Rödbetor – Stärkande för Immunförsvaret (Bra mot Magsår)

Betan har sitt ursprung i Asien, men man tror att rödbetan användes i Europa redan på 200-talet och på 1400-talet nämns den i danska läkemedelsböcker. Först på 1600-talet kom rödbetan till Sverige och då åts den främst av de rika och det kungliga hovet.

  • Stärkande för immunförsvaret
  • Bra mot magsår
  • Sätter igång tarmsystemet

Rödbetor är lättodlade och relativt härdiga och kan även odlas i norra Sverige. Rotfrukten är en uppskattad sensommarprimör som är god att äta nykokt eller ugnsbaka. Men vi äter kanske framförallt inlagda rödbetor och de är så klart ett måste i pyttipanna.

Och som de flesta märkt så har så har betan en färgsättande effekt på vår urin. Den röda färgen får rödbetan av betacyanin, ett färgämne som ibland används i saft och vin. Att äta rödbetor kan vara ett bra miljöval då svenska ekologiska rödbetor finns att köpa året om.

En annan vanlig sommarprimör är morötter.

1. En rotfrukt fylld med nyttigheter

Rödbetan är rik på kostfiber vilket din mage behöver för att må bra. Fibrerna tar sig oförändrade igenom kroppen och får därmed igång tarmarna, vilket är speciellt viktigt om du har en trög mage.

Högt fiberinnehåll i kosten höjer dessutom blodsockret långsammare vilket ger en jämnare energinivå och en längre mättnadskänsla, vilket göra att sötsuget minskar.

I rödbetan finns även nitrat, magnesium, järn, kalium och natrium samt vitamin C och D. Rödbetor är dessutom kalorisnåla och innehåller massor av antocyaniner som stärker immunförsvaret.

Rotfrukten sägs även vara bra mot magsår och kan avgifta levern och gallblåsan från gifter. Nya studier visar att rödbetan till och med kan motverka cancer.

En annan grönsak som sägs vara bra mot cancer är broccoli.

2. Rödbetor – viktigt för gravida

Rödbetor innehåller folat eller folsyra, vilket är ett B-vitamin som är nödvändigt för dina cellers ämnesomsättning och för att bilda nya röda blodkroppar. Brist på folat leder till blodbrist. Det är särskilt viktigt för gravida att få i sig tillräckligt med folat.

Studier visar att ett normalförråd av folat innan och framtill 12:e veckan i graviditeten faktiskt minskar risken för fosterskador. Och eftersom alla graviditeter inte är planerade så är det viktigt för fertila kvinnor att få i sig det rekommenderade dagliga intaget på 400 mikrogram.

Tänk dock på att ungefär 50 % av det folat som vi får i oss genom vår kost inte tas upp av kroppen. Detta beror bland annat på måltidens sammansättning och kroppens egna depåer. Mycket tyder dock på att C- vitamin ökar upptaget, så en rödbetssallad med äpple i är en bra idé.

En lite mer annorlunda grönsak är carob.

3. Rödbetor för bättre kondition

Ny forskning visar att den som dricker rödbetsjuice kan får bättre uthållighet och kan träna 16 % längre. Det är nitrater i rödbetor som påverkar kroppens syreupptagning och leder till att uttröttningssymptomen kommer långsammare.

Forskarna menar till och med att effekten är så stark att inte ens träning kan uppnå samma resultat. Denna upptäckt är så klart intressant för idrottsmän, men även för äldre med hjärt- eller andningsproblem. Så byt ut sportdrycken mot rödbetsjuice och ta del av de positiva fördelar som rödbetan har på din kropp!

Integritetspolicy