Billig Frukost – Spara Pengar när Plånboken är tom

Vill du laga en billig frukost? Men vilken är den billigaste frukosten? Det finns en rad mängd med både goda och billig alternativ, som från en smarrig havregrynsgröt till en frasig fralla eller keso belagd spisbrödmacka. Du har säkert dina egna skäl till att vilja äta billig frukost, du kanske vill spara pengar eller rent av så börjar det vara svårt att hitta pengar i den dammiga plånboken. 

 • Letar du sätt att spara pengar på billigare frukost?
 • Vill du äta nyttig och god frukost till billig peng?
 • Är din plånbok tunnare än någonsin?

Men lugn, vi ska här hjälpa dig med att både spara pengar på billig frukost och se till att du får en god start på dagen. Visst kan det inte bli bättre? Så låt oss dra igång detta äventyr.

Men först här en liten lista på billiga och nyttiga livsmedel att göra frukost av:

 • Havregryn
 • Ägg
 • Turkisk yoghurt
 • Frysta bär
 • Knäckebröd
 • Keso
 • Gurka
 • Örtsalt
 • Äpplemos
 • Pannkakor

Så nu fortsätter vi med lite frukostideer…

1. Gröt med extra protein

Gröt är ett rikt monster när det kommer till att mixa ihop en riktigt billig frukost. Det kan iof smaka lite lätt och tråkigt med endast havregryn. Det finns bra sätt att göra frukostgröten lite nyttigare och godare och framförallt, en frukostgröt med lite extra protein.

Protein är viktigt för våran muskelmassa och om du är man så är det utmärkt att du lägger till lite extra på detta livsmedel. I det här billiga frukost receptet så kommer vi att använda ägg för att öka mängden protein. Sedan så kommer vi att krydda på med lite vetegroddar.

 • Perfekt för dig som är extra mån om dina muskler
 • En billig frukost som passar dom flesta
 • En nyttig och bra start på dagen

Du behöver:

1 dl billigt havregryn
2 dl rent vatten
0,25 dl av vetegroddar
1 helt ägg
1 kryddmått salt

Så gör du: 

1. Blanda ihop vattnet, havregrynet och saltet i en passande kastrull.

2. Koka nu upp detta på inte alltför hög värme

3. Vänta tills den fått den rätta konsistensen

4. Nu kan du röra ner ägget eller äggen och vetegroddarna

5. Rör om ett tag och din frukost är redo.

2. Turkisk yoghurt med frysta bär och rostade havregryn

Är du mer ett fan av yoghurt, då kanske denna billiga frukost variant av turkisk yoghurt är något för dig. Den här kommer att mätta din mage rejält länge in på dagen. Turkisk yoghurt är också ett en perfekt ersättare för crème fraîche när du lagar mat.

Turkisk yoghurt är betydligt billigare och när du väl gått över till denna ingrediens så kommer du snabbt att se fördelarna, och då menar jag med plånboken.

Men nu ska vi göra en billig frukost med hjälp av lite turkisk yoghurt och lite tillägg. Vi kommer bland annat använda oss av frysta bär och inte färska, det beror på att vi faktiskt är ute efter att laga billiga frukostar och då måste vi dessvärre passa på färska bär.

Du behöver:

Turkisk yoghurt
Frysta bär
Rostade Havregryn
Chia frö

Så gör du:

1. Börja med att bären är tinade

2. Ställ fram en skål med turkisk yoghurt

3. Blanda i bären

4. Strö över med rostade havregryn och lite chia frön.

3. Knäckebröd med keso och tomat

Knäckebröd är inte att underskatta, detta är ett bröd som innehåller nyttiga fibrer vilket är perfekt för en hälsorik frukost. Knäckebröd har också en lång livslängd och är väldigt billigt att köpa. Ja du hör ju, detta är perfekt för oss som vill tillaga dom billigaste frukostarna.

Här har vi även valt att lägga till tomat, vilket egentligen inte är så superbilligt längre, om du köper en tomat så försöker du att skära i så små skivor som möjligt, alternativt byta ut mot gurka, annars så skippar du bara denna om budgeten skall skäras ner på rejält.

Du behöver:

Knäckebröd
Tomat eller gurka
Keso
Örtsalt

Så gör du:

1. Ta fram ditt val av knäckebröd

2. Smeta på ett ordentligt lager med keso

3. Lägg på smalt skivad tomat eller gurka

4. Avsluta med att salta med lite örtsalt.

4. En riktigt billig gröt frukost

Ja vi gör en till grötfrukost, inte bara för att den är billig att äta som frukost, utan även för att den går att göra i många varianter som smakar smaskens. Det viktiga är inte att bara gör den billig, utan den ska även vara näringsrik så att man orkar med fram till lunch.

