Carambola FAKTA – Stjärnfrukten du ska vara FÖRSIKTIG med!

Carambola är en frukt som i Sverige även kallas för “stjärnfrukt”, detta eftersom när man skär frukten i skivor har de formen av en femuddig stjärna. Den kan även kallas för trädkrusbär. Frukten växer på carambolaträdet som kan bli upp till 5 meter högt och får rosa blommor.

  • Betyder kantigt gurkträd
  • Inte nyttigt att äta allt för stora mängder
  • Smaken påminner lite om krusbär och rabarber

Trädets blad blir upp till en halvmeter långa och består av flera små blad, som viker ihop sig under natten och vid beröring. Carambola härstammar från Sri Lanka och Indonesien, där den växer vilt. Idag odlas den över hela sydöstra Asien, Brasilien, Ghana och Guyana.

En annan exotisk och annorlunda frukt är kiwano.

1. Frisk, syrlig och nyttig

Carambolaträdets blommor utvecklas såsmåning om till en frukt, som blir ungefär 1-2 dm lång och 2-8 cm i diameter och har fem skarpkantande ribbor på längden. Frukten blir lika lång som en liten gurka, därav kommer namnet carambola, som betyder ”kantigt gurkträd”.

Frukten är saftig och kan ätas både när den är omogen och gulgrön och när den är mogen och ljusgul. Den omogna frukten har en något syrligare smak, men är ändå lika frisk i smaken som den mogna. Carambolans smak påminner lite om krusbär och rabarber.

Skalet som är tunt och så gott som genomskinligt kan också ätas. Frukten innehåller 45 kalorier per 100 g, 0,7 g protein, 0,5 g fett, 0,9 g kostfiber och 8,0 g kolhydrater. Den innehåller även vitaminer och mineraler såsom C-vitamin, kalcium och järn.

2. Var försiktig med Carambola

Det är dock inte nyttigt att äta allt för stora mängder carambola på grund av den höga halten oxalsyra. Speciellt om man har problem med njurarna bör vara försiktig med frukten och juice gjord på den, menar Livsmedelsverket.

Har man njursvikt ska man absolut inte äta carambola, såväl som banan och melon. Det finns dock ingen anledning för friska personer att vara rädd för frukten om man äter den i normala mängder.

3. Hur använder jag carambola?

Du behöver inte skala carambolafrukten, men tvätta den noga och skiva den sedan. Du kan äta skivorna som de är eller använda dem som garnering på desserter, tårtor, saftbål eller drinkar. Fruktens friska syrliga smak gör den även lämplig på smörgåsen eller till kött eller fisk.

Carambola kan förvaras i kylskåp så länge det inte är för kallt. Förvara den gärna i en platspåse. Frukten går oftast att köpa året runt.

En annan frukt som går att få tag på året om är lime.

Integritetspolicy