KLOKA TIPSET – Så blir du Klok & Vis som en Uggla – (“ÅÅh”)

Vill du bli klok och vis som en uggla? Känner du att stannat upp och inte kommer vidare? I den här artikeln så skall vi kolla närmare på stegen för att bli både klokare och visare. Även om ugglan i sig inte är alltför intelligent så har den en yperlig förmåga att se saker. Det här är precis vad man behöver för att bli riktigt klok, se saker för vad dom verkligen är.

 • Vill du bli klokare och mer vis?
 • Önskar du få visdom som en lärd gammal man
 • Vill du lära dig dom förvånansvärt enkla stegen?

Ta det lugnt, du behöver inte vara ett geni eller ha ett högt IQ för att bli klokare. Att vara en klok och vis person handlar mer om att ta genomtänkta beslut som ger dig den bästa utgången. Saker som gör dig och andra gott.

Att vara vis och klok hjälper dig även att vara lugn i tuffa och svåra tider och situationer, vilket helt klart är hjälpande på många sätt. Att bli klok har många fördelar så det är lika bra att vi sätter igång din resa mot visdom.

1. SKAPA ERFARENHETER – Stanna inte i en Bubbla

“Otroligt vad snabbt man kan få erfarenheter…”

Vad har många kloka människor gemenast? Exakt, dom har en stor mängd erfarenheter i ryggsäcken. Dessa erfarenheter är något dom har nytta av när dom skall ta beslut. Att bara stå still där man är och gnata på gör att man lätt hamnar i en bubbla och stannar upp i utveckligen. Det funkar såklart inte när vi vill bygga klokhet och visdom.

Men överskatta inte detta. Bara för att någon är full av erfarenheter så betyder det inte med automatik att dom är kloka. Det kan vara en som inte använder sina erfarenheter, vilket är mycket vanligt. Som en klok och vis person så märker man ofta att folk begår samma misstag om och om igen.

Vad sägs om något nytt varje vecka för att bygga en tyngre ryggsäck?

 • Bege did till konferenser
 • Sök dig till nya spännande kurser
 • Träffa fler intressanta människor
 • Res mer och se fler kulturer
 • Bygg nätverk av kloka personer

2. LÄR FRÅN MISSTAGEN – Fler misstag fler lärdomar

“Se misstagen för vad dom är…”

Har du begått ett misstag? Perfekt, då är du en erfarenhet rikare och ett steg klokare. Visa och kloka människor har ofta begått en hel del misstag i sitt liv Problemet är att många inte välkomnar misstagen, dom blir rädd, paralyserad och vågar sig inte längre framåt. Misstag är helt oundvikligt, det handlar mer om hur man omfamnar dom när dom kommer.

För varje misstag så har du möjlighet att bygga på din visdom. Misstagen tar vi med oss och gör att vi nästa gång vet vad som bör och inte bör göras.

 • Varje misstag är en ny lärdom
 • Varje misstag (kan) göra dig bättre
 • Kloka & visa människor är fulla av misstag

3. TA DET LUGNT – Kloka människor njuter

“Kroppen och sinnet älskar njutning, så var klok…”

Hjärnan är en muskel och kan inte gå på högvarv hela tiden. För att bli klokare och visare så behöver hjärnan och kroppen få ro och vara fri från framörallt skadlig stress. Så detta tips är ett av dom absolut viktigaste för att fortsätta fram emot att uppnå riktig klokhet.

Älskar du en avkopplande massage? Perfekt, en massage kommer göra nytta på din väg att bli både klokare och visare. En lugn själ både tänker och har möjlighet att ta bättre och mer genomtänkta beslut. Lika väl som du aldrig skall stressa fram viktiga beslut, skall du aldrig stressa kroppen och hjärnan för mycket.

 • Perfekta sätt att ta det lugnt som en klok Uggla
 • Boka in dig hos en Massör precis som Elon musk brukar
 • Det finns många bra och effektiva massageprodukter

AVSLAPPNINGS TIPS – Bästa Produkter på Marknaden för att Slappna & Koppla av – (LISTA)

4. TÄNK FÖRE DU TALAR – Du kan inte spola tillbaka (o) kloka ord

“Ta den amerikanska polisen på orden…”

Det här uttrycket att tänka före du talar är ett välkänt uttryck, men dessvärre inget som många tagit till sig. Problemet med att tala, om man uttrycker det så är…. att när man väl sagt något så kan det ej åter tas. Hur många gånger har man inte sagt något för att senare på kvällen ångra sina ord? Låt inte dina känslor styra vad du skall säga, ta ett steg tillbaka och låt saker först sjunka in.

Ibland kanske man sagt något dumt som sårat någon utan att det var meningen. Man kanske sagt saker om sig själv som inte kommer till någon nytta, utan som endast används emot en senare. Det finns en klokhet att ta till sig av meningen “You have the right to remain silent”. En klok och vis person tänker först och talar sedan. Gör det till en vana och se vilken fantastik nytta det kommer göra i livet.

5. DU ÄR NU 3:e PERSON – Analysera dig klokt från ovan

“Se dig utifrån och ställ viktiga frågor…”

Kan du se dig själv? Föreställ att du sitter på en gren, precis som en klok Uggla. Det här är ett perfekt sätt för att granska dig själv eller för att ta ett kommande beslut. Genom att granska dig själv eller dina som beslut som 3:e person så kommer besluten att bli klokare. Eller se dig själv som din egen rådgivare. Vågs vara lite schizofren och använd din fantasi till att det bli den klokaste i din krets.

