Träna hemma

Att träna hemma är både ett smart och effektivt sätt att hålla sig i from. För man slipper betala dyra gymkort och sparar därmed en massa pengar. Man kommer även att spara tid, då man slipper åka fram och tillbaka till gymmet.

Att träna hemifrån brukat inte vara några problem, du hinner alla gånger köra igenom kroppen på 30 min. och det bästa av allt är att du inte ens behöver några redskap för att komma igång med din träning hemma.

  • Spara pengar att träna hemma
  • Går utan dyr utrustning
  • Spara massor av tid

Träna vart du vill

När man kommit igång med sin träning hemma och man känner att man blivit väldigt flexibel, så betyder hemmaträning inte att du måste träna i ditt hem. Man kan givetvis välja att träna i skogen, parken, stranden, ja till och med på hotellrummet om det skulle vara så.

Styrketräna hemma och få samma resultat som på ett gym

Ja man kan faktiskt få samma resultat i sitt hem som på ett gym. Den första frågan som du ska ställa dig är varför du tränar? Är målet med din träning att du ska må bra och träna för att uppnå en funktionell styrka som gör att du klarar av vardagens utmaningar lite bättre? Då kan du definitivt få lika bra resultat hemma som på gymmet.

Men du ska i första hand satsa på att träna rörelser och inte muskler, då är nog gymmet bättre. Med rörelse träning så menas det att när man sitter på ett gym i en maskin så är det maskinen som bestämmer hur du ska utföra rörelsen.

Du kan även träna med pulsklocka för att ha bättre koll på din kropp under träningen.

Man pressar eller drar handtagen i en bestämd rörelse och isolerar därmed rörelsen till att bara aktivera 1 eller ett fåtal muskler åt gången. Vad som dessa maskiner inte tränar, är samarbetet och koordinationen mellan dina muskler.

Träna funktionellt

Varför ska jag då träna samspelet mellan mina muskler? Det är nämligen väldigt sällan som man i vardagen bara använder 1 muskel för att utföra en rörelse. För att ta ett ex. om du ska lyfta upp något tungt ifrån golvet och upp på en hylla i brösthöjd.

Den här rörelsen kommer att kräva att du använder i princip de flesta musklerna i hela din kropp. Här räcker det inte med att vara stark i armarna och mage, utan du kommer att behöva använda hela din kropp.

Väljer du att träna funktionell träning istället för maskinträning, så förbereder du kroppen för vardagens utmaningar, som t.ex. att skotta snö, bära dina barn eller matkassarna från bilen. Dessutom så tränar du alla små stabiliserande muskler som sitter innanför de stora synliga musklerna och som är viktiga för att stabilisera kroppen. Resultatet blir att du får en stark kropp inifrån och ut.

Börja utan redskap och vikter

Man behöver inte redskap och vikter för att bli stark, börja först med att göra armhävningar, benböj, utfall och chins. Dessa kräver inga vikter och går att anpassa efter nivå och de ger utmärkta resultat. Skulle du sedan känna att du behöver lägga till lite extra vikt, var då istället lite kreativ, det finns mängder av saker att använda sig av.

Utveckla din hemmaträning med 7 redskap

Vill du sedan utveckla din hemmaträning ytterligare så finns det enkla redskap som gör din träning lite mer effektiv, roligare och mer varierad. Dessa är t.ex.

1. Pilatesboll

Pilatesbollen är nog mest känd för sina magövningar, men med denna boll så kan du faktiskt få en fullständig träningsrutin. När man använder pilatesboll så tränas bålmusklerna, man får då starkare magmuskler och en bättre hållning.

2. Gummiband

Ett motståndsband är ett bra träningsredskap för hemmaträning och det är den perfekta utrustning att ta med på semestern. Gummibanden är bärbara, hållbara och prisvärda. Ett band räcker för en bra träningsrutin.

3. Medicinboll

Dessa bollar finns i vikter från något kilo till 7 + kg. Dessa är bäst för styrkeövningar. De kan också användas för att öka motståndet när du gör magövningar.

