Manukabär FAKTA – Känd för sina Antibakteriella Egenskaper

Manukabär liknar russin men är något större , bäret tillhör myrtenväxtfamiljen och är väldigt sällsynt och skördas ifrån druvor som växer på bergsluttningar och vid kusttrakter i Nya Zeeland och Tadzjikistan. Druvorna soltorkas därefter långsamt och behåller därför både den näring och den söta smaken som de bär på.

  • Känd för sina antibakteriella egenskaper
  • Sägs även vara bra vid insektsbett
  • Används framgångsrikt mot matsmältningsbesvär

Manukkabären växer på motståndskraftiga växter och kan förekomma i flera former:  som en liten buske på ungefär 5 cm. eller i ett träd som oftast blir hela 15 m högt. Växtens långsmala blad har en stark och bitter lukt och den har sin blomningsperiod december, då det är sommar i Nya Zeeland.

1. Ursprunget och upptäckten

Manukaväxten blev först känd efter det att kaptenen James Cook upptäckte den år 1769, då han anlände till Nya Zeeland. Han använde sig då utav växtens blad för att koka te och gav detta åt sin skeppsbesättning.

Men den ursprungliga användningen tros ha startat betydligt tidigare, redan för flera 1000 år sedan. Maorifolket, som är Nya Zeelands urinvånare, använde manuka växten flitigt genom att behandla t.ex. brännskador, inflammationer och insektsbett med den.

2. Manukans effekter och näringsinnehåll

Manukkabäret är speciellt känd för sina antibakteriella egenskaper, som beror på den höga halten av metylglyxokal som har en bakteriedödande effekt. Många gånger så kallas manuka för växtrikets naturliga antibiotika, detta eftersom att växten många gånger har visat sig ha liknande effekter som den kemiskt framställd antibiotikan.

Forskare som sedan en lång tid tillbaka påvisat honungens antibakteriella och antimikrobiella egenskaper, har nu fått upp sina ögon för den alltmer vanligt förekommande manukahonungen. Man menar att honungen som gjort s på manukaväxten har 100 gånger starkare antibakteriella och antimikrobiella egenskaper än vad den vanliga honungen har.

I och med manukans antibakteriella egenskaper, så hjälper livsmedel som är gjorda på manuka ofta mot hudproblem som t.ex.  eksem och akne. Sägs även vara bra vid insektsbett, herpes, spruckna läppar och andra typer sår.

Människor med magsår har upplevt att besvären dämpats betydligt efter att de börjat äta manukabär. Manukabär används framgångsrikt på matsmältningsbesvär som t.ex. kan orsaka diarré och förstoppning, men även urinvägssjukdomar  som bl.a. urinvägsinfektion och blåskatarr.

3. Användning av manuka

Manuka förekommer i flera olika former t.ex. som saft, extrakt, inhalat, honung eller som vanliga nyttiga bär. För att få ut så mycket utav de antibakteriella och antimikrobiella egenskaperna som möjligt rekommenderas det att man konsumerar manuka på fastande mage.

ARTIKEL – 14 Bästa Antiinflammatoriska Livsmedlen (LISTA)

4. Manukanbären

Manukka i bärform är soltorkade och ser ut som russin och har en söt, mild smak vilket gör det möjligt att äta dem som de är. De är t.ex. perfekt att ha som ett mellanmål.

Integritetspolicy