De besvär som man kan få utav gaser är bl.a. rapningar, känsla av uppspändhet, buller i magen, ont i magen och att gasen kommer ut genom ändtarmen. Man kan ofta känna att det är lite genant att prata om gaser i magen och därför så pratas det helt enkelt inte så mycket om det. Vi kommer i denna artikel gå igenom varför och vad du kan göra åt det.
- Var 10:e svensk har besvär av för mycket gaser.
- Äter du kål och grönsaker som du kanske inte tål?
- Mycket öl ger ofta mycket mången pruttar
Och de allra flesta tycker att det är pinsamt att släppa sig och detta gör att många är bekymrade över att ha mycket gaser i tarmen.
Alla har vi en viss mängd gas i magen och tarmarna. Gasen består delvis av nersvald luft och dels av gas som har produceras av bakterierna i tjocktarmen. Tillsammans så blir det cirka 1/2-1 1/2 liter gas/dygn. När man är stressad så sväljer man ner mera luft.
Det ökar även mängden nedsvald luft om man röker, tuggar tuggummi, suger mycket på hårda karameller, äter snabbt eller har en tandprotes som passar dåligt.
I samband med en gasig mage så kan man lätt vara förstoppad eller vara lös i magen.
1. Att motverka gaser i magen
Om du besväras av att ha mycket gaser i magen, försök då med att…
- Undvika sådant som ger gaser i magen, t.ex. kål, ärter och större mängder av frukt och grönsaker.
- Tugga maten väl, så sväljer du mindre luft.
- Undvik att tugga tuggummi och att dricka kolsyrade drycker, då sväljer man ned mycket luft.
- Motionera regelbundet, för desto mer du rör på dig, desto bättre sköter sig din mage.
- Försök att undvika stress och spänningar om du har en känslig tarm.
- Undvik att äta godsaker med konstgjorda sötningsmedel så som sorbitol och xylitol.
2. Lär dig lindra din mage
Har man gaser i magen, så kan det vara bra att försöka lära sig vilken mat som minskar besvären och på så sätt veta vilka vanor som man kan behöva ändra på. Att gå på toaletten kan lindra gaser i magen, eftersom att gaser följer med ut när man tömmer tarmen.
Motion kan även vara bra mot gaser i magen. Det man bör undvika är läkemedel som kan ge förstoppning. Att tillsätta stora mängder fibrer i kosten kan ge ökade besvär om man har mycket gaser i magen, speciellt för den som har känslig tarm.
3. En känslig tarm ger IBS
Har man en känslig tarm brukar detta kallas för IBS (Irritable Bowel Syndrome) och det är när tjocktarmens rörelser kommer i otakt. Då samlas det oftast gaser i magen som kan ge magknip, då man får ont i magen och en känsla av uppkördhet. Man kan till och med bli så uppblåst att ens midjemått ökar och att man måste lossa på skärpet.
4. Rapa kan lindra gaser i magen
Man kan lindra gaser i magen genom att rapa och känns det svårt att rapa försöker man underlätta, genom att svälja ner lite luft.
Gaser kan samlas var som helst i magens tarmkanaler, men vanligast är en anhopning där tjocktarmen gör en krök, det vill säga till höger eller vänster överst i magen. Om besvären beror på gas till höger nedanför revbensbågen kan detta likna gallbesvär och på vänster sida i stället hjärtbesvär.
Svullnadskänslan som man får i magen är nästan aldrig orsakad av en allvarlig sjukdom, men kan i sällsynta fall bero på ett stopp i tarmen.
5. När ska man söka vård?
Man kan kontakta sin vårdcentral om man är orolig för sina besvär eller har så stora besvär att man själv tycker att man behöver få hjälp.
6. Du bör kontakta en vårdcentral om du…
- Är över 45 år och får besvär som du inte haft tidigare.
- Går ner i vikt snabbt eller tappar din aptit.
- Har blod i din avföring.
7. Maten har stor inverkan
Gaser i tjocktarmen kan ofta orsakas av den mat som du äter. Bakterier i tjocktarmen jäser mat som inte bryts ner och då bildas gas. En del utav den gasen kan tas upp av blodet och försvinna med utandningen när blodet passerar lungorna.
Och en del gaser som produceras i tjocktarmen försvinner genom att de används utav andra bakterier. Därför är bakterierna i tarmen väldigt viktiga för hälsan och överlevnaden, eftersom att de bildar en del nyttiga ämnen, som till exempel K-vitamin. Resten av gasen går ut via ändtarmen.
Exempel på mat som bildar mycket gas är t.ex. vitkål, brysselkål, blomkål, ärtor, vetekli och bönor. Mat som innehåller stora mängder svårsmälta kolhydrater, t.ex. fruktos, sorbitol, kål, lök och bönor, måste jäsas av bakterierna i tjocktarmen och orsakar då gaser.
Är man glutenallergiker så kan man få gasig mage.