Snabbguide – Shangri-la dieten (Kroppens Termostat)

Shangri-La-dieten uppkom av psykologen Seth Roberts som skriver om näringslära i The New York Times. Seth Roberts uppfann dieten själv och har själv genom dieten lyckats att gå ner 20 kilo.

Själva idén bakom shangri-la-dieten är att han beskriver att människan har en så kallad ”set point”, en termostat, som själv ska bestämma hur mycket energi som kroppen vill ha.

Set point är alltså en slags nivå som visar på hur mycket energi kroppen kräver. Teorin bakom dieten går ut på att människans hunger och sug efter mat och skräpmat kommer att minska då människan sänker sin termostat (set point) och detta genom en så kallad kur som skall få personen i fråga att gå ner i vikt.

Om kroppens termostat (set point) är låg så vill kroppen inte ha så mycket energi, men är den hög så vill kroppen ha mycket energi.

Enligt psykologen Mr. Roberts

Man kan enligt psykologen Seth Roberts ha mycket hög, hög, neutral, låg och mycket låg termostat i kroppen (set point). Och enligt Shangri-La-dieten så kan man göra om kroppens termostat med hjälp utav neutral vegetabiliska oljor och sockervatten.

Med denna kur blir ens värde noll och detta skall drickas emellan måltiderna, så att man sänker sin kropps termostat. Om man äter dålig mat t.ex. som skräpmat, riskerar man att höja sin kropps termostat och man bör därför äta så bra kost att kroppens termostat minskar.

Kuren med olja och sockervatten:

Om man vill tappa 10 kilo: Så ta 1 msk  socker och 1 msk olja i vatten varje dag.

Tappa man vill tappa 10-20 kilo: Ta 2 msk socker och tillsätt 2 msk olja i vatten varje dag.

Vill man tappa 20 kilo och mer: Ta 3 msk socker i vatten och tillsätt 2 msk olja varje dag.

Vill man följa Shangi-La-dieten så bör man göra följande:

  • Dricka kuren 1 timme före eller efter måltid.
  • Öka mängden olja och sockervatten om du vill gå ner mer i vikt.
  • Äta som vanligt, men undvika skräpmat och sötsaker.
  • Äta enligt dieten så länge tills man uppnått sin idealvikt.
Integritetspolicy