Kiwano – Frukten är egentligen ett Bär & Passar perfekt i Fruktsallad

Kiwano är en ettårig, klättrande eller krypande ört som är nära släkt med gurka och melon. Blommorna är blekgula och ganska stora, frukten är ungefär 1 dm., med ett gult, hårt skal som har korta taggar.  Frukten är egentligen ett bär och på engelska kallas den för ”African Horned Cucumber”. Fruktköttet är vackert grönt och väldigt saftigt, med många halvhårda och ätbara kärnor, med en konsistens som en gurkas kärnhus.

  • Det är i Nya Zeeland som man har lanserat den
  • Frukten är egentligen ett bär
  • Passar perfekt i en exotisk fruktsallad

Smaken är milt uppfriskande, med toner av banan och lime. Skalet är tunt, läderartat med hårda piggar och blir gulorange då frukten är mogen.

Kiwano är en gurkart från Afrika, men det är i Nya Zeeland som man har lanserat den och gett den sitt namn.

En anna populär frukt i Nya Zeeland är Feijoa

Användning

Kiwano kan blandas tillsammans med annan frukt i en exotisk fruktsallad, eller användas som smaksättare i t.ex. desserter och såser eller i fruktdrinkar. Men kiwano kan även ätas son den är helt naturell och den milda smaken på frukten gör att kiwano även passar bra i en räkcocktail.

Skalet kan man använda som en serveringsskål. Det enklaste sättet att komma åt fruktköttet är att dela frukten på längden och sedan skeda ur fruktköttet. Precis som man kan göra med en kiwi frukt.

Integritetspolicy