Kiwi FAKTA – Sprängfylld med C-Vitamin “Dagsbehovet på en Kiwi”

Denna ludna gröna lilla frukt är inte bara god, utan även fullproppad med nyttigheter. Kiwin, som fått sitt namn för sin likhet med den Nya Zeeländska Kiwifågeln, sägs vara den frukt som innehåller flest vitaminer, mineraler och andra viktiga ämnen.

  • En riktigt superbomb med C-Vitamin
  • Kiwifrukten kan sänka blodtrycket hos manliga rökare
  • Täcker nästan dagsbehov av C-vitamin med endast en kiwi

Frukten har sitt ursprung i Kina och förr i tiden kallades den för “kinesiskt krusbär” i Sverige. Kiwin är särskilt rik på C-vitamin. Du får i dig 98 g C-vitamin per 100 g. Apelsiner ger till exempel bara 63 g per 100 g. Detta innebär att du nästan täcker ditt dagsbehov av C-vitamin med endast en kiwi.

En annan C-vitaminrik frukt är mangon.

1. Syrlig, god och nyttig

Dessutom består kiwins frön främst av alfalinolensyra, som är en omega-3-fettsyra och skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar. Kiwifrukten har ett ludet brunt skal och ljusgrönt, saftigt fruktkött med små svarta kärnor.

Frukten har en syrlig och god smak, som blir sötare eftersom frukten mognar. När kiwin är mogen ger fruktköttet efter för ett lätt tryck med fingret. Det går dock alldeles utmärkt att äta omogen kiwi, den är bara lite surare i smaken.

2. Ät kiwiskalet!

Oftast äter vi kiwin med sked genom att dela frukten på mitten och gröpa ur skalet, men bra att veta är att du får i dig mer nyttigheter om du även äter skalet. Skölj bara frukten ordentligt innan.

Det bruna ludna skalet innehåller nämligen många kraftfulla antioxidanter, flavonoider, som skyddar din kropps celler mot DNA-skador som i längden annars kan leda till cancer.

Med skalet får du dessutom i dig mer fibrer. Äter du en kiwi med skal om dagen, så ska det vara tillräckligt för att skydda din kropp.

En frukt som har ett liknande namn är kiwano.

3. Kiwi sänker blodtrycket

Kiwi är dessutom rik på kalium och magnesium. Dessa ämnen har en viktig roll för kroppens vätskereglering och nervsignalernas flöde. Norsk forskning har även visat att kiwifrukten kan sänka blodtrycket hos manliga rökare.

Testpersonerna (manliga rökare mellan 45-75 år) fick äta tre kiwifrukter om dagen och efter åtta veckor hade de sänkt sitt blodtryck med 13 mm. Kiwin tros även göra blodet tunnare och därmed minskar risken för blodpropp.

4. Köp ekologisk kiwi

Kiwi innehåller också A- vitamin och E-vitamin, samt antioxidanten lutein som tros kunna motverka gråstarr. Frukten innehåller dessutom lite fett och kalorier. Fruktens höga fiberinnehåll kan ha en milt laxerande effekt, vilket är bra för tröga magar.

Har du möjlighet så köp ekologisk odlad kiwi. Studier i Kalifornien har visat att ekologisk kiwi innehåller mycket högre halter av nyttiga ämnen, såsom polyfenoler, C-vitamin och mineraler. Forskarna tror att bekämpningsmedel negativt påverkar tillverkningen av fenoler.

Det visade sig att den ekologiskt odlade kiwin innehöll 17 % mer polyfenoler och 14 % mer C-vitamin. Även halten av kalium och kalcium var högre i den organiska frukten. Ännu en bra anledning att handla ekologiskt!

En annan frukt som man helst ska handla ekologisk är bananer, läs mer om dem.

Integritetspolicy