6 Saker Som Är Riktigt Dåliga För Din Lever

Du kan inte vara frisk om du inte tar ordentligt hand om levern. Detta är ett av de viktigaste organen i kroppen. Det ger energi, det omvandlar näringsämnen till saker som vår kropp behöver, det avgiftar systemen och mer. För att se till att din lever är skyddad och optimerad måste du lära dig mer om de saker som är dåliga för detta organ. Det är här vår artikel kommer in.

Eftersom moderna män och kvinnor följer specifika livsstilar som vanligtvis inte är särskilt hälsosamma tvingas deras kroppar ta itu med många toxiner. Från luftföroreningar och föroreningar inomhus till bearbetade livsmedel och vissa mediciner – alla dessa saker måste bearbetas av vår lever. Detta gör det till ett av de mest överarbetade organen. För att säkerställa att detta organ fungerar ordentligt måste du vitalisera det genom att göra dig av med ett par ohälsosamma vanor. Tack vare denna artikel kommer du att:

 • Ta reda på vad som är dåligt för din lever
 • Lär dig hur man löser problemen
 • Upptäck de hälsosamma alternativen du behöver för att optimera dess arbete

Det är aldrig för sent (eller för tidigt) att börja ta hand om levern. Här är vad du borde hålla dig borta från för att hålla dig på den säkra sidan.

1. För mycket alkohol

Alkohol Lever Skada

För att vara ärlig dricker de allra flesta människor alkohol och många av dem tycker verkligen om denna typ av dryck. Att dricka för mycket alkohol kan dock få din kropp att utveckla ett brett spektrum av hälsoproblem. Leverceller är ofta de första som skadas eller till och med förstörs i situationer som denna. Trots att vetenskapen är delad, är de flesta experter överens om att människor inte bör dricka mer än en alkoholhaltig dryck per dag.

 • Alkoholmissbruk är väldigt dåligt för detta organ
 • Cellerna i detta organ skadas eller förstörs när du dricker för mycket öl, vin eller en annan typ av alkohol
 • Drick inte mer än ett glas alkohol per dag

2. Ta fel typ eller mängd mediciner

Medicin Lever

Det är inte ovanligt att ta mediciner i dag. Det betyder inte att du inte är hälsosam. Men vad många människor gör fel och utsätter sina lever för är det faktum att de inte läser anvisningarna innan de tar mediciner. Till exempel kan de ta fler piller än rekommenderat. Dessutom kan de blanda piller som inte bör tas samtidigt. Läs instruktionerna, ta rätt mängd och typ av mediciner om du vill undvika leverproblem.

 • Läs instruktionerna innan du tar några mediciner
 • Blanda inte två eller flera inkompatibla mediciner
 • Drick aldrig alkohol med piller

3. Utöva oskyddat sex

Oskyddad Sex

Det är ansvarslöst att utöva oskyddat sex med en person som du inte känner väl. Naturligtvis tar vi alla beslut som detta, men om du vill delta i sexuella aktiviteter med en person som du inte är i ett förhållande med, bör du använda kondom. Detsamma gäller för personer som har sex med mer än en partner på kort tid. Genom att göra detta har du fler chanser att få hepatit B eller C, sjukdomar som har en mycket negativ inverkan på levern.

 • Utöva inte oskyddat sex med människor som du inte känner väl
 • Undvik sex med flera personer utan skydd
 • Du kommer att utsättas för högre risk för hepatit C och B på detta sätt

4. Socker kan också vara problematiskt

Socker Farligt

Vi vet alla att äta för mycket socker kan förstöra våra tänder. Men forskare har bevisat att socker också är dåligt för levern. Som ni vet finns det några typer av socker och den som är särskilt dålig för människor är raffinerat socker. Majssirap med hög fruktos är också dåligt. Håll dig borta från livsmedel som är fyllda med socker som läsk och godis. Dessa saker kan skapa fettuppbyggnad i detta område som så småningom kommer att leda till en allvarlig sjukdom.

 • För mycket socker är dåligt för vår hälsa i allmänhet
 • Det finns specifika sockerarter som raffinerat socker som är särskilt skadliga
 • Att inte följa dessa tips kan leda till en allvarlig sjukdom

5. Föroreningar inomhus – inte lätt att bearbeta

Föroreningar Inomhus

Som vi sa tidigare är levern ett mycket viktigt organ eftersom den filtrerar blod som kommer från matsmältningskanalen. Den avgiftar också kemikalier. Men när det finns för många gifter i blodet, kan levern inte klara det och några av dessa gifter fastnar där eller i andra kroppsdelar. Föroreningar inomhus är särskilt dåliga för detta organ. De finns i färger, rengöringsprodukter, möbler och mattor. Rengör ditt hem regelbundet och se till att du får frisk luft då och då.

 • Undvik föroreningar inomhus från färger och rengöringsprodukter
 • Få regelbundet frisk luft i ditt hem och på kontoret
 • Föroreningar inomhus bromsar detta organs arbete

6. Smärtstillande medel är inte särskilt fördelaktiga för detta organ

Smärtstillande Medicin

Det råder ingen tvekan om att människor medel i vissa situationer kan dra nytta av smärtstillande medel. Till exempel använder många av dem dessa medel när vi har problem med en förkylning, ryggsmärta eller huvudvärk. De som är baserade på acetaminophen är särskilt effektiva. Men om du tar för många av dessa piller eller tar dem regelbundet, kommer de att ta ut sin rätt på din lever.

 • Använd smärtstillande medel försiktigt
 • Var särskilt försiktig med de som är baserade på acetaminophen
 • För många piller som detta kan skada din hälsa i allmänhet
Integritetspolicy