Bipollen

Bipollen


Bipollen är en utav naturens mest effektiva livsmedel  och dessutom ett väldigt vackert sådant. Man uppskattar att honungsbinas insamlade pollen innehåller i stort sett alla enzymer och coenzymer som vår kropp behöver och dessutom i en perfekt balans.

 

Hur Bipollen samlas in

Bipollen samlas in genom att bina passerar genom en ganska trång ingång, vilket gör att en del utav det insamlade pollenet skrapas av ifrån binas ben. Men bina tar inte någon skada av detta och får naturligtvis behålla tillräckligt med pollen själva för att kunna försörja sina egna.

 

Bipollen – enzymer från bin

I grunden så är bipollen växtpollen som sedan samlas in utav bin ifrån en massa olika växter och sedan blandas detta med honung och andra enzymer som utsöndras utav bina. Denna pollen sätts sedan vanligt vis in i honungskakan, där den lätt kan samlas in utav biodlare.

Pollenkornen är egentligen klumpar av hanfröer från växter som blivit besökt av ett bi som landat på blomman för att suga i sig nektar. Pollenkornen fastnar då på biets ben och ser till att blommorna blir befruktade s.k. pollinerade, så att växtarten kan föröka sig och kunna sprida sig vidare. Pollenkornen sprids från blomma till blomma genom bl.a. bina i deras jakt på nektar.

Väl inne i bikupan så blir pollenkornen mat till de unga bi-larverna, som ska växa kraftigt och bli stora och starka.
Enligt olika forskare så innehåller bipollen mer än 200 bioaktiva ämnen, 22 aminosyror, antioxidanter så som bioflavonoider och polyfenoler, 27 mineraler och 16 vitaminer. De allra vanligaste vitaminerna är: B1, B2, B3, B6, B12, A, C, E och P.

Bipollen består av upp mot 40 % kolhydrater, 5 % fettsyror och upp mot 35 % protein/aminosyror. Proteininnehållet är 5-7 ggr mer än vad nötkött innehåller. 100 g. pollen innehåller lika mycket protein som 1,5 kg nötkött eller 7 st. ägg.

Har massor av hälsoeffekter

Bipollen ökar din energi, förbättrar minnet och koncentrationsförmågan, stärker ditt immunförsvar, ökar den sexuella lusten, slätar ut rynkor, stimulerar syreupptaget, förebygger åderförkalkning och benskörhet, motverkar bakterietillväxt och stärker blodkärlens väggar och förhindrar inre blödningar. Om du är en person som tränar mycket och har ett behov utav extra näring, så är bipollen väldigt bra att äta.

Bipollens negativa verkningar

Är du väldigt känslig mot bistick så kan bipollen ge en anafylaktisk chock och täthet i bröst och hals.. Bipollen kan till en början ge: huvudvärk, illamående och hudirritation eftersom att det är ett mycket näringsintensivt livsmedel. Du kan även få mindre biverkningar som liknar allergier t.ex. kliande ögon och svalg, väsande andning och hosta, hud värmevallningar och nässelutslag.

Har du aldrig ätit bipollen förut och inte är känslig mot bistick, så kan du pröva med att lägga ett korn under tungan och se om det ger någon reaktion. Ta sedan 2 korn/dag för att sakta trappa upp till 1 tsk. om dagen om du inte märker någon reaktion. Det säga att Bipollen kan hjälpa människor som har hösnuva.

 

Perfekt i proteindrinken

Man kan t.ex. blanda ner lite bipollen i en smoothie eller proteindrink, strö det över gröten eller på fil/yoghurt tillsammans med lite müsli eller flingor, eller strö det över din sallad. Eller varför inte testa några korn som topping på glass.

Bipollen luktar lite som torkad halm, men har en lätt och söt smak.

 

Integritetspolicy