Snabbguide – GI metoden (Omåttligt Populär)

GI-Metoden är en mycket populär dietmetod i Sverige, som används för att gå ner i vikt. GI-metoden bygger på Glykemiskt Index, som är ett slags mått på hur snabbt kolydrater bryts ner av kroppen.

Desto högre GI desto snabbare bryts kolhydraterna ner och ju lägre GI, desto långsammare. Den kanadensiska professorn David Jenkins tog fram GI som ett hjälpmedel för diabetiker, för att kunna förstå hur kolhydrater i olika livsmedel påverkar ens blodsocker.

GI-Metoden har senare utvecklats till en populär bantningsmetod och är en utav de mest populära idag.

Metoden bygger på att du ska koncentrera dina måltider till att äta kycklingsallader, tonfisksallader och ha en stor variation av grönsaker. Du kan lägga till ägg och keso för att få med hela kostcirkeln. Olivolja är någonting som du gärna kan ha till måltiderna. Själva målet är att få bort så mycket kolhydrater som möjligt ur sin mat.

Det är lätt att kroppen reagerar negativt i början av GI metoden. För man blir ofta trött och grinig, och detta beror på omställningen och kroppens saknad av intag av kolhydrater. Under den perioden är det viktigt att förstå att intag av fett kommer att bidra till energi för din hjärna.

Men det gäller förstås att äta rätt fetter och kan ätas med gott samvete, då de är bränsle för cellerna. Det som händer under de första dagarna, är att kroppen blir mindre beroende av kolhydrater istället får sin energi genom de lagrade fettet som finns i kroppen.

I 6 veckor och framåt så bör man äta mycket protein och intaget av kolhydrater ska vara minimal, men ändå inte obefintlig. Det är det viktigt att de som är köttätare, äter mycket kött och de som är vegetarianer äter mycket baljväxter och proteintillskott.

Målet är att minimera kolhydrater, inte fettintaget. För gör man misstaget att dra ner på fettet kan det medföra att kroppen uppfattar att den befinner sig i svälttillstånd. Fisk, ägg, olivoljor och baljväxter ska här inte snålas med.

Efter de 6 veckor av introduktion GI metoden, kan man sakta men säkert börja äta kolhydrater i en begränsad utsträckning. Om du tidigare ätit mycket pasta, ris och vittbröd, så ska du inte återgå till det. T.ex. om du åt pasta 5 ggr/v. då räcker det med att du äter det 1 g./v.

Det är viktigt att variera kosten. Tänk även på att äta linser, baljväxter och kikärter som tillbehör till maten. Undvik mat som är snabblagat och välj fullkorsbaserade basvaror.

Vad är egentligen Glykemiskt index?

Glykemiskt index är i princip ett sätt att mäta hur snabbt ditt blodsocker ökar när du äter ett specifikt livsmedel eller en måltid. Desto högre GI värde, desto snabbare tar din kropp upp kolhydraterna och frigör mer insulin och man får då högt blodsocker.

Då du äter en bit mat kommer detta livsmedel att omvandlas till energi i kroppen. De kolhydrater som din föda innehåller kommer att tas upp i mag-tarmkanalen och i levern och där omvandlas till glukos, (blodsocker).

Alltså Glykemiskt Index är ett slags mått på hur snabbt kolhydrater i ett visst födoämne bryts ner av kroppen. Ju högre GI desto snabbare bryts de ner och ju lägre desto långsammare.

Har man ett långsamt upptag av kolhydrater, så leder detta till en mer utplanad höjning av blodsockret, det dämpar insulinet efter en måltid. Strävar man efter att inta långsamma kolhydrater och har regelbundna måltider, så bidrar detta till att man kan hålla blodsockret på en jämn nivå mellan måltider och får då en sundare fettomsättning och blodfettsnivå.

Lågt GI…

Hjälper människor att minska i vikt och hålla vikten.

Ökar kroppens insulinkänslighet.

Motverkar diabetes.

Minskar risken för hjärtsjukdomar.

Hjälper till att sänka kolesterolvärdet i blodet.

Minskar symptomen vid PCOS (hormonrubbningar)

Minskar hungerskänslorna och håller dig mätt längre.

Ökar den psykiska uthålligheten

Integritetspolicy