Om du inte vill se dig själv sittandes på en gren, så passa på och åk på ett avslappnade SPA och ställ dig själv kritiska och viktiga frågor. Om du åker till ett nytt ställe så kommer kroppen lättare att se sig själv utifrån, prova, du kommer inte bli besviken vilken effekt det faktiskt ger.

 • Vad blir det för konsekvenser längre fram?
 • Vad skull en annan klok person göra?
 • När jag ser tillbaka sen, vad tror jag att jag kommer att tycka då?
 • Dessa är frågor som ökar ditt perspektiv och gör att det blir lättare att ta kloka och visa beslut.

6. KLOK MENTOR – Dom finns där ute

“En klok mentor är ett bra verktyg …”

Har du någon att dela och diskutera dina erfarenheter med? Någon som kan kasta ett annat ljus över dina tankar? Det är lätt att bli förblindad av sina egna sätt att se på saker. Man får en ide eller tar ett beslut man känner sig helt lyrisk över, det kan bli den värsta fällan. Precis som när man vill eller ska köpa en ny bil, du bara ser den på utsidan och blir förälskad.

Att får höra fel efter fel målas upp låter du inte störa ditt köp. Du har bestämt dig för att köpa “skrothögen”. Kanske du inte hade lyssnat fastän  du hade haft en bra och klok mentor eller en kollega att diskutera och rådfråga. Det finns alltid någon klokare och smartare person därute än oss själva, alla har sin överman brukar man säga, så varför inte höra dennes tankar?

En mentor kan faktist vara vemsomhelst som ger dig bra insikter. Det kan vara den där kompisens pappa, en fotbollstränare eller någon du känner som drivit företag. Tänk till och klura på vem i din krets som är klok och givit dig många bra insikter under åren.

Kommer du inte på någon, då är det dags att du ger dig ut på färd efter en mentor som kan hjälpa dig på vägen fram i livet.

 • En bra och insiktsfull mentor kan finnas överallt
 • Tränaren
 • En gammal klok släkting
 • En drivande entreprenör
 • En kompis smarta pappa

Våga ringa ett samtal till dessa och berätta att du skulle vilja ha deras åsikt om det…

7. DEN (RÄTTA) TIDEN KOMMER – Glöm det!

“Nästa vecka eller månad är nog allt bättre…”

Det är bara att vänta om det inte känns bra nu. “Jag gör det när jag får ett bättre jobb”, “Jag väntar tills barnen vuxit och flyttat ur huset”, “Lite sliten nu, jag väntar en månad”….NEJ jag var lite ironisk, sluta vänta på den rätta tiden. Starta redan idag, eller om det är för hetsigt, sätt en plan på att dra igång om en vecka eller ett par dagar. Om det så bara blir fem minuter per dag, bara sätt igång. Det VIKTIGA är att vi bara KOMMER IGÅNG och tar sikte framåt.

Det kommer inte att komma det rätta tillfället, det är bara en ursäkt, okunskap och kommer sätta stopp för dina drömmar på det korta liv du fått. Sätt igång….Är du rädd för att misslyckas? Ähh sluta bry dig om misslyckanden, det är bara en erfarenhet till. Kör igång så att du snabbt får svar om det kommer att fungera eller inte. Annars kan du rikta fokus mot nästa dröm istället.

Vänta kommer inte göra dig klokare, dock äldre..

 • Vänta på den rätta tiden är en katastrof strategi
 • Bara starta om så om ens 5 minuter per dag
 • Ursäkter är klassiskt för en oklok person som inte når sina drömmar

8. POWERNAPP – Var inte oklok här

“Sov dig klokare blixtsnabbt…”

Blir du trött och dimmig under dagen? Ta en kort återställare och på köpet så blir du faktiskt lite klokare. Om du är för trött så jobbar du bara i motvind, det är lite som att träna en muskel med vikt hela tiden. Man behöver vila för att orka fortsätta. En powernapp är perfekt för att öka din produktivitet, förbättra humöret och göra dig klokare. Det här bekräftas även en studie från University of Colorado.

Med en enkel och snabb powernapp så får hjärnarn en omstart, precis som datorn också mår bra av ibland. Det har enligt forskning även visat sig bättre på både inlärningsförmågan och minnesfunktionen. Så jobba inte i motvind, bli klokare genom att hålla hjärnan fräsch under dagen.

 • En powernapp på mellan 5-20 minuter
 • Powernapp startar om hjärnan
 • Forskning stödjer snabbsömnen

9. BANDVAGNS EFFEKTEN – Massan är alltid klok?

“Det gäller väl att göra som alla andra…”

Har massan av människor alltid rätt? Bara för att alla andra gör på ett visst vis så betyder det inte att du behöver göra det. Har du hört talas om “Bandwagon effect”? Det är ett vanligt fenomen i samhället där folk följer varandras beteende, stil eller attityd. Du kan exempelvis se det i trender, någon köper en viss typ av ny jacka, vips så kommer folk på löpande band och köper samma jacka.

Man tycker saker bara för att den stora massan tycker så. Det här är en fälla och ett fenomen som är lätt att hamna i och pågår världen över. När man reser runt i världen så ser man detta tydligt, samma sak görs i ett land av massan för att i ett annat land göras på ett helt annat sätt av massan. Man har följt strömmen där man lever och bor.

En klok och vis människa ser bortom detta och följer vad som känns rätt och är rätt för denne. Ta ett steg  ifrån massan och observera och tänk själv.

 • Ställ dig fråga varför du gör detta?
 • Ställ dig frågan om detta verkligen vad du vill?
 • Många gånger är svaret nej på ovan frågor
Integritetspolicy