Snabbguide – Isodieten (Fördelar Energin Jämt)

Isodieten är en ganska ny dietmetod som baseras på GI-metoden och den amerikanska Zone- dieten. Den här dieten är framtagen av fyra stycken svenskar, Kristina Andersson, Martin Brunnberg och Fredrik Paulún.

Iso betyder isokalorisk diet vilket menas att man fördelar energin jämt mellan de olika näringsämnena. Det blir alltså en jämn fördelning av hela intaget: 33% kolhydrater, 33% fett och 33% kolhydrater.

Fredrik  Paulún anser att detta är bra för matsmältningen, samtidigt som det är skonsamt för kroppen. Det sägs att man slipp hungern och sötsuget.

Denna fördelningen av föda anses sätta fart på förbränningen och att kombinera detta med att begränsa kaloriintaget till 1600 kcal/dag sägs ge en viktminskning på 1 kg/veckan.

Även fast du får i dig så lite kalorier så kommer du att känna dig mätt, detta eftersom du ökar intaget av rätt fetter, protein och kolhydrater.

För att inte bli hungrig

För att inte riskera att bli hungrig rekommenderar man 5 mål mat om dagen. Isodieten är även glutenfri vilket är skonsamt för magen.

Man beräknar att man inom isodieten kommer att gå ner mellan 1-1,5 kg/vecka men ibland kan det bli mindre.  Viktnedgången är större i början än i slutet, men man anser att man ska gå ner ungefär 8 kg de 1:a 8 veckorna. Efter 8 veckor kan man börja äta “normalt” men det viktiga är att hålla samma fördelning av intaget.

Isodieten är inte en diet utan ett sätt att leva, för att kunna ge kroppen de allra bästa förutsättningarna. Dieten är ingen “riktig” lågkolhydratkost, men de kolhydraterna som man intar ska vara kolhydrater med lågt GI, dvs. fullkorn, grönsaker, linser mm.

Dieten säger att man bör undvika alla typer av hel- och halvfabrikat. Isodieten bygger först och främst på praktisk erfarenhet från Pauluns näringscenter, men även på vetenskap från gamla beprövade begrepp som bland annat GI (glykemiskt index) och lågkolhydratkost.

Denna frukost nedan är anpassad efter Isodieten och passar även utmärkt som ett mellanmål.

Frukosten innehåller 396 kcal, Fett: 31 %, kolhydrater: 35 %, proteiner: 34 %.

Frukosten är beräknat till 1 pers:

 • 250 g lättyoghurt
 • 120 g lätt kesella
 • 150 g bär
 • 20 g nötter

Gör så här:

Börja med att blanda yoghurten med kesellan, toppa med bär och nötter.

Denna lunch nedan är anpassad efter Isodieten.

Fiskburgaren innehåller nyttiga fetter och bra energi. Fiskburgaren innehåller fisk med grönsaker.
En burgare innehåller ungefär 420 kcal, Fett: 37 %, Kolhydrater: 20 %, Protein: 43 %.

Fiskburgare, beräknat till 2 pers:

 • 100 g tonfiskfilé
 • 100 g laxfilé
 • 2 krm salt
 • 2 krm peppar
 • 1 dl majs
 • 1/2 lök
 • 1 stor tomat
 • Smör eller olivolja till stekning

Så här gör du:

Börjar med att mixa fiskfiléerna till en slags smet med en stavmixer, som du sedan saltar och pepprar. Formar därefter smeten till 2st. burgare som du sedan steker i smör eller olja. Till fiskburgarna serverar du en sallad gjord på majs, hackade tomater och lök.

Integritetspolicy