Träna med Boll – 5 Saker du ska Veta Innan

Har du någonsin provat att träna med en boll? Om inte så rekommenderas att du provar en gång, det är både effektivt och roligt. Varför inte prova något nytt? Om du är en person som är öppen för nya saker så kan denna träning vara något för dig.

Att träna med hjälp utav en boll är det många som gör och detta gör man för att:

  • Få en starkare kropp
  • Få bättre balans
  • Bättre koordination
  • En starkare mage
  • Träningen blir roligare

1. Bra att träna upp sin balans

Att börja träna upp sin balans är bra om du sedan vill bygga vidare på kroppens muskelfunktioner i ryggen, rumpan, benen och magen.

2. Balansbollen – ingen nyhet

Balansbollen är det nog många som tror är en av alla nyheter som snart kommer att dö ut. Men där har ni fel! Balansbollen är ingen nyhet, den har används i dryga 30 år både inom rehabilitering, fitness och friskvård.

Balansbollen är fantastisk då den tvingar oss att träna på ett instabilt underlag. Inom traditionell styrketräning så jobbar man ofta med maskiner som ofta låser rörelserna i en bestämd rörelsebana, detta gör att den stabiliserande funktionen hos musklerna aldrig aktiveras.

Resultatet av att träna med en balansboll är en funktionell och stabil styrka som inte kan nås med de mest avancerade styrketräningsmaskinerna.

3. Balansboll – Pilatesboll

Balansbollen kallas även för pilatesbollen och den har blivit ett väldigt populärt träningsredskap. Dels för att den är billig att köpa och enkel att använda. Pilatesbollen är mest effektiv när man tränar hållningen och bålstabiliteten. Och den är särskilt effektiv att träna bålen med.

Pilatesbollen/balansbollen är instabil, eftersom att man måste spänna olika muskler för att få den att stanna och inte ramla av. Vilket inte alltid kan uppnås med andra träningsredskap eller när man själv tränar ute.

4. En massa olika övningar

Det finns en massa olika övningar med en balansboll och man kan även kombinera den med t.ex. gummiband och hantlar och på så sätt få en helkroppsträning. Man kan dessutom träna hemma framför TV´n.

5. Enkla nybörjar övningar

Att börja med att bara sitta på bollen är en bra början. Sitt då på bollen med benen brett isär och dina armar i kors framför bröstet. Genom att sedan röra bollen i små cirkelrörelser med din rumpa, motionerar du inte bara ryggslutet utan även bäckenet. Den här enkla bål övning ger nedre delen utav ryggen en ökad rörlighet och flexibilitet.

Övningen kan upprepas om och om igen under dagen m.h.a. att använda pilatesbollen som en stol. När du då sitter på bollen, så kommer du även att använda dina magmuskler eftersom att du måste hålla balansen så du inte trillar av bollen. Så du kommer att röra på dig mer genom att sitta på en balansboll och du kommer att bränna mer kalorier.

4 Artiklar att läsa om Träning och Viktminskning

1. 10 Heta Förbränningstips

2. Exempel på träningsprogram

3. Viktminskning med träning

4. Gå dig smal

 

Integritetspolicy