Snabbguide – Tallriksmodellen (Bra Balanserad Måltid)

Tallriksmodellen gör det möjligt att i vilken situation som helst kunna lägga upp mat på tallriken så att man får en bra balanserad måltid utan att gå upp i vikt. Om man är överviktig kommer tallriksmodellen att leda till en kostomläggning, som sedan gör att du går ned i vikt.

När du är färdig med din viktminskning hjälper den dig att hålla din vikt.

Tallriksmodellen exemplifiera hur man sätter samman en bra lunch eller middag. Modellen visar proportionerna mellan olika ingredienser i en måltid. Oavsett om man äter mycket eller lite ska proportionerna vara desamma. Modellen säger ingenting om hur mycket man ska äta.

3 grupper

Modellen är indelad i 3 grupper och tänk på att tallriksmodellen anger inte hur mycket vi ska äta utom bara proportionerna mellan innehållet.

Den första delen är: potatis, ris, pasta och bröd. En stor del av tallriken fylls med livsmedel från denna grupp. För den som behöver mycket energi kan denna del göras ännu större.

Den andra delen är: grönsaker, rotfrukter och frukt. Den här delen är lika stor som den första och den som är överviktig kan låta denna del bli upp till 1/2 tallriken.

Den tredje och minsta delen är: kött, fisk, ägg eller baljväxter (exempelvis bönor).

Vad säger Tallriksmodellen?

Denna modell anser att bröd gärna ska  ätas till måltiderna. Bröd anses mättande och är samtidigt rikt på kolhydrat. Allt bröd anses vara bra, men bäst är det med grovt och nyckelhålsmärkt. Ljust bröd anses bättre än inget bröd alls.

Tallriksmodellen säger att mejeriprodukter passar bäst till frukost och mellanmål. Du får då i dig protein även vid de måltider då man oftast inte äter kött och fisk. Man ska gärna  välja nyckelhålsmärkt mjölk/fil/yoghurt och ost.

Till de som är vegetarianer eller när man äter en soppmåltid utan efterrätt, kan mjölk passa som måltidsdryck. För kvinnor anses det lagom med 4 dl av mjölkprodukter/dag och 2 skivor ost. För män gäller 5dl/dag och 3 skivor ost. Här ska du räkna med all mjölk i kaffet och teet, samt ost och mjölk som du använder i matlagningen. Mejeriprodukter innehåller mycket mättat fett och därför anser tallriksmodellen att man bör välja lättprodukter.

Drycker som läsk, saft, fruktdrycker, juice, öl och vin är väldigt kaloririk. Därför bör man dricka vatten till sina måltider och vatten när du är törstig under dagen. Te och kaffe innehåller en del vatten, men utöver det behöver vi dricka några glas till/dag.

Om man är vegetarian och vill äta enligt tallriksmodellen, så ät torkade bönor, kikärtor och linser i stället för kött, fisk och ägg, det andra äts likadant. Det är viktigt att inte strunta i dessa proteinkällor och speciellt viktigt är det för tonåringar som fortfarande växer.

1 dags menyförslag:


Frukost:
1,5 dl lättfil, 0,75 dl müsli, 1 skiva rågbröd, 1 tsk lätta, 1/2 tomat, 1 kopp kaffe/te, 1 skiva ost, 0,5 dl lättmjölk (i kaffet/teet), 1,5 dl apelsin juice.

Mellanmål: 1 kopp kaffe/te, 1 päron, 0,5 dl lättmjölk.

Lunch: 75g kyckling, 1,5 dl ris, 2 dl grönsaker, 1 tsk olja till stekning, 1 glas vatten till måltiden.

Mellanmål: 1 kopp kaffe/te, 0,5 dl lättmjölk, 1 äpple.

Middag: 75g fisk, 2 potatisar, 1,5 dl grönsaker, 1 tsk dill, 0,5 dl gräddfil, 1 msk stenbitsrom.

Fika: 1 kopp kaffe/te, 0,5 dl lättmjölk, 1 skiva rågbröd, 0,5 avokado, 4 skivor paprika.

Integritetspolicy