Viktminskning med Proteinpulver – Funkar det Verkligen??

Proteinpulver är ett kosttillskott som i första hand används utav personer som tränar väldigt hårt. Proteinpulvret gör att man snabbare ökar i vikt, eftersom att kroppen använder proteinet för att bygga upp muskler.

Men proteinpulver går även att använda när du vill gå ner i vikt, eftersom det kan vara bra att äta mycket proteiner eftersom att man annars tappar muskelmassa. Idag finns det på marknaden många olika typer av proteinpulver, bl.a. vassleprotein (även kallat, whey protein). Vassleprotein tas upp snabbt och höjer insulinnivån i kroppen.

Vasslekoncentrat är den billigaste formen utav vassle, medans vassleisolat kostar lite mer. Men vassleisolat innehåller även mer protein. Ett annat proteinpulver är kasein, kasein förhindrar muskelnedbrytning (har en anti-katabol effekt).

Proteinpulvret kasein ska i regel intas på kvällen, detta eftersom att man vill ha ett långsamt upptag. Proteinpulvret kasein är bra om du önskar reducera din fettvikt. Proteinpulver överhuvudtaget är alltså ett väldigt bra komplement både för dig som vill gå ner i vikt och för dig som vill bygga muskler.

Proteinrika livsmedel är bl.a. kött, fisk, kyckling, sojabönor, kikärtor och ägg. Dessa är ofta dyra att köpa och de kräver även att man tillagar dem. Därför kan det vara mycket smidigare och lättare att använda proteinpulver.

Proteinpulvret kan även användas som ett mellanmål, då man känner att man inte har tid att koka ägg, laga till en omelett eller fixa en god skinksmörgås. Det är väldigt lätt att blanda till proteinpulvret, du blandar det antingen med vatten eller mjölk i en shaker och skakar bara om den några gånger sedan är den klar att dricka.

Inga genvägar med proteinpulver

Det är förstås viktigt att komma ihåg att för att få en bra viktnedgång så finns det inga genvägar. Man måste alltid göra sig av med mer energi än vad man stoppar i sig. Vilket betyder att man antingen måste äta mindre portioner med mat, eller byta ut de kaloririka livsmedlen mot magrare alternativ.

Eller ett annat alternativ är att man börjar träna kroppen hemma eller på gym, för att på så sätt göra sig av med mer energi. Ett proteinpulver är ett bra komplement under viktminskningen, men det är ingen snabb genväg och det är inte heller meningen att man ska byta ut sina måltider mot proteinpulvret.

Det krävs att du äter nyttigare och hälsosammare mat på regelbundna tider och att du motionerar. Ett proteinpulver kan även vara ett bra alternativ för dig som slarvar med maten, istället för att strunta i att äta, ta då en proteinshake.

Innan du börjar med proteinpulvret

Om du bestämt dig för att börja äta proteinpulver, så är det viktigt att du pratar med någon kunnig person och ber denne att rekommendera en sort som passar för just dig. För det är viktigt att fundera över om du verkligen behöver proteinpulver och vad det är för mål du har med detta.

Men kom ihåg att aldrig ersätta din vanliga mat helt med ett proteinpulver. Är du laktosintolerant är det viktigt att du tänker på att köpa ett proteinpulver som har ett lågt laktosinnehåll. Priset på proteinpulver skiljer sig mycket åt mellan olika återförsäljare. Var även noga med att läsa om vad som står på förpackningen t.ex. om det står att du behöver ta extra kosttillskott.

När du intar mer än nödvändigt med protein, så belastas dina njurar. Detta eftersom att överflödigt protein kommer ut när du urinerar. Rekommendationen brukar ligga runt 0,8 gram protein/kilo kroppsvikt.

Viktigt att veta är att du ska inte tro att en förändringen sker över en natt, det tar tid att bygga upp sin kropp.

8 Intressanta Artiklar för att ta din viktminskning till nästa nivå!

1. Varför ska man ta hjälp utav bantningspiller

2. Visste du att man kan gå ner i vikt ned acaibär!

3. Gå ner i vikt med måltidsersättning

4. Varför misslyckas så många med sin viktnedgång?

5. Tips på träningsprogram för viktminskning

6. Så går du ner i vikt med äppelcidervinäger

7. Hur gör man för att snabb banta

8. Allt du behöver veta om viktminskning och bantning

Integritetspolicy