läkemedel som kan vara orsaken?
  • Kan det bero på stress?

Har man ont i magen under en längre tid så kan orsaken vara bl.a. förstoppning eller stressmage.

1. Behandling av ont i magen

Får man ont i magen så ska man i första hand tänka efter om det finns en enkel förklaring till detta, som t.ex. förstoppning eller stress. Då kan besvären lätt lösas på egen hand, genom att t.ex. äta annorlunda, stressa ner eller använda sig av receptfria läkemedel.

Om du inte hittar någon enkel förklaring på ditt ont i magen så kan det vara bra att kontakta en läkarmottagning/vårdcentral.

2. När ska man då söka hjälp?

De allra flesta som får ont i magen, behöver inte alls söka vård eftersom att besvären brukar gå över av sig själv. Men om man samtidigt har andra symtom eller smärtan inte går över, om smärtan förvärras eller om man är osäker på varför man har ont så ska man givetvis ringa till sjukvårdsrådgivningen eller kontakta sin vårdcentral.

3. Man ska definitivt söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning om…

  • Man känner en smärta som kommer plötsligt, är mycket intensiv eller flyttar på sig.
  • Om man har fått ont efter till exempel ett slag.
  • Om man börjar bli matt, yr eller svimmar.

4. Vad beror ont i magen på?

Ont i magen kan bero på en massa olika saker och det kan finnas enkla orsaker, där besvären går över helt av sig själv. Men det kan också finnas allvarliga orsaker, ja till och med livshotande orsaker till varför man har ont i magen. Uppsök då en vårdcentral eller kontakta sjukvårdsrådgivningen.

Ofta när man har ont i magen så brukar man känna sig illamående, få en svullen mage och ibland kan illamåendet bli så starkt att man måsta kräkas. Ibland kan magen kännas uppblåst och gasig och man kan få rapningar och sura uppstötningar.

Även om man inte känner en sur smak i munnen så kan man känna en brännande känsla bakom bröstbenet. Detta är ett tecken på att magsaft kommit upp i matstrupen.

Avföringen kan även den påverkas av ont i magen, antingen blir man förstoppad eller så får man diarré. Man kan även tappa matlusten.

Ont i magen kan vara tecken på att man drabbats utav sjukdom. Det kan vara en akut sjukdom som kommer ganska plötsligt eller så kan man ha mer långdragna besvär som kommer smygande. Många gånger kan det vara svårt att hitta någon riktig orsak till varför man har så ont i magen.

Och det finns faktiskt några sjukdomar med stora magbesvär men där det varken syns på prover eller andra undersökningar som t.ex. IBS och funktionell dyspepsi.

Integritetspolicy