Kokosfett FAKTA – Varför äta Kokosfett? Bra för Hälsan? (FULL GUIDE)

Kokosfett är inte bara i särklass det mest hälsosammaste fettet, utan även ett utav de näringsmässigt bästa födoämnena. Kokosoljan har använts i 1000-tals år för att stärka kroppen och motverka infektioner utav t.ex. svamp, bakterier, parasiter och virus och kan även användas vid sårläkning och brännskador.

  • Mättat fett skapar skydd till de inre organen
  • Perfekt att använda som massageolja
  • Bra mot eksem och psoriasis

En annan bra olja är hampfröolja.

1. Kokosfettets hälsobefrämjande egenskaper

Vid normal rumstemperatur så är kokosfettet gråvitt och fast, men när temperaturen stiger till över 25 grader så övergår kokosfettet till flytande form. Och tar du lite fast kokosfett mellan dina fingrar, så smälter fettet snabbt. Detta visar även hur snabbt det bryts ner i kroppen och omvandlas till energi.

En huvuduppgift som antioxidanter har är att avbryta och hindra oxidationsprocessen i kroppens celler. Och kokosfettet har denna förmåga. Vi behöver bra mättat fett som är av bra kvalité för att skapa skydd till de inre organen, detta ger bättre styrka och struktur för cellmembranen och det är en god källa för tillverkning utav hormoner och energi.

Vid brist på mättat fett, gör att de vita blodkropparna fungerar sämre. Alla oljor som är härdade, oavsett om de är mättade eller omättade så höjer de kolesterolnivån.

Och det är närvaron utav transfettsyror som är orsaken till hälsoproblemen, eftersom att de är fettsyrekedjor som inte har behållit sin naturliga uppbyggnad efter raffineringsprocessen.

Mättade fetter har en hel familj utav olika fetter och det är vanligtvis de mättade fetterna som är uppbyggda av långa kolkedjor och som har en negativ effekt på kroppen. Medans de mättade fetterna med korta och mellanlånga kolkedjor, så som kokosfett, har positiv inverkan på kroppen.

2. Kokosfett i matlagningen

Kokosfettet är väldigt motståndskraftigt i samband med uppvärmning. Smör, olivolja och andra oljor omvandlas till härdat fett/transfettsyror vid låg värme, medans kokosfettet tål 198 grader. Därför ska man med fördel använda kokosfettet till stekning, wok, klicka på pastan eller potatisen, blanda ner i gröten eller över müslin.

Men man kan även ha kokosfettet stående framme och använda det istället för smör på sin smörgås. Kokosfett håller i 2 år i rumstemperatur och behöver alltså inte förvaras i kylskåp. Och det finns vattenångat kokosfett som är fritt från kokossmak om man hellre vill ha det.

3. För utvärtes bruk

Kokosfett är prefekt att använda som massageolja och den skapar en barriär emot infektioner, gör huden mjuk, hindrar rynkbildning och åldersfläckar.

Tistelolja är en olja som också har denna effekt.

Kokosfettets små molekyler gör att det lättare tas upp av huden och har därför en mjukgörande verkan. Även vid eksem och psoriasis så har kokosfettet visat sig vara bra.

Ett av de klassiska tecken på åldrande är när s.k. leverfläckar visar sig på huden, som är ett resultatet av oxidation av omättade fetter med hjälp av fria radikaler. För att hindra nybildningar av dessa så kan man med fördel använda kokosfettet både in- och utvärtes.

Kokosfett hjälper även till att hålla bindväven stark och mjuk, så att huden inte blir så hängig och rynkig.

Fettet är även perfekt som ett medel och för att motverka mjällbildning, så kan man värma fettet i ett vattenbad vid hårinpackning.

4. Den dagliga dosen

En lagom terapeutisk dos är att inta ca. 3-4 msk/dag. Detta tillgodoser en tillräcklig dos utav laurinsyra för att bygga upp immunsystemet. Energin ökar även i kroppen.

Honung är något som även det är väldigt bra för hel kroppen.

Integritetspolicy