7 Livsmedel Som Gör Dig Trött

Vet du att vissa livsmedel kan göra dig trött? När du känner dig svag, slö och sliten finns det en stor chans att din ohälsosamma kost bidrar till detta problem. Vi har beslutat oss för att dela med oss av en lista med livsmedel som orsakar detta problem. Genom att undvika dem bör du känna dig mer energisk.

Många saker kan leda till trötthet hos både män och kvinnor. Till exempel är sömnbrist en vanlig orsak till trötthet. Att arbeta för hårt och stress kan också bidra. Men vad många glömmer är att det vi äter har en direkt påverkan på våra energinivåer.

Faktum är att det finns livsmedel som får människor att känna sig trötta och sömniga. Med några få förändringar i kosten bör du kunna vända effekterna av trötthet och du bör kunna göra detta relativt snabbt. Använd vår lista med energislukande livsmedel för att lösa detta problem.

 • Ta reda på vad som gör vissa livsmedel dåliga för dina energinivåer
 • Upptäck hälsosamma alternativ som kommer att ge dig energi
 • Lär dig mer om ingredienserna som har en negativ inverkan på din kropp och själ

Genom att göra hälsosamma kostval känner du dig inte trött hela tiden. Så är du beredd att göra dessa förändringar?

1. Livsmedel med socker är inte dina vänner

Livsmedel Socker

Det som är bra är att marknaden är full av livsmedel som du kan använda direkt. Det finns inget behov av att laga mat, koka eller göra något med frukostflingor till exempel. Men de flesta av dessa dietalternativ är väldigt sockerhaltiga. Det värsta med dessa livsmedel är att du kommer att känna att dina energinivåer ökar, men denna boost varar under en kort period och efter det kommer du att känna dig väldigt trött. Glöm inte att många produkter innehåller för mycket socker, det är inte bara efterrätterna. Kontrollera etiketten och håll dig till alternativ med låga sockernivåer.

 • För mycket socker i dina måltider kan leda till trötthet
 • Du kanske kan se en spik i energinivåerna och en plötslig krasch efter det
 • Kontrollera alltid etiketten innan du köper någon typ av livsmedel

2. Kaffe – för mycket av det kan göra mer skada än nytta när det gäller energi

Kaffe

Många människor kan inte tänka sig att starta dagen utan att dricka en kopp kaffe. Detta är en morgonritual som utövas runt om i världen. De flesta tror att kaffe kommer att väcka dem och de har rätt. Men på lång sikt kommer kaffe bara att göra dig trött. Tekniskt sett är det inte ett livsmedel, men kaffe förtjänar sin plats här. Det är okej att ta en kopp kaffe varje dag, men drick inte för mycket eftersom koffein kan sänka sömnkvaliteten och tappa dina energinivåer.

 • Kaffe ger ökad energi under en kort period
 • För mycket av denna dryck kan få dig att bli trött
 • Koffein som finns i kaffe skadar sömnens kvalitet och energinivåer på lång sikt

3. Snabbmat – god, men inte bra för dina energinivåer

Snabbmat

Snabbmat är ytterligare ett bra exempel på livsmedel som kan få dig att snabbt bli trött. De innehåller mycket fett och de har inte mycket fiber. Som ett resultat av detta behöver din kropp mer tid för att smälta innehållet och du känner dig utmattad. Näringsvärdet för snabbmat är väldigt lågt, så det är ingen överraskning att människor känner ett matsug strax efter att de är färdiga att äta en korv eller liknande mat.

 • Undvik snabbmat om du vill känna dig energisk
 • Den här typen av mat innehåller inte många näringsämnen
 • Det har också förknippats med olika sjukdomar

4. Håll dig borta från vitt bröd

Vitt bröd

Vissa människor kan säga att detta är ett av de godaste livsmedlen, men det är bättre att prova några andra typer av bröd. Vitt bröd är rikt på bearbetade korn. Detta innebär att de fibrer som finns i korn nästan fullständigt torkas ut. Forskare har funnit att när du äter vitt bröd så ökar nivåerna av insulin och blodsocker, vilket leder till ett energiförhöjning som varar under mycket kort tid. Efter det kommer du att känna dig trött och utmattad. Leta efter fullkornsbröd.

 • Vitt bröd är fullt av bearbetade korn
 • Det är lågt på fibrer
 • Använd istället fullkornsbröd

5. Alkohol – en annan sak som gör dig trött

Alkohol Vin

Vi kan alla komma överens om att dricka ett glas alkohol innan vi lägger oss kan hjälpa oss att somna lättare. Men det betyder inte att vi inte blir trötta på morgonen. Detta gäller särskilt när det gäller att dricka för mycket alkohol. I många fall skadar alkoholhaltiga drycker sömnens varaktighet och kvalitet. Med andra ord, du kommer att vakna trött på morgonen. Försök att sluta dricka för mycket alkohol eftersom detta även är dåligt för många andra aspekter av din hälsa.

 • Drick inte för mycket alkohol
 • Alkoholhaltiga drycker kan få dig att vakna oftare
 • Begränsa intaget av alkohol för att förbättra din hälsa

6. Korv – förvänta dig inte att känna dig energisk när du äter dem

Korv

Vissa människor gillar att äta korv på morgonen. Det råder ingen tvekan om att de smakar gott och att du kan laga till en bra frukost som inkluderar korv, men du bör veta att de också kan göra dig trött. De innehåller mycket fett vilket gör dem svåra att smälta. I vissa fall tar det upp till åtta timmar att smälta dem. Det är okej att äta en korv eller två en eller två gånger i månaden, men räkna med att bli sömnig efter det.

 • Korvar är fetthaltiga
 • Det kräver mycket energi och tid för kroppen att smälta fett
 • Ät korv när du inte behöver arbeta efter din måltid

7. Energidrycker – fokusera inte på deras namn

Energidrycker

Energidrycker anses vara ett av de bästa flytande livsmedlen för att driva din kropp när den behöver energi. I många fall kan du dock förvänta dig det motsatta åtminstone på lång sikt. Precis som för kaffe är detta en kort boost tack vare socker, koffein och andra stimulantia som finns i energidrycker. Glöm inte att energidrycker också torkar ut dig och uttorkning är idag en av de främsta orsakerna till trötthet hos vuxna.

 • Energidrycker innehåller koffein, socker och stimulantia
 • De ger korta energiförstärkningar
 • De kan också leda till uttorkning
Integritetspolicy