Vad Man Ska Äta För Friska Leder – 8 Bra Livsmedel

Vissa livsmedel har visats ha förmågan att göra våra leder friska. Den naturliga åldrandeprocessen, övervikt, trauman – detta är några saker som kan skapa ledsmärta med åren. Lyckligtvis, så om du gör rätt kostval och införlivar bra livsmedel i kosten, kommer du att kunna hålla dina leder i gott skick.

De livsmedel vi ska presentera här har positiva effekter på lederna på fler än ett sätt. Det flesta av dem är bra att äta när man vill gå ner i vikt, något som är viktigt eftersom övervikt ökar belastningen på knäna. Därutöver innehåller listan alternativ för att lätta på ledsmärta. Äter man inte en hälsosam kost, kan man förvänta sig en större risk för artrit, en sjukdom som inte kan botas. Genom att läsa denna guide kommer du att kunna:

 • Ta reda på vilka som är de bästa livsmedlen att äta när du vill ta hand om lederna
 • Lära dig mer om innehållet i dessa olika livsmedel
 • Även upptäcka deras andra goda hälsoeffekter

En sund livsstil där du äter bra mat understödjer kollagenproduktionen vilket är avgörande för dina leders hälsa. Livsmedlen vi listar nedan innehåller mineraler, vitaminer, fettsyror och andra näringsämnen.

1. Börja dagen med havregryn

Börja dagen med havregrynsgröt

Fullkornsgryner som bland annat havregryn är väldigt hjälpsamma i dessa lägen. Det finns studier som har visat att detta livsmedel kan lindra inflammation i lederna. Motsatt så kan väldigt processade livsmedel förvärra situationen. Om du väljer en mjölkprodukt som stödjer benhälsan (med kalciumtillskott), kan du vänta dig ännu bättre hälsoeffekter.

 • Ät havregryn varje morgon ett par gånger i veckan
 • Fullkorn är generellt bra för ledinflammation
 • Kombinera dem med andra produkter som gynnar ledhälsan

2. Använd olivolja regelbundet

Olivolja är inte något man äter rent som det är, men det är bra att komma ihåg att detta kan vara en bra hjälp för ledhälsan. Forskning har visat att denna olja kan motverka inflammation och minska risken för att man utvecklar artrit. Det är också bra att veta att om man redan drabbats av artrit, kan olivolja sakta ner framskridandet av sjukdomen. Tillsätt olivolja i dina sallader och andra rätter där du använder olja.

 • Olivolja är ett bra tillskott till många olika rätter
 • Det har antiinflammatoriska egenskaper
 • Det är bra också för dem som redan har problem med sina leder

3. Ät färsk citrussallad

Cutrussallad

Grapefrukter, mandariner, citroner, apelsiner – alla dessa frukter tillhör citrusfamiljen och de är alla fullproppade med C-vitamin. Genom att äta färska citrussallader (eller dricka smoothies), kan du hjälpa till att skydda lederna. Tänk på att C-vitamin är viktigt för att kollagen ska kunna bildas i kroppen, och kollagen är viktigt för att lederna ska vara friska. Så livsmedel rika på C-vitamin är generellt bra för dina leder.

 • Ät en citrussallad en gång i veckan
 • C-vitamin är det viktigaste näringsämnet i dessa frukter när det gäller ledhälsan
 • Ät även andra livsmedel rika på C-vitamin

4. Baljväxter är ett kraftfullt antiinflammatoriskt alternativ

Det verkar inte finnas många andra naturliga antiinflammatoriska alternativ som är lika kraftiga som baljväxter. Ärter, bönor, linser… dessa baljväxter har alla ett högt proteininnehåll. Och ett av de proteiner som är viktigt för kroppen är kollagen. Att återuppbygga kollagenet i kroppen så att lederna till slut börjar byggas upp igen –  detta är effekter du kan vänta dig när du regelbundet äter baljväxter.

 • Lägg till kikärter, bönor, ärter och linser i kosten
 • Dessa livsmedel innehåller mycket protein
 • Det hjälper till med kollagenproduktionen

5. Brysselkål håller både ben och leder friska

Stekt brysselkål

Glöm inte bort kålens miniatyrversion om du är ute efter ett sätt att förbättra hälsan i dina leder med hjälp av nyttig kost. Brysselkål är en utmärkt källa till K-vitamin vilket är ett annat vitamin som är viktigt för att dina leder och ben ska hållas friska. För att få bästa effekten, är det allra bästa att du kokar brysselkålen och äter den med olivolja. Detta ger ett dubbelt skydd till benen och lederna.

 • Du kan tillsätta brysselkål i sallader
 • De smakar gott och är rika på K-vitamin
 • Dessa grönsaker skyddar ben och leder

6. Granatäpplen –  en hälsosam ledförstärkande frukt

Detta är en av de mer underliga frukter som moder natur har att bjuda på, men vi kan nog alla vara överens om att den smakar riktigt gott. Det är ett bra val när du vill förbättra din ledhälsa eftersom den här frukten bekämpar sådana substanser i kroppen som skapar inflammation. Den hjälper även till att reglera enzymproduktionen. Därigenom underlättas kroppens produktion av brosk vilket förbättrar ledhälsan. Kom ihåg att granatäpplen är en bra vinterfrukt.

7. Råris för magnesium

Råris Magnesium

Vad som gör att ris är så bra när det kommer till ledhälsa, är dess höga magnesiumhalt. Detta mineral underlättar produktionen av hyaluronsyra i kroppen. Du har antagligen hört om denna syra eftersom den tillsätts i många läkemedelsprodukter idag. Anledningen bakom detta är uppenbar – hyaluronsyra gör lederna mer flexibla. Åldrande har en negativ effekt på produktionen av detta ämne. Se därför till att laga mat med råris emellanåt.

 • Råris är en bra källa till magnesium
 • Detta mineral underlättar kroppens produktion av hyaluronsyra
 • Åldrande saktar ner produktionen av detta ämne

8. Mandel –  ett annat nyttigt tilltugg

Processade, saltade tilltugg smakar förstås gott, men de är generellt väldigt dåliga för vår hälsa. Lyckligtvis har vi nötter som bland annat mandlar som inte bara smakar gott, utan också medför en massa olika hälsofördelar, Mandlar innehåller goda mängder E-vitamin, mangan och omega-3-fettsyror. Dessa är alla bra för lederna. De förbättrar broskproduktionen, håller cellerna friska och lindrar inflammation.

 • Ersätt processade tilltugg med nyttiga tilltugg
 • Mandlar innehåller E-vitamin, omega-3-fettsyror och mangan
 • Dessa har flera olika goda effekter på lederna
Integritetspolicy