Snabbguide – Rawfood (Hollywood i Spetsen)

Raw food, eller levande föda som det heter i Sverige, startade som ny matstil i USA för flera år sedan har raw food vågen med Hollywood i spetsen smittat av sig och kändisar som Uma Thurman, Natalie Portman, Ed Norton, Alicia Silverstone, Pierce Brosnan, David Bowie, Sting, Donna Karan och Demi Moore är bara några av rawfood anhängarna och rawfood vågen sprider sig nu som ringarna på vattnet.

I Sverige är dieten än så länge relativt nyupptäckt, men intresset finns och växer eftersom. Att äta smalt, nyttigt och ekologiskt tilltalar många människor och särskilt när de goda effekterna är så tydliga.

Vad är då hemligheten bakom denna diet?

Och vilka effekter har den eftersom att allt fler hakar på den?
Ja, en utav poängerna med raw food är att maten aldrig ska hettats upp till över 42,5 grader.

Näringsämnena bevaras

Enligt raw food bevaras då alla viktiga näringsämnen i livsmedlet, främst enzymerna som hjälper till att smälta och förbränna maten. När maten hettas upp så försvinner näringsämnena och dessutom frigörs gifter som tas upp av kroppen.

I råvarorna finns det levande enzymer som har en läkande effekt på vår kropp. Kroppens celler är uppbyggda av enzymer och ju fler enzymer vi äter desto mer hjälper vi vår kropp att stärka sig själv.

Raw food innebär alltså att skapa måltider på groddar, frukt, honung, grönsaker, alger, olika sorters skott och bönor. En välbalanserad kost ska innehålla alla näringsämnen. Fett får vi i oss från alla nötter och frön, och kallpressade oljor. Kolhydrater får vi i oss blanda annat från frukt och grönsaker.

Raw food sägs bromsa åldrandet, minska din vikt, stärka kroppens immunförsvar, öka energin, öka lystern i huden och håret och motverka olika sjukdomstillstånd.

Idag finns en mängd olika avdelningar inom den råa kosten, både de som innehåller mjölkprodukter och kött, och de strikta vegandisciplinerna som består utav grönsaker, frukt, nötter, frön, groddar, alger, kallpressade vegetabiliska oljor, kryddor och honung.

Raw food står för färsk och obehandlad föda som äts rå och oupphettad. Raw food menar att kroppen inte skall bli beroende av massa skadliga ämnen, kemikalier och tillsatser som finns i vanlig mat. Dessa ämnen skadar kroppen eftersom de stjäl energi, de skapar obalans i kroppen och sjukdomar bildas.

Exempel på en raw food meny:

Frukosten:

Baseras ofta på groddat och lågtemp-torkat bovete som man t.ex. kan blanda med torkade aprikoser, gojibär och russin. Till det ev. en skivad kiwi toppad med sojayoghurt och bipollen.

Lunch:

Zuccinipasta
500g grön zuccini
0,75 dl pressad citronsaft
0,5 tsk havssalt
1 tsk sesamolja.

Dela zucchinin på längden, lägg kärnsidan ner mot bänken och dra sedan med ett zestejärn långa trådar av zucchinin, men ta inte med kärnhuset. Lägg zucchinispaghettin i en skål, pressa i citronen, salta och häll i oljan. Vänd runt det hela.

Middag:

Soppa
4 stora tomater
1 röd paprika
4 msk kallpressad olivolja
1 tsk riven ingefära
4 vårlökar
¼ tsk cayennepeppar
1 nypa kanel

Tillred alla ingredienser i en matberedare eller i en mixer. Tillsätt tomater efter konsistens som önskas.

Integritetspolicy