Linfröolja FAKTA – Omega-3 Oljan, Bra för Hälsan? (FULL GUIDE)

Många köper kapslar med fiskolja för att få ett tillskott av omega-3 fettsyror, men linfröolja är ett väldigt bra alternativ. Oljan innehåller 50-65 % omega-3 fettsyror och resterande består av bland annat omega-6, omega-9 och E-vitamin. Linfröolja har faktiskt den rikaste förekomsten av omega-3, mer än dubbelt så mycket i jämförelse med naturlig fiskolja.

  • Innehåller rikligt med den nyttiga omega-3 oljan
  • Linfröoljan är bra för hjärnans utveckling
  • Hjälper dig med en vacker hud och att bekämpa acne

Du kan köpa linfröolja både i kapslar och i flytande form.

Läs mer om linfrön

1. Linfröolja som kosttillskott

Dessa livsnödvändiga essentiella fettsyror kan inte vår kropp producera själv, utan vi behöver få i oss dem genom kosten. Fet fisk är ett av de få livsmedel som innehåller rikligt med omega-3, så äter du ingen fisk eller bara lite fisk så är det en god ide´att tillföra linfröolja till kosten.

Livsmedelsverket rekommenderar 2-3 g omega-3 om dagen. Av endast en tesked linfröolja per dag får du del av de positiva hälsoeffekterna. Ett dagligt tillskott av linfröolja utgör mindre än hundradel av ditt dagliga kaloribehov, så du behöver inte vara rädd för att du ska gå upp i vikt av oljan.

Vårt svenska klimat gör att den linfröolja som produceras här innehåller en högre halt linolensyra (omega-3), än linfröolja från andra länder. En kallpressad linfröolja är det bästa sättet att få i sig omega-3. Tänk dock på att oljan är väldigt känslig mot oxidering och bör förvaras mörkt, kallt och väl försluten.

2. Hälsoeffekter av omega-3

Många studier har visat att omega-3 har goda effekter på vår hälsa. Vi vet att omega-3 är bra för ditt hjärta och man tror även att de gör dig piggare, minskar stress och till och med sötsuget. I din kropp omvandlas fettsyrorna till andra viktiga fettsyror såsom GLA, EPA och DHA. Dessa har olika medicinska effekter.

GLA har i forskning visat sig kunna lindra bland annat böjveckseksem och PMS-besvär. Det skyddar även mot olika sorts skadlig strålning. EPA och DHA har visat sig kunna motverka hjärt- och kärlsjukdomar, lindra psoriasis, astma och reumatiska sjukdomar. De kan även hjälpa mot migrän och högt blodtryck.

Linfröolja är även bra för njurarna, hjärnas utveckling, kroppens möjlighet att reparera och skapa nya celler och den förbättrar immunförsvaret.

Något som även är bra för immunförsvaret är kolloidalt silver.

3. Andra fördelar med linfröolja

Linfröoljan innehåller relativt mycket E-vitamin, 30-40 mg per 100 g. I oljan finns även lignaner, vilka är fytoöstrogener. Dessa är ämnen från växter som liknar östrogen (det kvinnliga könshormonet). Detta har visat sig kunna förebygga vissa cancersjukdomar.

4. Linfröolja är bra för huden

De essentiella fettsyrorna i linfröoljan kan även hjälpa dig få vacker hud och bekämpa acne. Fettsyrorna hjälper till att kontrollera överproduktionen av androgener. Hormoner som vaknar upp under tonåren orsakar androgenöverflödig olja och täpper till hårsäcken och orsakar därmed acne.

Brist på fettsyrorna kan ge:

  • Svagare immunförsvar
  • Inflammatoriska störningar
  • Hudutslag
  • Sår som inte läker
  • Ökad fettproduktion(som leder till acne)
  • Förstorade talgkörtlar

Holistic kokosolja är något som också är bra för huden.

Integritetspolicy