Lista: De 8 Bästa Kryddväxterna Vid Artrit

Är du en av dem som föredrar växtmedicin framför modern medicin? Om du svarar ja på detta, och du har artrit, kommer du säkert att bli glad att höra att det finns en hel del kryddväxter där ute som har visat ge bra resultat för personer som kämpar med dessa hälsobesvär som påverkar muskler och leder. Vi har skapat denna lista där vi lyfter fram åtta av dessa kryddväxter.

Det finns många alternativa metoder för att hantera artrit och att tillsätta kryddväxter i kosten är en av dem. Vi talar om helt naturliga växtbotemedel. De innehåller hjälpsamma komponenter skapade av Moder Natur som har förmågan att lindra smärta och inflammation. För att hjälpa dig med din urvalsprocess och hitta de bästa kryddväxterna mot artrit, har vi satt skapat den här rankningen.

 • Upptäck de mest effektiva kryddväxterna mot artrit
 • Lär dig några grundläggande fakta om dessa kryddväxter
 • Ta reda på hur dessa naturliga botemedel funkar

Är du redo att börja bekämpa artrit genom att ändra på kosten? Kolla in de 8 bästa kryddväxterna som kan hjälpa dig med detta.

1. Det kanske är dyrt, men det är bra vid artrit – Saffran

Färsk saffran

Sanningen är att saffran är bland de dyraste kryddväxterna på marknaden, men det finns en anledning till detta. Saffran ger dig nämligen en lång rad med goda hälsofördelar. När det gäller artrit, kan saffran mildra inflammationen. Det kan också mildra ledsmärta och dämpa obehaget vid inflammation. Leta runt lite på nätet för att hitta olika rätter där du kan använda saffran.

 • Detta är en av de dyraste kryddväxterna som finns
 • Saffran är utmärkt för patienter med artrit
 • Denna kryddväxt ger en lång rad med hälsofördelar

2. Koriander – goda antiinflammatoriska effekter

Färsk koriander

Under lång tid tillbaka har människor runtom i världen, speciellt människor i södra Europa och västra Asien där kryddväxten växer naturligt, använt koriander för att krydda maten och hantera olika krämpor. Det finns vetenskapliga studier som har bevisat att koriander, eller korianderfrön för att vara mer exakt, har kraftigt antiinflammatoriska effekter. Med andra ord, korianderfrön kan lindra inflammation orsakad av artrit.

 • En kryddväxt som växer naturligt i södra Europa och västra Asien
 • Den har använts i århundraden
 • Den har kraftigt antiinflammatoriska egenskaper

3. Gurkmeja – en kryddväxt man använder i soppor, grytor, såser…

Gurkmeja färsk

Många naturopater hävdar att gurkmeja är en av de bästa kryddväxterna mot artrit. Det finns också kliniska studier som visar att denna kryddväxt kan ha positiva effekter för människor som kämpar med dessa hälsobesvär. Gurkmeja, som är känd för sin kraftigt gula färg, blockerar inflammationsorsakande kemikalier i kroppen. Detta innebär i slutledet att det lättar på smärta orsakad av artrit. Man kan använda gurkmeja i många olika maträtter såsom såser, grytor och annat. Vissa tar även bad med gurkmeja med inflammationsdämpande syfte.

 • Gurkmeja är en väldigt populär kryddväxt som används mycket i det asiatiska köket
 • Den här kryddväxten är bra för hela den övergripande hälsan hos män och kvinnor
 • Det blockerar inflammationsorsakande kemikalier i kroppen

4. Rosmarin för vätskedrivande effekter

Rosmarin

Om du tar dig en närmare titt på symptomen på artrit, kan du se att svullnad i lederna och andra kroppsdelar är vanligt. Detta beror på att kroppen samlar på sig mer vätska än den behöver. Med hjälp av en kryddväxt som rosmarin, kan du rensa ut överflödig vätska eftersom rosmarin är en vätskedrivande kryddväxt. Denna kryddväxt hjälper dessutom till att minska inflammation.

 • Kommer ursprungligen från Medelhavsområdet
 • En kryddväxt med säregen smak och lukt som används för att krydda kött och andra maträtter
 • Fungerar som ett naturligt vätskedrivande medel

5. Sätt krydda på maten – Svartpeppar

Svartpeppar

Näst på listan har vi en annan populär kryddväxt – svartpeppar. Denna kryddväxt har använts i många nationella kök i ett stort antal europeiska och asiatiska länder i hundratals år. Kryddväxten, som också heter Piper nigrum, kan hjälpa dig vid behandling av artrit tack vare att den ökar blodcirkulationen. Det gör att den kan hjälpa personer som lider av artrit att dämpa sin ledsmärta ett tag.

 • En del av många nationella kök sedan många århundraden tillbaka
 • Dess latinska namn är Piper nigrum
 • Det ökar blodflödet vilket lättar på ledsmärta

6. En billig men hjälpsam kryddväxt – Ingefära

Gurkmeja färsk

Vissa kallar den det bästa antiinflammatoriska medlet. Ingefära är bland de billigaste kryddväxterna som kan ge lindring till dem som lider av artrit. Vi vill också nämna att ingefära kan hjälpa kroppen att förtunna blodet. Med andra ord underlättar det för en välfungerande blodcirkulation vilket leder till minskad ledsmärta och minskad inflammation. Detta innebär också att de som tar blodförtunnande läkemedel och som planerar att börja lägga till ingefära som ett regelbundet inslag i kosten bör prata med sin läkare först. Ingefära används i olika maträtter och drycker som bland annat läsk, godis, sallad och pickles och mycket annat.

 • Ingefära är naturligt inflammationsdämpande
 • Det används i många olika maträtter och drycker
 • Det verkar också blodförtunnande

7. Harpagoörten – ett ovanligt namn

Harpagoörten

Du kanske får leta ett tag innan du hittar Harpagoörten. Detta är en annan av de kryddväxter som man kan använda vid behandling av artrit, och den kommer från Sydafrika. Den heter Harpagophytum på latin och kallas bland annat Devil’s claw på engelska. Människor i Sydafrika har använt den under århundraden.

Denna kryddväxt medför kraftigt antiinflammatoriska effekter. Innan du bestämmer dig för att använda dig av kryddväxten för detta syfte, se först till att du bekantar dig med biverkningarna, speciellt om du använder dig av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel.

 • En kryddväxt med ursprung i Sydafrika
 • Här har människor under lång tid använt det som medel mot artrit och andra krämpor
 • Det kan leda till vissa biverkningar om det tas tillsammans med icke-steroida antiinflammatoriska mediciner.

8. Vitpil – lättande för musklerna

Vitpil

Vitpil är en populär kryddväxt som används i många olika kulinariska rätter. Den här kryddväxten innehåller stora halter av salicylater. Dessa komponenter används i aspirin. Det betyder att vitpil har stora antiinflammatoriska egenskaper. Experter rekommenderar att använda det när du upplever muskelsmärta och du känner att det börjar mola i lederna. Denna kryddväxt kan du hitta i form av tinktur och pulver.

 • Heter också Salix alba
 • Växer naturligt i Centralasien och Europa där den använts sedan urminnes tider
 • Fungerar bäst när den används i form tinktur och pulver
Integritetspolicy