LISTADE – Risker & Biverkningar av Fettsugning “Dödligheten Avslöjas”

Har du börjat fundera på att göra en fettsugning men är lite osäker på vilka risker som du utsätter dig för? Det finns så klart en hel del biverkningar och risker som man bör vara väl medveten om. Något man även hoppas att klinikerna berättar om innan man tar beslutet. I vilket fall så kommer denna artikel hjälpa dig förstå riskerna med en fettsugning

 • Vilka risker finns med fettsugning?
 • Vilka biverkningar kan jag drabbas av?
 • Vågar du gå vidare med en fettsugning efter denna artikel?

Fettsugning kan göras på stora delar av kroppen, men en fettsugning på magen är en av dom vanligaste ingreppen. Fler ställen att göra en fettsugning på kroppen är:

 • Hals
 • Hakan
 • Vader
 • Venusberg
 • Lår

Så låt oss ta en närmare titt på riskerna och biverkningarna med fettsugning.

Olösta Fall – Coldcrimes.se

Så, hur säkert är det egentligen med fettsugning? Står jag inför risken att dö om det går snett med fettsugningen?

Låt oss först berätta att du inte är begränsad att utföra detta ingrepp i Sverige, det finns flertalet länder som folk åker och utför detta ingrepp på. I Sverige så är det vanligt att vi åker till länder såsom Litauen, Estland och Turkiet. Medan i USA så är et vanligt att man åker till länder som Dominikanska Republiken och Mexico. Allt för att spara pengar, men ibland så kan det slå tillbaka riktigt ordentligt.

USA vs Sverige – “Döden knackar på”

Fettsugning är ett väldigt populärt ingrepp. I USA är den här behandlingen en av dom mest vanliga skönhetsingreppen, men samtidigt en av dom mest farligaste.

Enligt en studie gjord av amerikanarna så dör 1 av 5000 patienter som genomgår denna typ av operation. Dödsantalet uppgår till hela 46 per år i USA.

 • I Sverige så kommer du inte att vara utsatt för lika stor risk som i USA.

Men hur kommer det då sig?

I Sverige har vi en mycket hårdare kontroll och krav på vilka som får utföra denna typ av ingrepp eller fettsugning. I USA kan du fettsuga en klient utan att du ens har någon typ av licens. Det är just här som dom flesta tillbuden äger rum också, nämligen hos läkare som saknar den riktiga kompetensen.

Sedan så tar man i USA bort betydligt fler liter fett från sin klient per operation än vad vi gör i Sverige, vilket också ökar risken.

1. Risk – Blåmärken

Har du lätt för att drabbas av blåmärken? Då kanske du kommer att få mer blåmärken än vanligt om du gör en fettsugning, för det är en av biverkningarna du med största sannolikhet kommer att drabbas av. Det här är också något som kan vara förknippat med smärta, men går som oftast över på någon vecka.

I värsta fall kan dessa blåmärken ta upp till en månad att försvinna, men blåmärken i sig är inte farligt. Men detta är mycket vanligt att drabbas av när man gör en fettsugning. Så den här risken får du kallt räkna med.

 • Blåmärken kan du räkna med
 • Kan hålla i sig flera veckor
 • Du kan känna ömhet och viss smärta

2. Allvarlig Risk – Nervskador

Alla patienter som gör en fettsugning försätter sig i risken att faktiskt drabbas av nervskador. Nerverna i dom områden som fettsugs utsätts alltid för risken att skadas. Det här kan orsaka tillfälliga domningar och i vissa falla faktiskt permanenta skador. Du kan också känna av stickningar och en brännande känsla. Givetvis är det ovanligt med permanenta skador, men en risk man bör kalkylerna när man ska göra en fettsugning.

3. Risk – Infektioner

Oavsett vilket ingrepp du gör på din kropp så finns risken för komplikationer och infektioner. Även om allt görs enligt regelboken så kan mycket gå snett. Infektioner kan uppstå genom att bakterier tar sig in dom små snitt som skurits på kroppen. Personer med försvagat immunsystem eller som intar vissa läkemedel har en ökad risk för att drabbas av infektioner av ett fettsugning.

Tecken på infektion:

 • Röd hud
 • Svullnader
 • Smärta
 • Feber
 • Var

Se till att:

 • Håll dom små snitten på kroppen rena och torra
 • Ta antibiotikan om läkaren ordinerat dig det
 • Ta det lugnt med ansträngande aktiviteter

4. Risk – Dålig Läkning

Man kan aldrig garantera för hur ett kropp reagerar på en fettsugning. Du har säkert någon gång haft ett sår som läker dåligt. Med kanylen som kommer att föras in i kropp så kommer du att få små sår som ibland kan komma att visa sig bli svårläkta. Det här kan i sin tur leda till infektioner.

Därför är det också extra viktigt att dom som genomgått en fettsugning tänker på vad dom äter, inte dricker alkohol, röker eller ger sig på för mycket krävande fysiska aktiviteter för tidigt. Minska risken genom att ge kroppen så bra förutsättningar som möjligt att läka.