4. Balansboll

Balansboll ser ut som en halv pilatesboll. Denna boll kan användas uppåt eller nedåt för att utföra övningar som t.ex. knäböj, armhävningar eller använda den som en träningsbänk för att göra bänkpress och dina sittande/stående fria vikt övningar.

5. Hopprep

Hoppa hopprep är ett fantastiskt sätt att träna sin kondition. Att hoppa hopprep i 10-15 min. motsvarar ca 30 min. löpning. Att träna med hopprep förbättrar snabbhet, smidighet, koordination och även bra för den som vill gå ner i vikt.

6. Boxningssäck

Att ha en boxningssäck är ett bra sätt att ta ut sina aggressioner på och även att komma i form. Att lära sig slag och sparkar är bra försvar, men det hjälper dig även att gå ner i vikt och komma i form.

7. Kettlebells

Denna utrustning gör just nu comeback. De är i grunden vikter med handtag. Kettlebells finns i alla möjliga vikter och det är en fantastisk styrketräningsmetod. Kettlebell främsta fördel är just handtaget. Och den kan placeras på foten för att träna benen. Fungerar även bra för konditionsträning.

 

8 Skäl att träna hemma

Skyll aldrig på dåligt väder eller att du har tidsbrist, det finns mängder med goda skäl att träna hemma.

1. Du är oberoende utav vädret

När trottoarer och skogsstigar blir blöta, leriga och hala så får man lätt spänningar i axlarna när man springer, detta eftersom att du är rädd för att halka. Och det kan även vara svårt att hitta motivationen till att komma i väg ut. Denna sortens väderleksrelaterade problem slipper du helt när träningsutrustningen står klar hemma och väntar på dig.

2. Man blir fysiskt starkare

De musklerna som du tränar upp, kommer dig till godo i många andra sammanhang. Fitness stärker kroppens förmåga att kunna klara av det som du ber den om och den ger dig dessutom ett överskott av energi.

3. Ett ökat självförtroende

Man mår alltid bättre när man lyckats med något. Kroppens reaktion på ditt psyke efter motion är välbefinnande och energi.

4. Du sover bättre

Regelbunden motion förbättrar kroppens möjligheter till att hantera stress. Sömnsvårigheter är ofta ett av de första symptomen på begynnande stress. Efter ett motionspass så sover du mycket bättre.

5. Du bevarar ett starkt skelett

Med regelbunden motion stärker man skelettet och minskar risken betydligt till att bli en skröplig gammal gumma eller gubbe som lätt bryter höfter och ben.

6. Viktkontroll

Det är svårt att hitta en ursäkt att hoppa över ett träningspass när maskinen väl står där och väntar, för du påminns hela tiden om träningen. Uthållighet är en utav de viktigaste faktorerna när det gäller att bli framgångsrik med viktminskning och att behålla vikten och inte gå upp i vikt igen.

7. Mer energi

Du styr själv din träning och slipper då konfronteras med en tränares synpunkter om hur du ska träna. Tränar du hemma så kan du bygga upp din form från grunden och du kan välja att träna lätt och lite, men med kvalitet.

I början så har du kanske bara energi så det räcker i 2 min., men efter ett par månader så har dessa 2 min. blivit hela 30 min. Din nya energinivå kommer du även att ha nytta av i många sammanhang.

8. Inget att skylla på

Många människor har ett jobb som har växlande arbetstider och många av oss flexar. Då kan det vara svårt att hålla sig till fasta träningstider på ett gym. Men tränar du däremot hemma så kan du anpassa motionstiden. Hemmaträning sparar dessutom utgiften till träningskort, bensin, tid och barnvakt.

5 Andra Artiklar att grotta ner sig i

1. Andra bra sätt till fettförbränning

2. Träna hemma eller på gym

3. Exempel på träningsprogram

4. Viktminskning med träning

5. Promenera dig ner i vikt

Integritetspolicy