Snabbguide – South Beach Dieten (Vetenskapligt Testad)

South Beach Dieten även kallad för South Beach Metoden, uppfanns av Arthur Agatston en läkare/hjärtspecialist och professor i medicin ifrån Miami USA. South Beach Dieten bygger på den senaste forskningen och den är även vetenskapligt testad.

Mycket populär i USA

South Beach Dieten har blivit en stor succé i USA, men dieten har även letat sig vidare till andra delar utav världen. Under den senare tiden så har den blivit väldigt populär även i Europa. South Beach Dieten är en efterföljare till Atkinsmetoden och GI-metoden, men de skiljer sig genom att man i South Beach Dieten tillåter en något högre andel kolhydrater och att man får äta omättade fetter som t.ex.  finns i nötter, frön och olja.

Lätt att följa South Beach Dieten

Dieten är väldigt lätt att följa och den har inga stränga restriktioner, förutom under de första 14 dagarna. South Beach Dieten kräver inte speciellt mycket tid eller planering och ger många gånger bestående resultat.

Inom denna diet så kan du även äta normalstora portioner innehållande t.ex. kött, fågel, fisk, ägg, nötter, ost och grönsaker. man får även äta mellanmål och efterrätter. Men som kompensation så måste du undvika mat som innehåller dåliga fetter och kolhydrater som t.ex. vetemjöl, socker, potatis, ris och pasta.

Maten

Maten som denna diet säger att du ska äta, är indelade i 3 olika perioder, vilka är:

South Beach Dietens fas 1

Den strikta fasen

Denna fas pågår under minst 2 veckor och under denna period så brukar man få en snabbviktnedgång. Det sägs att man går ner 3-6 kg under de första 2 veckorna. Och under fas 1 så kännetecknas det att man minskar på mängden kolhydrater.

Under fas 1 så minskar sötsuget successivt och under denna period är det förbjudet att äta eller dricka: alkohol, bröd, bakverk, frukt, glass, godis, pasta, potatis, ris, socker, sötade drycker och ugnsbakad mat.

Det du får äta är: normalstora måltider 3 ggr/dag och måltiderna bör bestå utav något av följande:
Fisk, grönsaker, kött, nötter, olivolja, ost, skaldjur och ägg. Kaffe, te eller vatten är godkänd måltidsdryck.

South Beach Dieten fas 2

Stabiliseringsfasen

Fas 2 följer man tills man har nått sin målvikt och under fas 2 så är det tillåtet att äta kolhydrater av rätt sort. Man får äta även normalstora måltider 3 ggr/dag .

Måltiderna bör bestå av, samma som under fas 1 men med följande tillägg: frukt med lågt GI-värde, mjölkprodukter med låg fetthalt, fullkornsbröd, fullkornspasta, havremjöl och råris.

Under denna fas så är det förbjudet att äta eller dricka följande: vitt bröd, vit pasta, bakad potatis, vitt ris, glass, sylt och sötad mat.

South Beach Dietens fas 3

Slutfasen

När du uppnått din målvikt så kan du igen börja tillåta dig till att äta lite mer kolhydrater än tidigare. Men man bör dock tänka på att alltid välja kolhydrater som har ett lågt GI-värde.

Negativt South Beach Metoden

De första 2 veckorna är de allra jobbigaste under denna diet, eftersom att kolhydraterna i stort sätt skippas och detta bidrar ofta till trötthet, illamående och yrsel. Kroppen behöver bränsle genom kolhydrater och risken vid införandet av dessa är att man äter för mycket och kroppen sparar på energin som den får.

Integritetspolicy