5. Risken med Narkos

Att utsätta sig för en narkos är en risk i sig, det är aldrig riskfritt att somna in i en narkos. Det finns flertalet risker med detta. Om du är av den yngre generation så ser det bättre ut då risken för komplikationer under narkos faktiskt inte är speciellt höga. Om du är äldre och och har problem med andning, hjärta, hjärna eller blodtryck bör du tänka dig för.

Hypotermi – När du är under påverkan av narkos så kommer din kropp att uppleva temperaturförändringar vilket orsakar frossa som vanligtvis är mycket mild. I enstaka fall så kan det leda till malign hypetermi, som kan vara dödlig.

Allergisk reaktion – Du kan drabbas av allergisk reaktion av narkosen vilket kan resultera til svårigheter att andas.

Illamående – Efter att ha varit sövd med narkos så är det inte helt ovanligt att man kan bli lite illamående. Om det är kraftig och ihållande så kan man läkemedel mot det. Annars så går det normalt över på ett par timmar,

Förstoppning  – När du blir opererad och hamnar under narkos så kan tarmarnas naturliga rytm komma att störas. Det här kan i sin tur leda till spänd mage, ont i magen, illamående och magknip. Det här brukar normalt gå över av sig själv när väl tarmarna kommit igång igen. Men kan ta upp till ett par dagar. Får du mycket problem så finns det medicin.

Trötthet – Efter att man vaknar upp från en narkos så är det ganska vanligt att man känner sig seg och trött i kroppen. Narkosmedlet som du fått i kroppen tar sin tid för att lämna kroppens system. Lämna även därför bilnycklarna på ett säkert ställe så du inte får för dig att ge dig ut på en tur med bilen. Du kan räkna med att tröttheten kan hålla i sig väldigt länge. Kroppen kräver mycket energi för att återhämta sig. Tröttheten kan sitta i flera veckor, ibland flera månader.

6. Risk – Fettemboli

Fettmoboli är ett syndrom som är relaterat till just fettsugning. Enkelt förklarat så är det när fettet i kroppen skadas och bryts ner i bitar. Sen så kan dom här skadade fett bitarna röra sig runt, längs med blodsystemet.  Dom kan hamna på ställen som i hjärnan, lungorna och hjärtat, här kan dom också orsaka proppar vilket kan vara förenat med livsfara.

Den här åkomman kräver omedelbar vård så misstänker man att man drabbats av detta bör man genast kontakta vården.

Symtom på fettemboli:

 • Rusande hjärta
 • Feber
 • Gulsot i hud eller ögon
 • Ont i bröstet

7. Risk – Brännskador

Nog för att brännskador är ovanliga vid en fettsugning, men om du drabbas så är det inget som tröstar. Det här gör bara inte ont, det här är även en väldigt allvarlig komplikation.

Det här är något som kan orsakas av friktion från kanylen. Det kan också bero på den höga värmen som skapas av lasern eller ultraljudet. Den största risken att du ska drabbas av brännskador är om kirurgen som opererar dig är alltför aggressiv när han ska suga ut fettet.

Vad man bör förstå med detta är att ärren är något man får dras med livet. Även dina organ kan komma att skadas allvarligt.

8. Fall där det gått snett med Fettsugning (+Dödsfall)

I dom allra flesta fallen så går det bra för människor som genomgår en fettsugning. Men som vi pratat om i den här artikeln så är det inte direkt helt riskfritt. Vi har samlat ett par fall som kan vara bra för dig att läsa och titta på. Det gäller att vara så påläst som möjligt, och andras erfarenheter kan komma att bli viktiga i beslutet om du vill gå vidare med en fettsugning eller inte.

*Laseroperation på magen i Stockholm

Lena genomgick en fettsugning av magen som kostade henne 40 000:- kronor. Lena fick höra talas om en fettsugning som görs med hjälp av laserteknik. Men resultatet av denna fettsugning skall visa sig bedömas som en katastrof i efterhand av en utomstående läkare. Lena säger att hennes mage blivit förstörd för livet. En operation som skulle vara snabb och smidig blev något helt annat.

Länk till hela artikeln

*Makeover resan till Turkiet

Ännu en person vid namn Lena drabbas av komplikationer efter att ha genomfört fettsugning. Den här Lena bokade en operation nere i Turkiet efter att ha blivit tipsad av en influencer. Men enligt Lena blev det inte alls hur hon hade tänkt sig, efter operationen så blir hon enligt egen utsago inte omhändertagen.

När hon väl kommer hem till Sverige, så bekräftas det på svenskt sjukhus att hon drabbat av infektion. Lena vill varna andra innan dom åker till Turkiet och gör samma fettsugning som hon gjort. Och vad blev kostnaden? 75 500:- kronor som hon också fick betala kontant.

Länk till hela artikeln

*Brittiskan som betalar med livet

En Brittisk kvinna i 28 årsåldern åker ner till Turkiet och staden Istanbul för att genomgå en fettsugning. Det kommer inte att riktigt bli som hon har tänkt sig, för någon dag efter behandlingen så blir hon dålig, och kort efter så kommer hon att avlida.

Hon hade åkt till Istanbul för att göra ett ingrepp som skulle innefatta höfterna. Läkaren som utförde operationen i Turkiet kom senare att gripas av polisen.

Länk till hela artikeln

3 Fall som tagits upp på Nyheterna

 

 

Integritetspolicy