Zone-Dieten – En Riktig HOLLYWOOD Diet, Hur & Farlig?

Zone-dieten är en amerikansk diet som fått stor uppmärksamhet tack vare många kändisar i Hollywood. Jennifer Aniston, Cindy Crawford, Charlie Sheen och Tom Cruise är bara några utav de stjärnor som har använt sig av dieten. Zone-dieten räknas som en avancerad low carbon-diet.

  • Många kändisar har använt denna diet
  • En bok om dieten som sålt i över 4 miljoner exemplar
  • Det finns negativa sidor med denna diet

1. Bakgrunden

Zone-dieten utvecklades utav en biokemist vid namn Barry Sears under 1990-talet. Mr Sears skrev en bok om denna diet som kom att säljas i 4 miljoner exemplar i USA. Därefter så har Zone-dieten spridit sig vidare till Europa.

Namnet på dieten kommer ifrån att en person hela tiden ska hålla sig inom den hälsosamma zonen utav insulinnivåer i blodet. Med obalanserade insulinnivåer så kan ett sockersug ta över och detta i sin tur leder till dålig kosthållning och ev. problem med hälsan.

När insulinhalten däremot är normal så utsöndras hälsosamma antiinflammatoriska ämnen som istället stärker kroppen.

2. Hur dieten fungerar

Zone-dieten fokuserar på att man ska få en balans mellan kolhydrat-, protein- och fettintaget. Andelen kolhydrater i kosten skall ligga runt 40 % medan andelen fett och proteiner skall vara vardera 30 % utav det totala intaget. Denna fördelning leder till att Zone-dieten räknas till en low carbon-diet.

En annan mycket kontroversiell diet är den Danska Rikshospitalets Diet.

Poängen med denna fördelningen är att få kroppen att fungera så bra som möjligt. Procentsatserna innebär att allt som man ska äta måste mätas och vägas.

Det finns även särskilda förhållningsregler att hålla sig till vad när det gäller mat och vad som är sunt att äta. Det gäller även att få i sig de olika energikällorna i rätt ordning och vid rätta tidpunkter.

En stor del utav kostintaget sker genom att äta grönt och frukt. Men vissa frukter är förbjudna, precis som de flesta pastasorter och rissorter.

3. Att komma igång med Zone-dieten

Zone-dieten är en långsiktig diet för en hållbar viktminskning. Man kan tycka att det är svårt att komma igång i början och förstå vad det är som får ätas och inte och i hur stor mängd. I USA är denna diet betydligt lättare att följa, eftersom att det där finns särskild Zone-snabbmat att handla i butikerna. Men en person som verkligen sätter sig in i zone-dieten och följer den, inser snart att kosthållningen inte låter en gå hungrig.

4. Negativt med zone-dieten

Dr. Sears underbygger sin diet med en olika forskningsrapporter. Men däremot så avråder t.ex. den amerikanska riksorganisationen för hjärtsjuka från dieten, då den anses innehålla för mycket proteiner, för lite näringsämnen och att de långsiktiga effekterna inte studerats tillräckligt väl.

Anledningen är att den forskning som Dr. Sears använt sig av som argumentation för sin diet anses vara undermålig. Man menar att det inte finns något som direkt visar på att den diet som Dr. Sears förespråkar har någon reell och någon långsiktig effekt.

Precis som vid andra dieter så kan skelettet påverkas negativt om proteinintaget blir alltför högt, men detta kan så klart kompletteras genom att öka intaget av frukt och grönsaker.

5. Zone-dietens tallriksmodell

Zone-dieten förespråkar mat som magert kött, fisk, oliv- och rapsoljor, magra mjölkprodukter, fullkornsbröd, baljväxter, frukter och grönsaker.

Fett

Vid varje måltid så skall du äta 10-15 % nyttiga fetter t.ex. olivolja eller liknande.

Protein

För att hålla insulinnivåerna i balans så behöver man äta tillräckligt med magert protein. Ca 75 g. för kvinnor och 100 g. för män. Kyckling utan skinn, fisk, kalkon, äggvitor, sojakorv, magert kött eller lätta mejeriprodukter

Kolhydrater

Du ska även äta kolhydrater i varje måltid eller mellanmål. Men undvik de med högt Glykemiskt index (GI) som t.ex. potatis, ris, pasta, vitt bröd. Ät istället grönsaker eller frukt som inte får blodsockret att skjuta i höjden. Ät dock inte bananer, torkad frukt, päron, majs. Om du tvunget ska äta ris, pasta, potatis så ät endast lite av detta. Du behöver inte helt utesluta det ur dieten.

6. Sammanfattningsvis

För att sammanfatta detta så kan man säga att för varje gram fett som du äter så ska du äta dubbelt så mycket protein och 3 ggr så mycket kolhydrater du ska äta. Drick dessutom minst 2 liter vatten om dagen.

Integritetspolicy