Hur Du Går Ner I Vikt Genom Att Fasta: 7 Viktiga Tips

Det finns snabba sätt att fasta på. Fler och fler människor som vill gå ner snabbt i vikt vänder sig till fastekurer. Sanningen är att detta är ett effektivt sätt att bli av med överskottskilona, men för att lyckas göra detta snabbt, och också säkert, bör du lära dig några goda tips.

Att fasta innebär att man undanhåller sig från att äta under en viss period. Det kan också innebära att man undviker vissa typer av livsmedel under en tid. Det finns många olika fastekurer där ute, men alla är fokuserade på en sak – att minimera ätandet eller helt låta bli att äta. Eftersom detta innebär en radikal förändring i alla sorters kostplaner och dieter, bör man vara försiktig när man utövar denna sorts diet. Därför har vi skapat en djupgående guide som ger dig några viktiga tips angående denna aktivitet.

 • Lär dig hur du kan fasta på ett säkert sätt
 • Lär du hur fasta påverkar kroppen
 • Maximera effekterna av denna process

Om denna process utförs på rätt sätt kan du förvänta dig många hälsofördelar, och viktminskning är bara en av dessa. Låt oss nu gå in på hur man utför denna aktivitet på bästa möjliga sätt.

1. Var varsam med din träningsrutin

Träna Lugnt Hemma

När vi inte äter mat (eller vi minskar vårt matintag), kommer våra kroppar inte att kunna producera energi som tidigare. Personer som fastar bör låta bli att utföra högintensiv träning. Detta betyder självklart inte att du som regel ska ska undvika träning. Det finns många lågintensiva träningsalternativ som du kan ta hjälp av i dessa lägen. Glöm inte att träning är ett måste för alla sorters viktminskningsstrategier, och fasta är inget undantag.

 • Utför inte högintensiv träning under denna period
 • Lär dig mer om lågintensiv träning, som exempelvis promenader och yoga
 • Känn din kropp och lär dig när det är dags att avsluta passet

2. Fasta inte under långa perioder

Hund hungrig

De flesta experter är överens om att män och kvinnor inte bör fasta under någon längre period än 2-3 dagar i sträck. Det finns vissa undantagsfall, men generellt är detta en process som inte bör pågå under någon längre tid. Som vi nämner ovan, finns det en massa olika dieter som är baserade på detta koncept. Välj ut en som passar dina behov och fysiska tillstånd. Du kan sedan utföra din fasta under en kortare period som du senare ökar gradvis.

 • Generellt bör man inte fasta längre än 2-3 dagar i sträck
 • Börja långsamt och förläng tiden om det behövs
 • En process som denna där du inte äter någon mat kan vara särskilt skadlig på lång sikt

3. Ta tillskott, men var försiktig

Försiktighet Kosttillskott

I visa fastekurer rekommenderas att man tar vissa tillskott. Detta är en bra idé eftersom du inte får i dig så mycket kalorier och näring genom maten. Dock har tillskott inte samma effekter när du tar dem på fastande mage. För att hålla dig på den säkra sidan, bör du läsa innehållsförteckningarna på alla tillskott du tar. Till exempel bör C-vitamin i de flesta fall intas tillsammans med måltid.

 • Tillskott kan vara en bra idé under denna typ av diet
 • Du bör läsa innehållsförteckningen för att lära dig om de eventuella biverkningarna
 • Vissa vitaminer och mineraler bör intas tillsammans med mat

4. Notera alla dina aktiviteter

Streckgubbe Antecknar

En smart grej är att skriva upp alla dina aktiviteter om du planerar att gå ner i vikt genom att fasta. Den största anledningen till detta är att det hjälper dig att analysera ditt beteende. Som du säkert är medveten om, är fasta en process som kräver motivation och disciplin. Genom att föra en aktivitetsdagbok kan du lära dig mer om dina svaga punkter och korrigera dessa. Detta underlättar processen.

 • I stället för att tänka på mat, är du fokuserad på att skriva
 • Att skriva upp alla dina aktiviteter hjälper dig att effektivisera din diet
 • Detta hjälper också till att hålla dig motiverad

5. Drick vatten hela tiden

Get dricker vatten

Endast ett fåtal fastekurer som är utformade för de som vill gå ner i vikt innebär att man ska låta bli att dricka vatten. I de allra flesta rekommenderas det starkt att du dricker vatten. Vatten (återfuktning) är viktigt för alla processer som pågår i människokroppen. Dessutom kan du hålla dig mättare längre när du dricker ordentligt med vatten.

 • Vatten optimerar kroppens processer
 • Drick åtta till nio glas vatten om dagen
 • Vatten motverkar hunger

6. Gå ihop med någon

High Five

Du kan märka att det är mycket lättare att fasta tillsammans med en kollega, någon i familjen eller en kompis. Om du vill gå ner i vikt med denna metod, berätta det för dina nära innan du börjar processen, och få med någon på tåget. Detta är ett utmärkt sätt att hålla uppe motivationen. Ni kan uppmuntra varandra och förhindra att någon kanske bryter mot reglerna. Du bör alltid komma ihåg att du gör detta för ditt eget bästa, men när du gör det tillsammans med någon annan, kommer du att känna dig mer motiverad.

 • Gå ihop med en kollega, kompis eller familjemedlem
 • Stötta varandra
 • Varna din teamkompis när du märker att denna inte är fokuserad på dieten och be att de gör samma sak för dig

7. Planera in mer tid för vila

Powernapp

Det är helt normalt att du känner dig tröttare när du utför en fasta. Det är inte alls konstigt, eftersom du inte får lika mycket näring i kroppen som kan omvandlas till energi. Du gör förstås detta under en kort period och för ett gott syfte. Hur som helst så är det viktigt under en period som denna att du vilar mer än du vanligtvis brukar. Det betyder att du bör säkerställa att du sover minst sju timmar varje dygn (upp till nio). Beroende på ditt schema, kan du också försöka vila en stund på eftermiddagen. En så kallad “power nap” (upp till 20 minuter) bör vara precis det du behöver under tiden du fastar.

 • Du bör vila mer än du brukar när du utför denna typ av diet
 • Försök att sova åtminstone sju timmar (upp till nio) och ta en kort tupplur på eftermiddagen
 • Power naps är särskilt effektiva
Integritetspolicy