Hjortron FAKTA – Smakfullt och Nyttigt “Sylt & Härlig Hälso BOOST”

Vill du äta nyttiga bör och samtidigt tjäna lite pengar? Ge dig då ut i dom norrländska skogarna och leta efter hjortron som är riktig dyr. Hjortron finner du på en lågväxande flerårig ört med krypande stam som trivs på myrar och mossar. Växten är vanligast från fjällen i Lappland men finns ända ner till Småland och kan även hittas längre söderut.

  • Bland de C-vitaminrikaste bären
  • Odla Hjortron kan du göra själv
  • Hjortron passar sig utmärkt som sylt

Hjortron kallades förr i tiden för myrbär och artnamnet Chamaemorus betyder markmullbär. Hjortronens blad är njurformade och har fem till sju flikar. Växten blommar i maj, i södra delarna av landet, och i juni och juli i norra delarna.

De får ensamma, stora, vita blommor. Hjortronets bär, som de kallas i dagligt tal består egentligen av flera stenfrukter. Bäret är från början röd och hård och omsluten av foderblad. När de mognar blir den gul och mjukare och saftigare och foderbladen försvinner.

1. En viktig inkomstkälla i Norrland

Fram till 1960-talet var försäljning av hjortron en viktig inkomstkälla för många norrlänningar. Och även idag plockas det stora mängder hjortron varje år i fjällkommunerna och är en viktig extrainkomst. Bären plockas lättast innan de är helt mogna eftersom det underlättar hanteringen.

Örten är dock väldigt väderkänsliga. Blommorna tål inte för mycket kyla och blir det blåsigt och regnigt misslyckas lätt pollineringen. Karten är dessutom frostkänsliga och därför varierar skörden mycket från år till år.

2. Hjortronets Hälsoeffekter

Hjortron är bland de C-vitaminrikaste bären och av just den anledningen används hjortron av kanadensiska inuiter för att motverka skörbjugg. Hjortron innehåller dessutom bensoesyra vilket fungerar som ett naturligt konserveringsmedel och bären har därför en relativt bra hållbarhet.

Bäret innehåller även mängder av antioxidanter i form av flavonoider och provrörsstudier har visat att dessa kan minska celldelning hos tumörceller vilket innebär att bäret därför kan ha en cancerskyddande effekt.

ARTIKEL – WOW LISTAN: 48 Naturligt Nyttiga Frukter (Livets Hälso BOMBER)

3. Ett användbart bär

Hjortron är goda att äta färska, men används ofta till mylta (rårörda hjortron) och sylt. Bäret kan dock även användas till te, likör, mos, gelé, saft, såser och är så klart utmärkt i desserter. Om du vill frysa in bären så är styckfrysning lämpligast för att få bären att behålla sin form.

Men hjortron kan också förvaras råa i sin egen saft i ett kallt utrymme. Ett tips är att pressa saften ur bären så får man en fin vitamindryck.

ARTIKEL – 14 Bästa Inflammatoriska Livsmedel (LISTADE)

ARTIKEL – Alla dom 40 Populäraste Dieterna (Superlista)

4. Odla hjortron själv

Hjortron är relativt lättodlade. Om du hämtar plantorna från naturen så tänk på att du måste ha både han- och honplantor, då hjortron inte är självpollinerande. Plantan planteras i ren torv eventuellt uppblandad med vitmossa.

Bäst är att göra en upphöjd våtbädd med plast under. Vattennivån ska ligga ungefär 10 centimeter under torvytan. Blomningen kan ofta ske lite för tidigt så täck då över plantan om det blir risk för nattfrost. Hjortron sprider sig dessutom ganska snabbt så tänk på det om du har andra växter i närheten.

I slutet av sommaren kan du sedan skörda dina egna hjortron att njuta av den underbara smaken och erhålla dess goda hälsoeffekter.

Integritetspolicy