Vem kan ha missat att ätit olivolja i endera en sallad eller i en italiensk pastarätt? Olivoljan innehåller till stor del omättat fett vilket har en positiv effekt för blodets kolesterolvärde. Olivolja gör både gott för insidan och utsidan av din kropp, den får oss även att leva längre. Olivoljan är inte bara ett beprövat skönhetsmedel utan även som sagt en delikatess i matlagningen.
- Perfekt i en hel olika maträtter och sallader
- Tros kunna förebygga många olika sjukdomar
- Sägs kunna sänka blodtrycket vilket är super för hälsan
Olivoljan är en riktigt super olja som du inte skall utelämna i din kost.
1. Rik på antioxidanter
Olivolja är rik på E-vitamin som är en antioxidant. E-vitaminer hjälper till att skydda olivoljan emot oxidering och är även ett viktigt näringsämne.
Forskning har visat att olivolja innehåller antioxiderande fenolföreningar, som motverkar härskning och tros förebygga flera sjukdomar inklusive hjärt- och kärlsjukdomar.
Den högsta halten utav dessa antioxidanter finns i den s.k. extra Virgin oljan (som är den bästa olivoljan) medan den är betydligt lägre i dålig olivolja.
2. Olivoljan visar enligt studier…
- Att oljan kan förebygga flera olika tumörsjukdomar.
- Att kvinnor som äter mycket enkelomättade fettsyror mer sällan får och det räcker med 10 g olivolja/dag för att få denna effekt.
- Att det är den bästa källan till enkelomättade fettsyror och det är just de fettsyrorna som minskar risken för cancer.
- Att olivolja är bra för hjärtat.
- Att olivolja och kokta grönsaker kan minska risken för reumatism.
- Att blodtrycket sänks med olivolja.
- Att oljan skyddar mot hudcancer efter solbad.
Någon som även skyddar mot cancer är Zink.
3. Hälso Oljan
En bra extra jungfruolja innehåller ungefär 74 p% enkelomättade fettsyror, 12 % fleromättade fettsyror och 14 % mättade fettsyror, framför allt palmitinsyra. Den största delen av de enkelomättade fettsyrorna utgörs av oljesyra, som skyddar mot åderförkalkning.
Smaken på en olivoljan bestäms utav fenolerna. För hur mycket fenoler en olivolja innehåller beror på kvalitén, men ofta så ligger det runt 100–800 mg./kg. En utav dessa fenoler är oleuropein, som är ett ämne som kan skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar.
En annan fenol är hydroxytyrosol som har en skyddande effekt mot mag-, tarm- och luftvägsinfektioner.
Något som är väldigt bra för matsmältningen är mivitotal.
4. Att välja rätt olivolja
Extra jungfruolja är den finaste oljan och den får endast innehålla 1 g. fria fettsyror/100 gr. Denna olja används främst som smaktillsats i t.ex. sallader, soppor, över färdiga rätter med grönsaker, kött och fisk.
- En fin Jungfruolja, får max innehålla 2 g. fria fettsyror/100 gram
- En ordinär jungfruolja, får innehålla 3,3 g. fria fettsyror/100 gram
- Aromatizzati är en smaksatt olivolja.
- Tuber magnatum är olivolja som fått sin arom av den vita tryffeln.
5. Skönhetstips
Olivoljebad: Tappa upp ett bad och häll i ca. 10–15 droppar eterisk olja, tillsammans med ett par msk olivolja.
Olje hårkur: Värm lite olivolja och masserar in i torrt hår. Låt detta verka medans du t.ex. tar ett olivoljebad. Låt oljan verka i ca. 15 min. Schamponera därefter håret medans oljan sitter kvar i håret. Skölj sedan ur det.
Starka naglar: Ta några droppar olivolja och massera in dina naglar. Upprepa detta några gång i veckan så blir naglarna starkare och hårdare.
6. Dess hälsoinnehåll och framställning
Olivolja är en nyttig olja med rätt fettsyror, som är rik på E-vitamin, antioxidanter och som tros kunna förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. I Medelhavskosten så har olivoljan en stor betydelse.
Olivolja framställs genom att mogna svarta oliver pressas. Kallpressning är vanligast men även sämre varmpressad olivolja förekommer.
Olivolja pressas flera gånger ur oliver, men det är den 1:apressningen som ger den bästa oljan och den kallas för: extra Virgin.
En annan fin olja är linfröoljan, läs mer om den.