Lime FAKTA – En bra Källa till C-vitamin & Smaksättare i Matlagning

Lime är en frukt som tillhör citrussläktet och växer på ett träd som trivs i tropiska och subtropiska klimat. Lime är en hybrid mellan suckatcitron och Citrus micrantha och är alltså ingen naturligt förekommande art. Frukten är liten, 3 till 6 cm, och oval med grönt skal och med ett surt fruktkött.

  • En bra källa till C-vitamin
  • Helt fri från fett och kolesterol
  • Hjälper till att stimulera aptiten

Lime äts sällan som den är, utan det är saften som används som smaksättare i matlagning, drycker, bakverk och alkoholhaltiga drycker. Frukten har varit känd i Europa sedan 1400-talet. Och på grund av sitt C-vitamininnehåll fick brittiska sjömän en daglig ranson limesaft för att undvika att drabbas av skörbjugg.

En anna frukt som påminner om lime är yuzu.

Fördelar med lime

Även för oss idag är lime en bra källa till C-vitamin och frukten finns dessutom tillgänglig i mataffärerna året runt. När du får i dig C-vitamin så hjälper du din kropp att minska mängden fria radikaler.

Dessa är nämligen skadliga för dina celler. I lime finns även bioflavonoider, vilket är en antioxidant som skyddar cellerna mot toxiska skador.Eftersom lime är den suraste citrusfrukten är det en fördel att använda den i juice eller i matlagning och bakning.

Den passar bra i allt från söta, syrliga till salta maträtter. Lime är helt fri från fett och kolesterol och innehåller få kalorier. Den är dessutom en bra källa till fibrer. Limejuice har även antibakteriella egenskaper och kan användas mot acne och munsår.

En väldigt annorlunda frukt är baobab, läs mer om den här.

Tips och råd

När du ska köpa lime så välj en med slät, glänsande och ljusgrönt skal, som känns tung för sin storlek. Frukten blir mer gul när den mognar men faktum är att den är som godast medan den fortfarande är grön.

Undvik frukt med bruna fläckar, då de kan vara dåliga och smaka mögligt. Lime mår bäst av att förvaras i rumstemperatur och håller sig då färska i upp till en vecka. Men se till att hålla dem borta från direkt solljus.

Om du förvarar dem i kylskåpet, i en löst förseglad plastpåse, så kan de hålla i upp till 14 dagar, men efter det så börjar de förlora sin smak. Om du bara behöver lite limejuice till bakningen eller matlagningen, så går det utmärkt att frysa in juicen som blir över till en iskub.

För att få ut så mycket juice som möjligt ur din lime, rulla den på bänkskivan under lätt tryck. På så sätt kan du få ut dubbla mängden juice.

En annan juicerik frukt är apelsiner, läs mer om apelsiner.

Lime och Ayurveda

Enligt den traditionella indiska läkekonsten Ayurveda har lime många hälsogivande effekter. Man menar att lime stimulerar avsöndringen av matsmältningsenzymer och är därmed bra mot matsmältningsbesvär.

Dock anser man att du inte bör äta lime när du är förkyld, har hosta eller är förstoppad. Inom läkekonsten finns en rad olika råd med lime som en viktig komponent och som till exempel kan hjälpa till att stimulera aptiten, motverka halsbränna, illamående och huvudvärk samt bekämpa övervikt och högt kolesterol.

Integritetspolicy