Rambutan FAKTA – Motverkar Parasiter & Maskar (C-Vitamin)

Rambutan är en frukt som har ett  skal som ser hårigt ut. Rambutan tillhör en grupp utav frukter som ursprungligen kommer ifrån Ostasien. Efter att man skurit upp skalet så kommer man in till det saftiga fruktköttet och dess smak är unik och väldigt spännande.

  • Innehåller bra mängd med c-vitamin
  • Akta om frukten ser torr ut
  • Sägs motverka parasiter, maskar

Frukterna är i storleken ungefär som stora valnötter och har ett läderartat skal som är täckt med ett par centimeter långa, köttiga och mjuka utskott. Det är detta som gett frukten namnet för Rambutan betyder nämligen “hårig litchi”.

1. Hälsoinnehåll

Rambutan innehåller C-vitamin och en mätning gjord på rambutan som odlades på Hawaii visade att frukten i genomsnitt innehöll 36,4 mg C-vitamin per 100 g fruktkött. Rambutan innehåller även en mindre mängd koppar.

En annan C-vitaminrik frukt är kiwi.

2. Ursprunget

Rambutan trädet tros ha sitt ursprung i Sydöstra Asien och den är nära släkt med litchi och longan. Men rambutan odlas främst i Ostasien och när frukterna skördas så är de grönskiftande och övergår senare till en mörkbrun färg. Ser frukten torr ut så är frukten inte bra.

Trots sitt avskräckande yttre så är rambutan en mycket njutbar frukt. Och innanför skalet så finns det vita, saftiga fruktköttet som omger en oval kärna, men denna kärna äts inte.

Smaken är väldigt uppfriskande med en spännande smak, som påminner lite om fläderblommor.

3. Användning av rambutan

Rambutan äts som en dessert eller som ett snacks. Frukten kan serveras hel som den är eller med skalet snittat så att den lättare går att skala.

Rambutanskalet får man lättast av genom att skära genom skalet runt hela frukten med en spetsig kniv. Sedan kan man dra av varje skalhalva var för sig medan fruktköttet behålls helt.

Smakmässigt så passar rambutan bra tillsammans med ost.

Vindruvor och päron är några andra frukter som passar bra till ost.

4. Hälsoeffekter

I Filippinerna så används en dekokt av rötterna mot feber och själva frukten mot diarré, dysenteri och feber.

På den indonesiska on Java används fruktväggarna mot olika besvär. De är rika på tanniner och saponiner och bör normalt inte ätas. Bark och frukt används även som behandling på huden för dess sammandragande effekter. Frukten sägs även motverka parasiter, maskar och används mot diarré.

Tamarind är en frukt som även är bra för parasiter och mask.

5. Risker med Rambutan

Fruktens frö skall inte ätas för de innehåller ämnen som tros kan vara farliga. Fröna innehåller även en alkaloid, som uppges påverka centrala nervsystemet. Även skalet innehåller troligtvis giftiga ämnen.

Integritetspolicy