Durian FAKTA – Lukt beskrivs som en mix av gammal Ost och Rutten Lök

Durian är en frukt som hör hemma i Sydostasien. Det är en utav de mest omstridda tropiska frukterna eftersom den å ena sidan uppskattas mycket av lokal-befolkningen och å den andra sidan uppfattas som mycket osmaklig. Durian har en mycket speciell lukt och ibland kallas den för stinkfrukt. Och av denna orsak så har frukten inte fått någon större spridning utanför Sydostasien.

  • Lukten beskrivs som en mix av gammal ost och rutten lök
  • Durian finns i nästan hela Thailand
  • Den sägs ska göra att man svettas mer

Frukten får inte förekomma på allmänna kommunikationsmedel eller på hotell ens i de områden där lokalbefolkningen anser att den är en läckerhet. Durian trädet kan bli upp till 40 meter. Den är säsongsbetonad och finns från juni – augusti och frukten kan bli mycket dyr.

Så dyr att många aldrig har råd att köpa den. Durian finns i nästan hela Thailand och kan importeras. I Svergie förekommer den i väldigt små mängder.

En annan frukt som är svår att få tag på i Sverige är lulo.

1. Durians utseende

Durian frukten kan väga upp till 9 kg. och är oval och har ett tjockt, träigt skal som är helt täckt med skarpa piggar. Och den brister lätt om den får en ovarsam stöt. Durian frukterna plockas innan de har mognat för att de inte ska falla ner och skada någon med sina kraftiga piggar.

Fruktköttet ligger i avlånga gulvita stycken som var och en innehåller 1-7 kärnor. Fruktköttet är gult, mjukt, nästan krämigt och varje del är omsluten av en tunn hinna.

2. Durian frukten lukt och smak

Lukten på durian frukten kan beskrivas som en blandning av gammal ost och rutten lök överhälld med lite terpentin. Smaken kan diskuteras precis på samma sätt som vi diskuterar surströmming. Durian anses vara en delikatess bland befolkningen i de trakter som den odlas.

3. Förvaring

Durian ska förvaras svalt mellan +4-8°, men eftersom att den avger en så påträngande lukt, så är den i praktiken nästan omöjlig att förvara inomhus och den bör konsumeras omgående.

4. Hälsoeffekter

Durian sägs vara en medicinalväxt, den sägs ska göra att man svettas mer och används till bl.a. dem som har hög feber.

En annan frukt som innehåller mycket fibrer är äpple.

5. Undvika

Man ska helst inte äta durian i samband med alkoholhaltiga drycker, inte heller som en dessert till te eller kaffe, då den sägs vara mycket stark.

En frukt som innehåller mycket uppiggande är guarana.

Integritetspolicy