Detta recept är väldigt enkelt, du ser till att bege dig till affären och letar dig fram till sylt hyllan, där finner du äpplemos som vi kommer att använda till denna frukost, men här brukar priserna på äpplemos kunna skilja sig åt ganska mycket, så se till att du tar den mest prisvärda äpplemosen.

 • 1dl havregryn
 • 1st ägg
 • Mjölk
 • Äppelmos
 • Kaffe

Så gör du:

Koka upp havregrynet tills den nått rätt konsistens

Lägg gröten i en skål och lägg på en sked äppelmos

Häll i lite mjölk

Koka ett stycke ägg

Koka kaffe

Wow, nu är denna billiga och nyttiga frukost klar

5. Baka egen frukost & Annat gott

Blåbärs muffins

Oj det börjar vattnas i munnen bara jag tänker på det. Vem blir inte sugen på lite blåbärs muffins en tidig morgon? Muffins är mångas favorit och blir betydligt billigare när vi bakar själv hemma än mot att vi köper dom från affären.

Men om du inte alls är inne på att baka dom själv, så finns det såklart att köpa på din livsmedelsbutik. Men om du har lust och tid så är det ett perfekt sätt att spara pengar på att baka hemma. Här är det också ett perfekt sätt att göra ett storkok av muffins och frysa ner för att äta till frukost hela veckan lång.

Det bästa med att göra dina egna är att du kan anpassa innehållet på egen hand.

Pannkakor Wåfflor

Här har du en riktig snabb och billig frukost som ger dig ordentligt med energi. Pannkakor eller våfflor är perfekt att ha när du är på språng och här kan du göra dina egna varianter, det är ditt val. Pannkakor är snabba och enkla att göra och är perfekta att frysa in.

Ett bra tips för dig att inte bara spara pengar utan även tid, är att göra flera uppsättningar av pannkakor eller wåfflor, redo för att snabbt ätas nästa morgon till frukost.

Även om du köper en färdig mix av pannkakor eller wåfflor så är kostnaderna inte alls höga och du kan lätt välja att strö med andra billiga alternativ.

Smoothies

Det är väl inte alls så konstigt att smoothies har vuxit i popularitet, den är väldigt enkel och framförallt väldigt nyttig att starta sin dag med. Här finns verkligen en möjlighet att mixa och göra kombinationer i hundratals. Och nu när vi talar om billig frukost så ser vi till att leta efter billiga livsmedel att slänga ner i mixern.

Du kan också blanda ihop din egen favorit smoothie och frysa in i en kyl säker behållare som du snabbt kan dricka morgonen efter.

Det finns oändliga typer av smoothies som du kan göra:

 • Protein shake smoothie
 • Frukt smoothie
 • Bär smoothie
 • Grönsaks smoothie

Det är bara att börja experimentera dig fram. Och håll dig till dom billigare livsmedlen för att göra en sådan billig frukost smoothie som möjligt.

Toast , Rostad macka

Vem gillar inte att rosta en macka, framförallt när man bor på ett hotell så är det något man sällan lämnar. Att köpa bröd att rosta kostar inte mycket, det finns bröd i stor pack som är väldigt ekonomiska. Och skulle det vara så att du behöver gluten fritt så finns det billigare alternativ att leta fram i butiken.

Billigare alternativ till smör till frukost:

 • Flora
 • Margarin
 • Göra eget smör
 • Turkisk eller grekisk yoghurt

Det är bara fantasin som sätter gränser vad du kan breda på mackan. Men se till att hålla dig borta från dyrt smör, eller iaf använda så lite som möjligt när du vill äta en billig frukost.

Frukost Burritos

Har du provat det här någon gång? En frukost burritos är öppen för att fyllas med alla slags fyllningar, och här försöker vi att fylla med så billiga livsmedel som möjligt. Men konceptet är mycket enkelt, du tar en tortilla, fyller det med bönor, äggröra, sås, ost och sedan dom ingredienser som du själv önskar.

Så, nu rullar du bara ihop den och stoppar den i ugnen och låter osten smälta.

Äggröra

Äggröra är en populär liten rätt hemma i hyddorna, här behöver du bara lägga till lite lök och vitlök för att få en skön smak och dessutom full av protein. Sen har du väl som tidigare i artikeln ätit en god knäckebrödsmacka med keso? Ja men perfekt, då har vi knäckebröd att använda även här. Det här är en väldigt näringsrik och billig frukost.

Havregryn med äpple

Låt mig bjuda dig på ett till billigt frukost alternativ som hänger ihop med havregryn. Denna frukost är mycket smarrig och innehåller så många nyttigheter att kroppen kommer att tacka dig mot lunch tid. Den här gröten är välsmakande och innehåller torkad ingefära, muskotnöt och ett äpple i bitar.

Så här gör du enklast: Koka havren i mjölken, lägg äpple bitar på toppen när det är klart och avsluta med att krydda med ingefära och muskotnöten.

Integritetspolicy