Tamarillo FAKTA – Trädtomaten mot Hjärt & Kärlsjukdomar

Tamarillo, eller trädtomat, är en röd frukt som tillhör samma familj som tomat och potatis. Frukten växer på ett träd som kan bli från 3 till 6 meter högt, därför kallas den ibland för trädtomat. Trädet får ljusrosa, väldoftande blommor och växer ursprungligen i de sydamerikanska Anderna.

  • Skalet är beskt och äts därför inte
  • God att grilla och att ätas till kött
  • Hjälper till att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar

Idag har Tamarillon dock spridits till ett flertal andra länder med subtropiskt klimat som till exempel Afrika, Sydostasien och Europa.

En annan röd frukt är granatäpple, läs mer om dess hälsoeffekter.

1. Liknar vår vanliga tomat

Tamarillo är äggformad, ofta med spetsiga ändar, och har en längd på 4 till 10 cm. Färgen på frukten går från orangegul, när den är omogen, till mörkröd eller mörkt purpurröd, när den är fullt mogen.

Tamarillons skal är besk i smaken och äts därför inte. Fruktköttet påminner om tomatens och är gult eller rött. Den inre delen är mjuk och innehåller små mörka frön. Tamarillo smakar lite speciellt och kraftigt, den är mer syrlig än söt och påminner lite om vanlig tomat.

Lulo är även det en frukt som påminner lite om tomaten.

2. Matnyttigt om tamarillo

Tamarillos kan ätas både som den är som frukt eller användas som grönsak i till exempel en sallad eller varför inte på ostbrickan. Den är även väldigt god att grilla och ätas till kött. Den passar dock inte bra i söta desserter.

Och eftersom skalet är beskt är det bäst att äta dem skalade. Man kan faktiskt skålla dem som man gör med vanliga tomater. Att tänka på är att vissa människor kan få en allergisk reaktion mot tamarillo och drabbas av kräkningar strax efter att de ätit frukten.

Tamarillo säljs året om i välsorterade livsmedelsbutiker, men tänk på att de importeras från länder långt borta och därför blir miljöpåverkan större. Frukten ska inte förvaras i kylskåp, då de är känsliga för kyla. Omogna frukter mognar om de ligger framme rumstemperatur.

En annan annorlunda frukt är kiwano, läs mer om den.

3. Tamarillo – en exotisk hälsokick

Precis som många andra exotiska frukter innehåller tamarillo massor av nyttiga vitaminer, mineraler och antioxidanter som kan hjälpa till att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar samt stärka hela kroppen.

Tamarillo innehåller bland annat C-vitamin och betakaroten. Dessa ämnen skyddar vår kropp från skador av fria radikaler. Fria radikaler bildas naturligt i vår ämnesomsättning och i vårt immunförsvar, men kan i för stor mängd orsaka skada i kroppen som kan leda till sjukdomar såsom hjärtinfarkt, cancer och gråstarr.

Tamarillo innehåller lite fett och bara 50 kalorier per 100 gram. De har ett lågt kolhydratinnehåll och de kolhydrater som finns är i form av fibrer. Frukten är även en källa till magnesium, koppar, vitamin A, B6 och vitamin E.

En annan bra vitminkälla är Kumquat frukten.

Integritetspolicy