VARNIGEN: 6 Ohälsosamma Saker Som Finns I Läsk

Visst är det så att det inte är mycket som kan slå en kall läsk en het sommardag. Även om det inte är något fel att dricka denna sorts drycker någon gång emellanåt, bör du dock komma ihåg att de flesta av dem innehåller en rad olika ohälsosamma ingredienser.

Den söta smaken du känner när du dricker läsk, och även färgen, lukten och andra egenskaper, kommer från olika ingredienser av vilka en del är dåliga för den mänskliga hälsan. Precis som i fallet med annan mat och dryck du intar, bör du lägga ner lite tid på att lära dig mer om dessa ämnen och hur de kan påverka olika system i kroppen och hälsan generellt. I denna artikel får du en lista på sex av de vanligaste onyttiga komponenterna som finns i läsk.

 • Lär dig mer om de olika onyttiga och potentiellt farliga ingredienserna som finns i läsk idag
 • Upptäck de eventuella negativa effekterna på din hälsa
 • Ta reda på med egenskaperna hos dessa ingredienser

För att fatta välinformerade beslut angående din kost, bör du känna till innehållet i alla produkter du dricker eller äter. Låt oss nu kolla in de vanligaste onyttiga ämnena som kan finnas i läsk.

1. Fosforsyra – en väldigt frätande ingrediens

Fosforsyra Läsk

Visste du att en spik som får ligga i fosforsyra i några dagar kommer att lösas upp helt och hållet? Lyckligtvis kan den mänskliga kroppen neutralisera fosforsyra, men intaget av denna syra kan leda till andra hälsoproblem. Till exempel kan fosforsyra som finns i många läskedrycker skapa tandröta. Det hämmar också kroppens absorption av kalcium.

 • Fosforsyra är ett väldigt frätande ämne
 • Det kan skapa tandröta
 • Det bidrar också till förlust av kalcium som ett resultat kalciumbrist

Källa – Fosforsyra i läsk

Källa – Läkartidningen

2.  Isoglukos –  en annan potentiellt farlig ingrediens

Isoglukos Majs

Läsk innehåller ofta stora mängder isoglukos framställd ur majs. Det är en ingrediens som kanske låter harmlös, men den har kopplats till flera olika sjukdomar. Detta är en mycket processad sirap som utvinns från majs. Vad som gör den skadlig är att denna ingrediens ofta är genetiskt modifierad och forskare har visat att denna typ av majs kan vara skadlig. Den här bearbetningen av majsen innebär att kvicksilver förekommer i sirapen, och denna metall kan orsaka flera olika hälsoproblem, bland annat en del bestående skador.

 • Majssirap med högt fruktosinnehåll är en mycket processad produkt
 • Den kommer från genetiskt modifierad majs
 • Den innehåller ofta kvicksilver

3.  Koffein i läsk kan vara farligt

Konsumera koffein katt hund

Koffein är inte i sig en farlig substans. Men de flesta läskedrycker innehåller höga halter av denna ingrediens. Utöver att det torkar ut kroppen, kan höga doser koffein skapa mer allvarliga hälsoproblem som bland annat högt blodtryck, oregelbunden puls, bröstknölar och även cancer. Att regelbundet inta stora mängder koffein är definitivt något som varenda man och kvinna bör undvika.

 • Läsk innehåller stora mängder koffein
 • För mycket koffein kan leda till långvarig uttorkning
 • För mycket koffein kan dessutom utlösa ett flertal olika sjukdomar

Källa – Harvard

4.  Aspartam –  ett potentiellt farligt sötningsmedel

Aspartam Sötningsmedel

Aspartam är ett konstgjort sötningsmedel. Det är inte en förbjuden substans, men när den intas ofta (via läsk), kan den bli farlig för hälsan. Vi bör nämna att detta är ett mycket beroendeframkallande ämne. Den här substansen innehåller asparaginsyra och fenylalanin. Det är en kombination som kan orsaka skador på nervsystemet. Därutöver bör man känna till att ett intag av aspartam har kopplats till över 90 olika biverkningar.

 • Aspartam är ett vanligt konstgjort sötningsmedel
 • Det har kopplats till över 90 biverkningar
 • Det kan orsaka betydande skador på nervsystemet

Källa – National Library of Medicine

5.  Raffinerat socker –  en ohälsosam substans som finns i nästan all läsk

Raffinerat socker

Visste du att läskedrycksindustrin är den industri som använder mest raffinerat socker? Den mänskliga kroppen behöver socker, men det är bäst att inta detta i naturlig form med hjälp av frukt och grönsaker. Ett för stort intag av raffinerat socker ökar insulinnivåerna. Det betyder att du kan förvänta dig problem såsom högt blodtryck, högt kolesterol, fetma, hjärtproblem, för tidigt åldrande med mera.

 • Raffinerat socker är en av huvudingredienserna i läsk
 • Högt intag av raffinerat socker ökar insulinnivåerna
 • Stora mängder raffinerat socker kan skapa flera olika hälsoproblem som bland annat diabetes, fetma och högt blodtryck

Källa – School of Public Health

6.  Bensen – en kemikalie som kan orsaka cancer

Bensen

Precis, en del av de ohälsosamma komponenterna som finns i läsk kan öka risken för cancer. Bensen är en kemikalie som också verkar som cancerframkallande i vissa fall. Vi bör nämna att bensen inte är en ingrediens som används i läsk, men är en som skapas när man vid tillverkningen tillsätter vitamin C och kaliumbensoat eller natriumbensoat.

 • Vitamin C och natrium-/kaliumbensoat i läsk kan skapa bensen i människokroppen
 • Denna kemikalie har kopplats till olika typer av cancer
 • Bensen tillsätts inte direkt i läsk

Källa – U.S. Department of Health and Human Services

Integritetspolicy